2022. június 30., Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A termőföldtől az energiatakarékos otthonokig

Egy brit vállalkozás növényi rostok felhasználásával készít szigeteléseket. A rendhagyó termékek nem csak alacsony szénlábnyomukkal tűnnek ki, de a gyártó szerint az emberi egészség szempontjából is kisebb kockázatot hordoznak, mint az üveggyapotból vagy kőzetgyapotból előállított versenytársai.

Az IndiNature 2018-ban kezdte meg a mezőgazdasági haszonnövényekből előállított szigetelések gyártását, válaszul az építőanyagok előállításával járó tetemes energiafelhasználással és szén-dioxid-kibocsátással kapcsolatos aggodalmakra.

Az elsősorban ipari kender felhasználásával készülő építőanyag gyártása az életútelemzések alapján a hagyományos szigetelésekhez képest nyolcadakkora kibocsátás mellett valósulhat meg, mivel a felhasznált növények növekedése szén-dioxid-megkötéssel jár.

Az alapító kalkulációi szerint az IndiNature használatával egy ház felépítése a kőzetgyapothoz képest átlagosan 4,4 tonnával kevesebb szén-dioxid-kibocsátással jár.

A természetes szigetelőanyag ráadásul újrahasznosítható, illetve komposztálható, ráadásul légáteresztő tulajdonságainak köszönhetően tartósabb és komfortosabb otthonok építését teszi lehetővé.

Forrás: COP26/youtube.com
Neked ajánljuk
Kétszer annyit betegek az angol bulldogok a túltenyésztés miatt A kert, amely a tulajdonosa energiáival és a vízzel is spórol Feladta a hagyományos szódakészítés utolsó mohikánja Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: cat.org.uk
Vissza
Hírfolyam