2022. augusztus 8., László
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az IKEA kiderítette, mennyire vagyunk tudatosak az ünnepek alatt

Az áruházlánc által megrendelt és az IPSOS által megvalósított reprezentatív kutatás szerint a magyarok többsége még mindig műfenyővel ünnepel, ugyanakkor egyre többen figyelünk oda az élelmiszer-pazarlás megelőzésére és a nehezen újrahasznosítható csomagolások elkerülésére.

Az IKEA közlése szerint a felmérésben megkérdezettek 45,8 százaléka a műfenyőre voksol, a válaszadók 36 százaléka vágott, 8,8 százalékuk pedig visszaültethető, földlabdás fenyővel ünnepel. (A műanyag fák hátrányairól itt írtunk részletesen.)

A faállítási szokások mellett a kutatásból az is kiderült, hogy a magyarok továbbra is inkább tradicionálisan húsos ételeket főznek az ünnepek alatt: csupán a válaszadók 12,7 százaléka nyilatkozta, hogy minden évben húsmentesen főz. Ellenben a karácsonyi ételpazarlás vagy az ünnepek alatt megemelkedett élelmiszer-hulladék előállítása nem jellemző.

A kutatásból azonban az is kiderült, hogy a válaszadók 66 százaléka általában klasszikus karácsonyi csomagolópapírt használ, ami az ajándékról letépve sokszor egyből a szemetesben landol.

Ugyanakkor megállapították, hogy a magyarok 44,6 százaléka dönt olyan ajándéktasak vagy ajándékdoboz mellett, amit a következő évben újra használni lehet. Sőt minden tizedik ember már kifejezetten újrahasznosítható csomagolópapírt vásárol, a megkérdezettek 13 százaléka pedig inkább be sem csomagolja az ajándékokat.

A válaszadók 54 százaléka bevallása szerint néha készít saját kezűleg ajándékot, használt darabokban azonban nem szívesen gondolkodnak.

Neked ajánljuk
A kert, amely a tulajdonosa energiáival és a vízzel is spórol Feladta a hagyományos szódakészítés utolsó mohikánja A vasúti és a távolsági buszos közlekedés idén nyáron komolyan versenybe száll az autózással Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: napi.hu
Vissza
Hírfolyam