2022. augusztus 13., Ipoly
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ne tévesszük össze az adományozást a lomtalanítással

A karácsonyi időszakban sokkal többekben támad fel az igény, hogy rászoruló embertársaik ünnepét a számukra nélkülözhető tárgyakkal, ruhaneműkkel tegyék szebbé. Ez elméletben nemcsak szolidáris, de fenntartható gondolat is, hiszen a már legyártott, de esetleg kihasználatlan tárgyak kapnak új esélyt, de legyünk körültekintőek: ne tévesszük össze az adományozást a lomtalanítással!

Mint mindennek, az adakozásnak is megvannak a maga szabályai. A Life összegyűjtötte ezeket, hiszen ha nem a megfelelő tárgyak kerülnek a csomagba, azzal nemcsak a fenntarthatóság szempontja, de a megajándékozott méltósága is sérül.

  • Ruhák adományozásánál az adott szezonban szükséges darabokra fókuszálj: télen másoknak sincs szüksége sortra, szandálra vagy strandpapucsra, a tárolásukat pedig az adományokat fogadó szervezetek gyakran nem tudják megoldani. Inkább őrizd meg ezeket még néhány hónapig.
  •  Alapszabály, hogy csak tiszta ruhát adományozzunk. Ha te nem tudtad kimosni a ruhából a foltot, nagy eséllyel más se tudja majd, ilyet kapni pedig egy eleve kiszolgáltatott helyzetben rendkívül megalázó. Alaposan nézd át a darabokat, hogy ami már a textilhulladék-gyűjtőbe való, oda is kerüljön! 
  • A megunt játékok között válogatva idézzétek magatok elé, a te gyereked hogyan fogadná, ha az adott darab kerülne elő a dobozból. Mindig, de egy karácsonyi ajándék esetében különösen elfogadhatatlan a „neki így is jó lesz” mentalitás. Ha tényleg vonzó a játék, de kisebb javításra szorul, azt te végezd el rajta, hogy az öröm felhőtlen legyen. Az adománygyűjtő szervezeteknek több ezer csomag átnézése és célba juttatása mellett erre igazán nincs lehetősége.
Neked ajánljuk
A kert, amely a tulajdonosa energiáival és a vízzel is spórol Feladta a hagyományos szódakészítés utolsó mohikánja A vasúti és a távolsági buszos közlekedés idén nyáron komolyan versenybe száll az autózással Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: life.hu
Vissza
Hírfolyam