2021. november 29., Taksony
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Környezetvédelmi kockázatot jelentő elemekre bukkant a fogyasztóvédelem

Határérték feletti nehézfémtartalom miatt kilenc típusú elem forgalmazását tiltották be.

A környezet védelme érdekében Magyarországon 2013 óta tiltott a higanyból és kadmiumból a jogszabályban rögzítettnél többet tartalmazó elemek forgalmazása. Ha egy árucikkben ólomból található meg a határérték feletti mennyiség, ezt az előírások szerint jelölni kell.

Az ITM Élelmiszer- és Vegyipari Laboratóriuma fele-fele arányban vizsgált gombelemeket és szén-cink vagy alkalikus elemeket.

Az ellenőrzés eredményeként a vizsgált termékek negyedét érte jogos kifogás.

A szén-cink és alkalikus elemek közül négy kadmium-, a gombelemeknél pedig öt higanytartalma haladta meg a forgalmazási határértéket. Egy esetben az ólomtartalmat nem jelölték szabályosan a címkén. A vizsgálat részletes eredménye táblázatos formában megtalálható a Fogyasztóvédelmi portálon.

A túlzott nehézfémtartalmú elemeket kivonják a forgalomból, hogy ne jelentsenek környezetvédelmi kockázatot. A tapasztalatok szerint érdemesebb a közismert márkákból válogatni, a nevesebb gyártók termékeivel semmiféle baj nem volt – mutatott rá Keszthelyi Nikoletta fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár.

Neked ajánljuk
Fekete pénteken is őrizd meg a hidegvéred! A vásárlási láz helyett a tudatos döntésekre voksol az IKEA A magyar vásárlók előnyben részesítik a környezetbarát termékeket Százezreket fenyegetnek a súlyos áradások következményei Dél-Szudánban A férfiak étrendje több üvegházhatásúgáz-kibocsátással jár
Tovább a forrásra: napi.hu
Vissza
Hírfolyam