2022. május 28., Csanád, Emil
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egységes töltőkkel csökkentené a kényelmetlenséget és a készülékek környezeti lábnyomát az unió

Egységessé tenné a mobiltöltőket az Európai Unió: a Bizottság által benyújtott javaslat szerint néhány éven belül minden gyártónak USB-C-vel kell ellátnia a készülékeket.

Az EU egységes töltőt javasol az elektronikus eszközökhöz, a tervek szerint az okostelefonok, táblagépek, fényképezőgépek, fejhallgatók, hordozható hangszórók és kézi videójáték-konzolok szabványos portja az USB-C lesz – ismertette a Telex.

A csütörtökön beterjesztett jogszabályjavaslat egyszerre hangsúlyozza tehát a fogyasztók érdekeit és az elektromos hulladék csökkentését. Az Európai Bizottság azt is el szeretné érni, hogy a töltőket és az elektronikus eszközöket külön-külön értékesítsék.

„Mindez kényelmesebb lenne a fogyasztók számára, továbbá csökkentené a töltők – gyártásból és ártalmatlanításból adódó – környezeti lábnyomát, ezáltal támogatná a zöld és digitális átállást”

– áll a brüsszeli testület közleményében.  Bő tíz éve már volt egy, az egységesítés irányába sokat tevő lépés: korábban tényleg szinte minden gyártó saját szabványt használt, de 2009 óta csak három verzió létezik: az USB-C, az USB micro-B és az Apple-termékeknél a Lightning.

A mostani javaslat az Apple-t érintené a legérzékenyebben, hiszen a nagyok közül szinte ők az egyetlenek, akik ragaszkodnak a saját szabványukhoz, és már korábban is ellenezték az EU egységesítésre irányuló terveit. Most is ezt teszik: az amerikai óriáscég szerint az egységes töltőre vonatkozó javaslat megállítja az innovációt, és még több környezetszennyezést okoz.

A javaslatot még az Európai Parlamentnek és az uniós tagállamok szakminisztereit tömörítő Tanácsnak is el kell elfogadnia, siker esetén pedig két évet kapnak a tagállamok, illetve a gyártók az új szabályozás átvezetésére – a tényleges változás tehát még évek kérdése.

Neked ajánljuk
Mindennap fenntarthatóan: amit a mosható betétekről tudni érdemes Fenntarthatóan szeretnéd berendezni a nappalidat? Nézz körül az FKF kínálatában! Csaknem annyi néven fut a pálmaolaj, ahányféle termékben megtalálható Amerikában szigorúbb szabályokra számíthatnak a fenntartható alapok 18 millió forintot gyűjtött a menekülteknek a CIB Bank
Tovább a forrásra: telex.hu
Vissza
Hírfolyam