2022. május 26., Evelin, Fülöp
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Már a kozmetikumok kiválasztásában is segít a hiteles ökocímke

A hamis zöld állítások, önkényesen adott címkék aggasztó gyakorlatának megállítására az EU ez év októberétől kiterjeszti az EU-ökocímke minősítés lehetőségét az összes kozmetikai termékre.

A vásárlók egyre tudatosabbak a választott termékek környezetre gyakorolt hatása kapcsán, és a termékek címkéi jelentősen befolyásolják döntéseiket. Erre reagálva a gyártók egy része igyekszik valóban környezetbarátabb összetevőket használni termékeikben – mutat rá a tudatos Vásárlók Egyesülete. Sokan ugyanakkor megelégednek a látszattal.

A gyártóknak azt a megtévesztő tevékenységét, amely során a terméket környezettudatosnak állítják be, holott nem az, zöldre festésnek vagy zöldre mosásnak (angolul greenwashing) hívjuk.

Az Európai Bizottság legutóbbi felmérése alapján a környezettudatosságra utaló állításokat tartalmazó címkék 42%-a hamis vagy megtévesztő az olyan iparágakban, mint a kozmetika, a textilgyártás vagy a háztartási gépek.

Az EU évek óta dolgozik egy szigorú szabályok szerint kidolgozott jelölési rendszeren, amely a vásárlókat és a gyártókat is segíti a környezettudatosságra való átállásban. Az EU-ökocímke megmutatja azokat a termékeket, amelyek nem tartalmaznak az endokrin rendszert károsító ismert összetevőket, allergiás reakciókat kiváltó alapanyagokat, köztük az erősen mérgező, sem a környezetben, sem az emberi testben le nem bomló perfluor-alkil (PFAS) vegyi anyagokat.

Októbertől a kozmetikumokon is ezt a címkét érdemes keresnünk Fotó: Blomsten / EU-Ecolabel

A közelmúltban kutatók, az iparág képviselői és független szervezetek bevonásával felülvizsgálták az EU-ökocímke minősítés használatát a kozmetikai termékek esetében is az unióban. EU-ökocímke a testápolási, szépségápolási termékek közül jelenleg kizárólag a lemosható termékekre, mint például a tusfürdőkre, samponokra, hajbalzsamokra, borotvakrémekre kerülhet, vagyis kozmetikumok eddig nem kaphattak ilyen minősítést. 

Az új szabályozási rendszerbe várhatóan 2021 októberétől kerülnek be a testen maradó termékek, így például arckrémek, testápolók.

A mikroműanyagokra vonatkozó előírások mellett az új rendszer szigorú feltételeket támaszt a termék élővizekre gyakorolt toxicitásával, biológiailag lebomló minősítésével és a termékhez felhasznált pálmaolaj fenntarthatóságával kapcsolatban.

Neked ajánljuk
Mindennap fenntarthatóan: amit a mosható betétekről tudni érdemes Fenntarthatóan szeretnéd berendezni a nappalidat? Nézz körül az FKF kínálatában! Csaknem annyi néven fut a pálmaolaj, ahányféle termékben megtalálható Sokallják a 480 farkast Svédországban, 170-re akarják csökkenteni Nemcsak a hordozórakéták, de a kibocsátásuk is az eget veri
Tovább a forrásra: tudatosvasarlo.hu
Vissza
Hírfolyam