2022. július 6., Csaba
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Fekete pénteken is őrizd meg a hidegvéred!

A Tudatos Vásárlók Egyesülete hagyományosan fekete pénteken (idén november 26-án) a „Ne vásárolj semmit!” nappal hívja fel a figyelmet a túlfogyasztás veszélyeire.

„Az akciók túlfogyasztásra ösztönöznek, márpedig az emberiséget egyedül a fogyasztás csökkentése mentheti meg bolygónk felélésétől!” – figyelmeztet az akciók lehetséges buktatóinak elkerülését is taglaló cikkében a Tudatos Vásárlók Egyesülete.

A túlfogyasztás a családi büdzsét és a környezetet egyaránt megviseli – hangsúlyozza az egyesület. A Global Footprint Network minden évben kiszámolja, hogy az adott évben mennyi erőforrás érhető el, illetve mennyit képes a Föld megújítani, hogy ellensúlyozza az ember ökológiai lábnyomát.

Míg 1970-ben december 23-ig használta el az emberiség az éves „kvótát”, 2021-ben már csak július 29-ig tartottak ki a Föld idei évre való erőforrásai.

A leértékelések csábítók tudnak lenni, ezért az egyesület javasolja, hogy nézelődés előtt vegyük számba: mi az, amire valóban szükségünk van. Hiába olcsó ugyanis egy botmixer vagy kávéfőző, ha aztán ezeket az eszközöket nem vagy nem eleget használjuk.

A feleslegesen megvásárolt termékek nem csak pénzkidobást jelentenek, hulladékként a környezetet is szennyezik. A különböző kidobott elektronikai eszközökből az ENSZ 2019-es adatai szerint a világon évente közel 50 millió tonna elektromos hulladék keletkezik, aminek mindössze 20 százalékát hasznosítják újra. Jelentős mennyiségű szemetet termelnek a ruhák is: a BBC cikkében idézett statisztika szerint globálisan évente 92 millió tonna textilhulladék keletkezik.

Ha a vásárlás mellett döntünk, legyünk körültekintőek: a Gazdasági Versenyhivatalnak (GVH) a fekete péntekhez kapcsolódóan számos alkalommal kellett intézkednie tisztességtelen reklámozás miatt.

Neked ajánljuk
Mi kerüljön a bevásárlókosárba? Vonzó dealek mellett a tudatos döntéseket segítő tippekkel várja a fiatalokat a Diverzum Tudatos használattal megnövelhető a laptopok élettartama Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: tudatosvasarlo.hu
Vissza
Hírfolyam