2022. augusztus 12., Klára
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A karácsonyi bevásárlás legnagyobb dilemmája

Az élőfenyő varázsa vitathatatlan, de egyesek szerint a természetnek ártunk azzal, ha karácsonyra élő növényt vágatunk ki. Csakhogy a karácsonyfának szánt fenyőket kimondottan a karácsonyi ünnepekre nevelik: ha nem állítanánk élő karácsonyfát, akkor ezek a fenyőfák sem lennének elültetve, és a szén-dioxid elnyeléséhez sem járulnának hozzá.

Egy fenyőfa (lucfenyő) egy év alatt 10-10,5 kg szén-dioxidot nyel el. Ha egy hektáron szabályosan 1000 fa fér el, akkor egy hektáron 10-10,5 tonna CO2 nyelődik el egy év alatt – mutat rá az intézet elemzése.

A műfenyőket sokan tévedésen és tudománytalan érveken alapuló környezeti  megfontolások, illetve tartósságuk, szabályos megjelenésük és a lehulló tűlevelek hiánya miatt preferálják.

Azonban míg az élő fenyő 8-15 éves növekedése alatt szén-dioxidot köt meg, addig a műfenyőt üzemekben, legtöbbször fosszilis energiát felhasználva, futószalagon gyártják.

Ahhoz, hogy egy műfenyő ledolgozza a gyártásával járó kibocsátást, legalább 10 évig használatban kéne lennie.

Az élőfenyő környezeti lábnyomát későbbi sorsa befolyásolja

A vágott fenyő elégetésével közel ugyanannyi szén-dioxid keletkezik, mint amennyit élete folyamán megkötött. Ha azonban a karácsonyfát nem elégetik, hanem biomasszatüzelésű erőműben égetik el, máris kevesebb üvegházgáz kerül a levegőbe. A legjobb megoldás a komposztálás: ezzel 3,3-3,5 kg-ra csökken az élőfenyő szén-dioxid-kibocsátása.

Ráadásul minden egyes vágott fenyő után legalább egy, de átlagosan 5-6 fát ültetnek újra, ami azt jelenti, hogy összességében több szén-dioxidot nyelnek el a karácsonyfának nevelt fenyők, mint amennyi az elégetésük során felszabadul.

A vágott- és műfenyőn kívül van egy harmadik alternatíva: a földlabdás fenyő. Emellett akkor érdemes dönteni, ha az ünnepek eltelte után van lehetőség az élő növény azonnali kiültetésére. A kertészetek szerint még ekkor is csak 45-50% az esélye annak, hogy nem pusztul el. Magyarországon is lehet már élő földlabdás fenyőfát kölcsönözni, melyet a kereskedőkhöz vissza lehet vinni, majd azt újra értékesítik.

Neked ajánljuk
A kert, amely a tulajdonosa energiáival és a vízzel is spórol Feladta a hagyományos szódakészítés utolsó mohikánja A vasúti és a távolsági buszos közlekedés idén nyáron komolyan versenybe száll az autózással Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: klimapolitikaiintezet.hu
Vissza
Hírfolyam