2022. augusztus 8., László
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az ételpazarlás megelőzése a körültekintő vásárlással kezdődik

Mindent szeretnél megtenni azért, hogy a kosaradba kerülő élelmiszer – vele együtt pedig a megtermelésére fordított energia, erőforrás és természetesen a ráköltött pénzed – a lehető legjobban hasznosuljon, és ne a kukádat hizlalja. Mire figyelj, amikor a húsos pultnál tanakodsz?

A húsok frissességéről több tényező árulkodhat a szagtól az állagig, ám a legszembetűnőbb és legkönnyebben ellenőrizhető jellemző az áru színe. Ezt azonban nem csak a frissesség befolyásolja – mutatott rá a Femina.

A hús színét főként az izomrostok mioglobintartalma befolyásolja, de hat rá számos egyéb tényező is, a megvilágítástól a védőgázon át az állattal etetett tápig.

A teljesen friss állapotban csomagolt hús inkább a bíborszínhez közelít: oxigénnel érintkezve válik élénkpirossá, illetve később barnává, ami már a legtöbb vásárlónak szemet szúrhat.

A friss hús színét befolyásolja az állat kora is, az idősebbeké sötétebb árnyalatú, de az edzettebb izomzatú, például vadon élő állatok húsa is sötétebb. Az sem mindegy, mit etettek az adott állattal: baromfi esetében a kevesebb zsírszövet világosabb, már-már kékes árnyalatot eredményez. A sárgás színt elsősorban a kukorica, de a lucernaliszt, a zöld takarmányok és más karotintartalmú növényekkel való etetés idézi elő.

A romlott hús színe már fakó, sötét, barnás, erre enged következtetni továbbá a ragadós, nyálkás felület és a bűzös szag – ilyenkor a terméket már nem szabad felhasználni. Az eredeti színt jól megőrzi a többféle anyag keverékéből álló védőgáz, amely a baktériumok szaporodását is akadályozza: az Európai Unióban leginkább nitrogént és szén-dioxidot használnak erre a célra.

Neked ajánljuk
A kert, amely a tulajdonosa energiáival és a vízzel is spórol Feladta a hagyományos szódakészítés utolsó mohikánja A vasúti és a távolsági buszos közlekedés idén nyáron komolyan versenybe száll az autózással Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: femina.hu
Vissza
Hírfolyam