2022. augusztus 8., László
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A műbőr egyáltalán nem fenntarthatóbb

Egy friss felmérés szerint a brit vásárlók 70 százaléka szívesen költene többet olyan ruhákra, amelyekben nincsenek állati eredetű anyagok.

A bundakabát nem is olyan rég még a luxus szimbóluma volt. Ma már egy prémmel díszített ruha viszont előbb vált ki undort, mint elismerést. Az állatjogi aktivistáknak hála mostanra elég jól rögzült a köztudatban, hogy a szőrmeárukhoz vér tapad. A bundáknak azonban sok szempontból egyszerűbb volt búcsút mondani – mutatott rá a Növekedés.hu.

Könnyebb volt ellenezni a szőrmeruhákat, mivel a túlnyomó többségnek egyébként se volt rájuk pénze. Bár egy bőrkabát vagy egy bőrkesztyű se olcsó, azért a középosztálynak ezek a cikkek már közel sem elérhetetlenek. Ráadásul ha lemondunk a marhákból és a sertésekből készült ruhákról, akkor az állatok bőre a leölésük után a szemétbe kerül.

Általában, akik igyekeznek kerülni a valódibőr készítményeket, a döntésükkel a környezeten akarnak segíteni – de a tudtukon kívül könnyen lehet, hogy rosszat tesznek a Földnek.

Jelenleg ugyanis azok a ruhák, amelyeknek az alapanyagát vegán bőrként árulják, rendszerint valamilyen műanyagból készülnek. Jórészt PVC-ből vagy PU-ból. Mivel sokkal könnyebben tönkremennek, mint a valódi bőr, ezért az efféle ruhákat többször is kell cserélni.

A környezetbe kerülő műanyag pedig óriási bajokat okozhat: a nano- és mikroműanyagok lassan ellepik a környezetünket, és vele együtt a táplálékainkat, ivóvizünket is – mutatott rá Ürge-Vorsatz Diána klímaszakértő. Tanja Hester környezetvédelmi aktivista szerint a vegán bőr elnevezés is megtévesztő: ez tényleg csak műanyag, amit ritkán hasznosítanak újra, vegán bőr formájában pedig lehetetlen is újrahasznosítani.

Lényegében nincs olyan vegán bőr, amire rá lehetne sütni a fenntartható jelzőt.

Vannak ugyanakkor speciális vegán bőrök is, amelyeket tényleg növényekből készítenek. Almahéjból és ananászlevélből készült műbőr termék is létezik már. Csakhogy a használatuk nem terjedt el széles körben annak ellenére sem, hogy már évek óta léteznek.

Neked ajánljuk
A kert, amely a tulajdonosa energiáival és a vízzel is spórol Feladta a hagyományos szódakészítés utolsó mohikánja A vasúti és a távolsági buszos közlekedés idén nyáron komolyan versenybe száll az autózással Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: novekedes.hu
Vissza
Hírfolyam