2022. július 3., Kornél, Soma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hagyd a boltban a felesleges műanyagot!

Noha a hulladékot nem a hétköznapi emberek söprik az óceánokba, mi tehetünk azért, hogy kevesebb élőhely károsodjon a természetbe kerülő mikroműanyagok miatt, és kevesebb vízi vagy éppen szárazföldi állatnak állítson csapdát a nem megfelelően kezelt szemét.

Kezdjük ott, hogy ne menjünk szatyor nélkül boltba! Sőt, az se műanyag legyen, amit viszünk, hanem mondjuk szövet. A csomagolásmentes vásárlás szintén jó megoldás arra, hogy a szokottnál kevesebb hulladékot termeljünk: a zöldségek, gyümölcsök kis szütyőkbe pakolhatók, a kész élelmiszerekhez pedig vihetünk saját dobozt.

Habár a legjobb szemét az, amit sosem dobunk ki, természetesen nem várható el, hogy teljesen hulladékmentesen éljünk.

Itt jön képbe a szelektív gyűjtés: a műanyagot és a papírt szakszerűen, külön gyűjtve és tárolva sokat tehetünk a környezetünkért. 

Szezonális táplálkozással a messziről szállított, hajókkal és teherautókkal utaztatott, túlcsomagolt élelmiszerek is elkerülhetők: válasszuk inkább a helyi kistermelőket. Ugyanezt a megfontolt hozzáállást érdemes követni a használati tárgyak, elektronikai eszközök vagy bútorok beszerzésénél is. Ha nem veszünk évente új okostelefont, és nem rohanunk egyből az áruházba, mikor újfajta húsgolyót vagy asztalt dobnak piacra, máris sokat tettünk azért, hogy a Föld egy picit jobb hely legyen.

Ha szeretnéd tudni, hogyan lehet felelősségteljes fogyasztóként élni, látogass el november 30. és december 5. között a Planet Budapest 2021 Fenntarthatósági Expó és Világtalálkozó eseményeire.

Neked ajánljuk
Mi kerüljön a bevásárlókosárba? Vonzó dealek mellett a tudatos döntéseket segítő tippekkel várja a fiatalokat a Diverzum Tudatos használattal megnövelhető a laptopok élettartama Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: penzcentrum.hu
Vissza
Hírfolyam