A tudatos kereskedőknek hála egy fenyő sem vész kárba
Egyre több termelő és kézműves ismeri fel, hogy a termékek rendelésre történő biztosításával jelentős energiát és természeti erőforrást takaríthat meg. A karácsonyfák esetében ez a képlet hatványozottan jól működik: ha csak a valóban szükséges és eladásra kerülő fákat vágjuk ki, a lehető legtöbb növény maradhat tovább a helyén, és tölthet be a légkör és az élővilág számára is hasznos feladatot.
Dicséretes példával jár elöl az Itt a szezon csapata és egy fenntartható kistermelői gazdálkodó, hiszen kedvező áron kínálnak fenyőfákat. De miért zero waste ez a megoldás?
A vevő az oldalon kiválaszthatja, milyen fára, milyen méretben van szüksége, és csak a rendelésekben leadott mennyiség kerül kivágásra:
Így nincsen hulladék, hiszen nincsen felesleges vágás.
A fákat maga a termelő adja át az oldalon kiválasztható átvételi pontokon.
A karácsonyfákkal kapcsolatban még mindig sok a félreértés. Nemrégiben számoltunk be a Klímapolitikai Intézet elemzéséről, amelyből kiderül: a műfenyő nem fenntarthatóbb választás, hiszen az eladásra szánt ültetvények is hozzájárulnak a szén-dioxid tárolásához.