2022. augusztus 15., Mária
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az amerikai kozmetikumok tocsognak a problémás, „örök életű” vegyületekben – készül az uniós szabályozás

Az úgynevezett PFA-vegyületeket filmképző és víztaszító tulajdonságaik különösen közkedveltté teszik a tartós sminket ígérő kozmetikai gyártók körében. Csakhogy ezek a mesterségesen előállított anyagok nemcsak az ajkunkon, de az emberi szervezetben és a természetben sem bomlanak le.

A Nébih szerint a perfluor-alkil anyagoknak való kitettség komoly egészségügyi problémákat okozhat. A PFA-k szén–fluor kötést tartalmaznak, amely az egyik legerősebb kémiai kötés a szerves kémiában – ez teszi őket olyan ellenállóvá.

A Notre Dame Egyetemen működő, Graham Peaslee professzor által kifejlesztett módszernek köszönhetően korábban már számos termékkör esetében sikerült kimutatni a PFA-k jelenlétét, ami például az ételcsomagolásoknál az ártalmatlan alternatívák elterjedéséhez is hozzájárult.

A kutató munkacsoportja legújabb felmérése során 200, Kanadában és az USA-ban kapható kozmetikumot – alapozókat, korrektorokat, szemkörnyéken és ajkakon használt sminktermékeket – vizsgált meg, átlagosan a felükben ki is mutatva a PFA-k jelenlétét igazoló fluort.

Peaslee szerint az eredményeket különösen aggasztóvá tesz, hogy ezeket a termékeket a szemkörnyéken és az ajkakon használják, ami a felszívódás és a véletlen elfogyasztás veszélyét is növeli. Ráadásul egy napi több millió vásárlót kiszolgáló, dollármilliárdos üzletről van szó, így a kozmetikumok gyártása és az élettartamuk lejártával a szeméttelepekre kerülése kapcsán is hatalmas, potenciális szennyezésforrás jön létre.

A PFA-k a talajvízben és a véráramban is képesek felhalmozódni, az eddigi vizsgálatok pedig egyebek mellett a veserák, a szaporítószervi daganatok, a magas vérnyomás, az alacsony születési súly és a pajzsmirigy megbetegedéseinek kialakulásával hozták őket összefüggésbe. Az Európai Vegyianyag-ügynökség friss, az emberi egészségügy mellett a környezet szempontjait is figyelembe vevő stratégiája is súlyt helyez a PFA-vegyületek (kozmetikai) használatának megfelelő szabályozására, amely 2022-re készülhet el.

Neked ajánljuk
A kert, amely a tulajdonosa energiáival és a vízzel is spórol Feladta a hagyományos szódakészítés utolsó mohikánja A vasúti és a távolsági buszos közlekedés idén nyáron komolyan versenybe száll az autózással Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: nd.edu
Vissza
Hírfolyam