2022. május 25., Orbán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Súlyos egészségügyi kockázatokkal hozták összefüggésbe a ftalátokat

Egy új tanulmány szerint az élelmiszer-tároló edényekben, kozmetikai cikkekben, parfümökben és gyermekjátékokban is fellelhető szintetikus vegyi anyagok évente mintegy 91-107 ezer idő előtti elhalálozáshoz járulhatnak hozzá csak az Egyesült Államokban.

Az Environmental Pollution című szakfolyóiratban kedden közzétett tanulmány szerint azoknál az embereknél, akiknek a szervezetében a legmagasabb volt a ftalátok szintje, nagyobb volt a bármilyen okból (de különösen a szív- és érrendszeri megbetegedés miatt) bekövetkező halálozás kockázata – ismertette a CNN nyomán a Telex.

A ftalátokat a National Institute of Environmental Health Sciences korábbi kutatások alapján már addig is összefüggésbe hozta „a fejlődési, reproduktív, agyi, immunrendszeri és egyéb problémákkal”. A mostani vizsgálatban több mint 5000, 55 és 64 év közötti felnőtt vizeletének ftalátkoncentrációját mérték, és ezeket a szinteket összehasonlították az átlag 10 éven belül bekövetkező korai halálozás kockázatával.

Az eredményeket elemezve a kutatók arra jutottak, hogy a ftalátok összezavarják a tesztoszterontermelést, ami a felnőttkori szív- és érrendszeri betegségek előrejelzője: „a ftalátoknak való kitettség hozzájárulhat több, a korai halálozással összefüggő állapothoz, például az elhízáshoz és a cukorbetegséghez”

– mondta a tanulmány vezető szerzője, dr. Leonardo Trasande, a New York-i NYU Langone Health gyermekgyógyásza, környezetgyógyász és népegészségügyi professzor.

„Ez a tanulmány tovább bővíti a műanyagoknak az emberi szervezetre gyakorolt hatásáról szóló egyre növekvő adatbázist, és újabb közegészségügyi, üzleti érveket jelent a műanyagok használatának csökkentése vagy megszüntetése érdekében” – hangsúlyozta Trasande.

A kutató azt javasolta a vegyületek miatt aggódóknak, hogy főzzenek minél többet maguknak előre csomagolt ételek fogyasztása helyett, próbáljanak meg minél kevesebb műanyag dolgot használni, különösen az ételeknél, és ne tegyék a plasztik dobozokat mikróba, illetve mosogatógépbe, mert a hőhatástól könnyebben kijutnak az anyagból a hormonrendszert romboló káros összetevők.

Neked ajánljuk
Mindennap fenntarthatóan: amit a mosható betétekről tudni érdemes Fenntarthatóan szeretnéd berendezni a nappalidat? Nézz körül az FKF kínálatában! Csaknem annyi néven fut a pálmaolaj, ahányféle termékben megtalálható Pénzzel honorálja a csikkek összegyűjtését a katalán kormány A klímaváltozás harmincszorosára növelte a hőhullámok valószínűségét
Tovább a forrásra: telex.hu
Vissza
Hírfolyam