2022. augusztus 11., Tiborc, Zsuzsanna
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Energiatakarékosabb működéssel járna vásárlói kedvében az Allee

A vásárlók fenntarthatóbb és zöldebb bevásárlóközpontokra vágynak – erre jutott friss felmérésében az Alle, amely fenntarthatósági kampánnyal készül épületeinek energiatakarékos működést is szolgáló felújítására.

A bevásárlóközpont az 5,5 milliárdos felújítás és a közelgő őszi kampány központi témájává tette a fenntarthatóságot, és a bérleti konstrukcióval is erre ösztönzi a partnereit – írta meg a Portfolio.

A MEET Agency által készített kutatás szerint az Allee látogatóinak jelentős része fontosnak tartja a fenntarthatóságot, a környezetvédelmet: maga is tudatosan szeretne élni, és kézzelfogható változtatásokat vár el a bevásárlóközponttól is.

A bevásárlóközpont külön fenntarthatósági stratégiát alkotott, és ez alapján határozza meg az egyes tennivalókat, amelyekre mintegy félmilliárd forintot költ a jelenleg is zajló megújulása során.

2020-tól például már kizárólag teljes egészében megújuló forrásból származó villamos energiát használ működéséhez. A 2021. évi fejlesztések során az épület közösségi tereiben mindenhol energiahatékony LED -fényforrásokra cserélték a világítást, hővédő fóliázással látták el az üvegtetőt, és a teljes klimatizálás gépészetét is energiatakarékosabbra cserélték, valamint  710 négyzetméteren napelemparkot telepítenek a mozi fölötti tetőre – nem érintve a meglévő zöldtetőket.

Fotó: MTVA/Bizományosi: Róka László

Okosjárda is készül az Október huszonharmadika utcai főbejárat előtt: a részben újrahasznosított műanyagból álló, mintegy 100 négyzetméternyi napelemes járda akár 1000 négyzetméter alapterületű irodát képes ellátni energiával. Így összességében évente közel 1,8 millió kilowatt  áramot takarít meg, és 660 tonna szén-dioxiddal csökkenti az épület ökológiai lábnyomát.

Az átépítés során a meglévők modernizálásával összesen 24 e-töltőpont várja az elektromos autóval érkezőket.

Neked ajánljuk
A kert, amely a tulajdonosa energiáival és a vízzel is spórol Feladta a hagyományos szódakészítés utolsó mohikánja A vasúti és a távolsági buszos közlekedés idén nyáron komolyan versenybe száll az autózással Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam