2022. augusztus 20., István
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Azokon a napokon is lehetsz környezettudatos

A menstruációt még napjainkban is rengeteg tabu övezi, ami tudás- és információhiányhoz vezet, és  a biztonságos, gazdaságos és újrahasználható termékekhez való hozzáférhetőséget is korlátozza. Ezzel pedig sokan esnek el egy kényelmes és környezetbarát alternatíva megismerésétől.

Manapság az egész világon eladott intim higiéniai termékek többsége egyszeri felhasználású termék: beleértve a menstruációs betéteket, tisztasági betéteket és tamponokat, amelyek a gyártástól egészen a termékek hulladékká válásáig számos környezeti, gazdasági, egészségügyi és szociális kárt okoznak – mutat rá a Glamour.

Számos hagyományos egyszer használatos intim higiéniai termék és a csomagolásuk is tartalmaz műanyagot és más mesterséges anyagokat, mint a műselyem vagy a  ragasztóanyagok, amelyek nemcsak a környezetet szennyezik, de egészségügyi kockázatokat is rejtenek, ahogy az illatosításukra használt vegyszerek is.

Az utóbbi években hazánkban is egyre népszerűbbek az újrahasználható, káros anyagoktól mentes megoldások, amik nem utolsósorban hosszú távon a pénztárcánkat is kímélik. Az újrahasználható intim higiéniai termékekkel fejenként 5 kg újra nem hasznosítható hulladékot takaríthatunk meg évente. Ha a nők legalább 20%-a menstruációs kelyhet választana, a keletkezett hulladék mennyisége közel évi 100 000 tonnával csökkenne.

Nem csak az intim kelyhek használata jelenthet megoldást: az egészségügyi betéteket kiváltó mosható betétek és menstruációs fehérneműk híre is egyre szélesebb közönséghez jut el.

Természetesen nem könnyű az átállás, hiszen ahányféle nő, annyiféle ciklus van.  A hulladékmentes menstruációs eszközök használata nem kényelmetlenebb és nem macerásabb, mint az eldobható társaiké, de persze minden kezdet nehéz, így ezt is meg kell szokni, ki kell tapasztalni.

Neked ajánljuk
A kert, amely a tulajdonosa energiáival és a vízzel is spórol Feladta a hagyományos szódakészítés utolsó mohikánja A vasúti és a távolsági buszos közlekedés idén nyáron komolyan versenybe száll az autózással Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: glamour.hu
Vissza
Hírfolyam