2022. július 6., Csaba
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Drága lesz a fenyő, de a műanyag nem jó alternatíva

Idén várhatóan 10-20 százalékkal emelkedik a karácsonyfa ára, elsősorban a szállítási és a munkabérköltségek növekedése miatt – közölte a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezete.

Az import nordmann fenyő az árfolyamváltozás miatt akár 20 százalékkal is drágulhat, méterenkénti ára így elérheti a 7000-8000 forintot. A lucfenyő méterenként 4000-5000 forintba, az ezüstfenyő 5000-6000 forintba kerül majd, de egyre több helyen darabárat határoznak meg az eladók – idézi a szervezet MTI-hez eljuttatott közleményét a Telex.

Az országban mintegy 3000 hektáron termesztenek fenyőfát, főleg Vas, Zala, Somogy megyében. Importként főleg nordmann fenyő érkezik, nagyrészt Dániából, nagyjából 500-600 ezer darabot hoznak be. A nordmann fenyő iránt évek óta erősödő kereslet hatására az elmúlt 10 évben nagy mennyiségben telepítették a magyar gazdálkodók is, így idén ebből a fajból széles választék várja a vásárlókat.

A szakmaközi szervezet úgy véli, célszerű őstermelőknél, bejáratott, megbízható árusítóhelyeken megvásárolni a fenyőfákat, mert azokat csak decemberben vágják ki, ezért tartósabbak, szebbek.

Inkább legyen kisebb, de ne legyen műanyag

A műfenyők zöme Kínából érkezik, ami miatt rendkívül nagy az ökológiai lábnyomuk – ráadásul a tapasztalatok szerint általában 5-6 év elteltével leselejtezik ezeket, miközben legalább 20 évig kellene használni egy műfenyőt ahhoz, hogy valóban környezetkímélőbb alternatíva legyen.

Fotó: pexels.com
Neked ajánljuk
Feladta a hagyományos szódakészítés utolsó mohikánja Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre A kert, amely a tulajdonosa energiáival és a vízzel is spórol Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: telex.hu
Vissza
Hírfolyam