2021. december 8., Mária
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Minden újabb tárggyal egy adag szén-dioxidot is vásárolsz

A vegyipar már ma is korunk egyik legnagyobb szén-dioxid-kibocsátójának és a legnagyobb energiafogyasztónak számít – márpedig az előrejelzések szerint termelése csak fokozódni fog. A kőolaj feldolgozásának környezeti lábnyoma a technológia fejlődésével csökkenhet, de a tárgyakban tárolt szén velünk marad.

A Chemical Secretariat, azaz Nemzetközi Vegyi Anyag Titkárság nevű svéd szakmai civil szervezet állásfoglalását ismertetve a Tudatos Vásárlók Egyesülete arra figyelmeztet: vásárlói döntéseink során a termékhez felhasznált alapanyagokat a klíma szempontjából is érdemes mérlegre tennünk.

Temérdek, és egyre növekvő számú termék előállításához használunk fosszilis anyagokat, amivel további, jövőbeni szén-dioxid-kibocsátásnak „ágyazunk meg”.

A beágyazott szén azt a széntartalmat jelenti, ami a fosszilis tüzelőanyagokból készülő mindennapi tárgyainkba van „beépítve” – amíg a termék életciklusának végén kibocsátásra nem kerül.

Ez vagy akkor történik, amikor a terméket elégetik – ez esetben természetesen az összes beágyazott szén a levegőbe kerül –, vagy amikor elhelyezik a szemétlerakóban, ahol a karbon folyamatosan kerül kibocsátásra, amikor a természet lebontja a terméket.

Ha valóban csökkenteni akarjuk a karbonlábnyomunkat, akkor az elképesztő kereslet-növekedéssel párhuzamosan át kell gondolnunk, milyen alapanyagokból gyártjuk a termékeket, és sokszorosára kell emelnünk az újrahasznosított anyagok arányát. 

A probléma kezeléséhez kulcsfontosságú a vegyi ipar erősebb szabályozása és szigorúbb ellenőrzése, de ugyanilyen fontos, hogy kevesebb terméket gyártsunk és vásároljunk – figyelmeztet az egyesület.

Neked ajánljuk
Egyre több fogyasztó pörög rá a körkörös gazdaságra Hagyd a boltban a felesleges műanyagot! Az elektromos autók csak annyira zöldek, amennyire az áram Árvizek és földcsuszamlások a Hawaii-szigeteken A szokásosnál nagyobb aszteroida repül el a Föld mellett
Tovább a forrásra: tudatosvasarlo.hu
Vissza
Hírfolyam