2022. január 24., Timót
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Dilemmák a rohanvást kortyolt kávé körül

Az egyszer használatos termékek környezeti lábnyomával kapcsolatos tudatosság hatására egyre több kávézó – értsük ezen akár az üzletet, akár az ital fogyasztóját – fordul a többször használatos poharak felé. A termékek életútját vizsgáló kutatások alapján azonban nagyon nem mindegy, miből készülnek a többutas bögréink.

A CIRAIG nevű, a termékek életútját vizsgáló intézmény kutatása szerint a legnagyobb gondot az jelenti, hogy az újra felhasználható bögréket nem használjuk elégszer: legalább 100-250 alkalommal kellene a saját bögrénkért nyúlnunk, hogy az elkészítéséhez és a folyamatos mosásához felhasznált erőforrásokkal ne bánjunk pazarlóbban, mint ha az eldobható változatot választanánk.

A nehezen újrahasznosítható műanyag csökkentésével ugyanakkor ettől függetlenül mindenképp nyerünk – főleg, ha a többször használatos poharunk nem plasztikból készül. A brit Greenpeace szakértője ugyanis arra figyelmeztet:

„minden alkalommal, amikor mosás vagy  dörzsölés ér egy műanyagot, mikroműanyag távozik belőle”. 

Mi a megoldás?

Az eldobható papírpoharakhoz semmiképpen sem érdemes visszatérni – csak az Egyesült Királyságban évente 2,5 milliárdnyi pohár keletkezik, aminek a műanyag bevonat miatt mindössze 1%-a újrahasznosítható.

A legjobb megoldásnak a rozsdamentes acélból készülő kávésbögre tűnik, amely kellően tartós, és a tisztítása sem jár szennyezéssel.

A legzöldebb, és a közérzetünknek is kedvező megoldás azonban az lenne, ha minél többször engednénk meg magunknak az üldögélve kávézás luxusát, és egy energiatakarékos mosogatógéppel megtisztított, hangulatos csészéből, helyben kortyolnánk el az italunkat.

Fotó: pexels.com
Neked ajánljuk
Adhatsz még egy esélyt a lejárt élelmiszereknek Felveszi a kesztyűt a hulladékimporttal a román kormány Egyszerűbb lett otthon hagyni az autót a Mogyoród és Budapest között ingázóknak A vállalatok ellátási láncai a vártnál lassabban zöldülnek Közel 40 milliót gyűjtött a Lidl a Semmelweis Egyetemnek
Tovább a forrásra: cosmopolitan.hu
Vissza
Hírfolyam