2022. július 6., Csaba
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A klímabarát élelmiszer-termelésért indított kampányt a Tudatos Vásárlók Egyesülete

A Tudatos Vásárlók Egyesülete 16 európai civil társadalmi szervezettel együtt új kampányt indított. Víziójuk a társadalmilag igazságos és fenntartható élelmiszer-termelés és -elosztás megteremtése, amely agroökológiai elveken és emberi jogi alapokon nyugszik.

„Élelmezési rendszerünk óriási hatást gyakorol az éghajlatváltozásra, konzerválja a szegénységet, fokozza a természeti környezet pusztulását. Az éghajlatváltozás és globális kizsákmányolás az EU polgárainak a jövővel kapcsolatos aggodalmai között az első helyen áll. Valljuk, az EU polgáraiként, magánszemélyként a mi felelősségünk is szerepet vállalni a világ előtt álló kihívások megoldásában” – fogalmaz közleményében az egyesület.

Az egyesület célja a nyár óta zajló kampánnyal, hogy  több mint 30 millió európai fiatal részvételével bővítse a fenntarthatósággal kapcsolatos tudást, és elősegítse az élelmiszer-termelés és -elosztás etikus és klímabarát átalakítását.

„Szolidárisan a munkavállalókkal, a kisgazdákkal és az emberi jogi aktivistákkal szerte a világon megkérdőjelezzük a status quót, és felszólalunk a Föld és az emberek kizsákmányolása ellen”

– fogalmaznak. Céljuk, hogy partnereinkkel és az elkötelezett fogyasztókkal nyomást gyakoroljanak a nagy élelmiszeripari vállalatokra, szupermarketekre és az uniós szakpolitikára, kikényszerítve egy rendszerszintű változást az élelmiszer-termelésben és kereskedelemben, ami tisztességes, szolidáris és fenntartható a jövő generációk számára is.

A kampánnyal arra ösztönzik a kereskedelmi láncokat, hogy bővítsék kínálatukat fenntartható és etikus, bio-, pálmaolajmentes és fairtrade termékekkel. A vásárlók szemléletformálása érdekében pedig képzéseket tartanak, kiadványokat és filmeket készítenek, utcai akciókat szerveznek. Azokat szólították és szólítják meg, „akik nemcsak aggódnak a klímaváltozás miatt, de hajlandóak tenni is a környezetileg és társadalmilag fenntartható étkezezési szokások népszerűsítéséért”.

A kampány keretében (b)EAT the System címmel meghirdetettek egy nemzetközi ötletversenyt is, amelyen a klímabarát élelmiszer-termelést elősegítő projektek nyerhetnek támogatást. 

Forrás: Tudatos Vásárlók Egyesülete/youtube.com

A kampánnyal kapcsolatos információk a közösségi médiában a #GoEAThical és az #OurFoodOurFuture hashtagek alatt érhetők el.

Neked ajánljuk
Legyél te is a Vegyélhazait támogatója! Mi kerüljön a bevásárlókosárba? A siker titka vidéken, 17. rész - Matyódesing (videó) Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: tudatosvasarlo.hu
Vissza
Hírfolyam