2022. augusztus 15., Mária
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Mit takar, hogy egy póló biopamutból készült?

Sokan tartják számon a pamutot az egyik legtermészetesebb alapanyagként, amellyel  számos eldobható tisztálkodó- és higiéniai eszköz kiváltható. Csakhogy a növény hagyományos termesztése és feldolgozása sok vegyszert igényel, amivel nemcsak a talajt és a vizeket szennyezik, de sok termékben is kimutathatók.

Egyre több helyen vásárolhatunk organikus anyagokból készült ruházati termékeket. De miért is jó ez nekünk, ha ilyen jellegű termékeket vásárolunk a butikokban? A bio jelölés – amennyiben megbízható védjegy igazolja – biztosíthat minket arról, hogy az adott termék előállításához nem használtak környezetszennyező vegyszereket – írja a Behír.

A világ fő gyapjútermelő országaiban a termelékenység növelése érdekében jelentős mennyiségű műtrágyát és növényvédő szert alkalmaznak. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) álláspontja szerint fontos ezeknek a káros hatásoknak a megszüntetése, ezért fejlesztették ki a biopamutot.

  • A biopamut előállítása során rovarirtó szerek helyett biológiai hatásúakat használnak, és a génmanipulációt is elhagyják.
  • A 100% biopamut tanúsítottan környezetbarát és bőrbarát alapanyag, mely nem tartalmaz káros vegyszereket. Hipoallergén, ezért használata érzékeny bőrűek számára is biztonságos. 
  • Mivel az organikus módon termesztett gyapotot nem kezelik káros növényvédő szerekkel, ezért a minősített biopamut anyag jóval tartósabb, mint a hagyományos textilipar által előállított ruhák.
  • Bár a biogyapot termesztése nem bonyolultabb, mint a hagyományos termesztésű gyapoté, de a termelőknek bizonyos speciális ismeretekkel rendelkező szakembereket kell alkalmazniuk ahhoz, hogy ugyanazt vagy nagyobb termelési hozamot érhessenek el, ezért magasabb árra kell számítanunk. 

Ugyanakkor a pamut mindenképp egy erősen vízigényes növény, ezért vásárláskor érdemes egyéb alternatívákat is fontolóra vennünk, például a bambuszt. 

Neked ajánljuk
A kert, amely a tulajdonosa energiáival és a vízzel is spórol Feladta a hagyományos szódakészítés utolsó mohikánja A vasúti és a távolsági buszos közlekedés idén nyáron komolyan versenybe száll az autózással Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: behir.hu
Vissza
Hírfolyam