2022. augusztus 12., Klára
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A számítógép mellett is hozhatunk tudatos döntéseket!

A karbonkibocsátáshoz mindennapos számítógépes tevékenységünkkel is jelentősen hozzájárulunk. A felújított laptopok és notebookok specialistája, a környezet és az informatika kihívásait a Planet Budapesten is körüljáró Furbify szerint léteznek megoldások a digitális eszközeink karbonlábnyomának csökkentésére.

Az adatfeldolgozáshoz rengeteg elektromosságra van szükség, az elektromosság előállításának pedig jelentős az ökológiai lábnyoma. Az informatika és a környezetvédelem látszólag összeegyeztethetetlen fogalmak, azonban megfelelő tudatossággal nagyon sokat tehetünk egyéni szinten is a fenntartható jövőért.

Tóth Péter, a Futurby szakértője összegyűjtötte, mit tehetünk hétköznapi szinten a digitális lábnyomunk csökkentése érdekében.

  • A hosszabb élettartam érdekében válasszunk minőségi elektronikai eszközöket.
  • A használaton kívüli laptopot teljesen kapcsoljuk ki.
  • Ne vegyünk feleslegesén új eszközöket, mert a trend ezt diktálja. 
  • Ma már rengeteg olyan laptopot lehet megvásárolni az eredeti ár töredékéért, ami akár egy évtizedig is teljes mértékben használható lesz. Minél népszerűbbek a felújított termékek, annál inkább csökkentjük az új számítógépek legyártása iránti igényt, és ezzel csökkentjük a természeti erőforrások kiapadásának tempóját is.
  • Ha mégis új mellett tettük le a voksunkat, gondoskodjunk róla, hogy a régi újra használatba kerülhessen, amennyiben még működik: ajándékozzuk el vagy ajánljuk fel karitatív célokra.
  • Karbantartással növeljük az eszköz élettartamát.
  • Ha valami elromlik, nem jelenti azt, hogy ki is kell dobnunk. Javítsuk, javíttassuk meg – ezzel a környezetünkért is teszünk, és jelentős pénzt is megtakaríthatunk.
  • A képernyővédő nem spórol áramot, az animált verziók pedig a kimerevített képeknél is rosszabbak. Az LCD-kijelzők esetében 2021-ben már ezek is feleslegesek.

Az alábbi cikkben az Élő Bolygónk azt járta körül, hogyan lehetünk az interneten is tudatosabbak.

Neked ajánljuk
A kert, amely a tulajdonosa energiáival és a vízzel is spórol Feladta a hagyományos szódakészítés utolsó mohikánja A vasúti és a távolsági buszos közlekedés idén nyáron komolyan versenybe száll az autózással Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: picup.hu
Vissza
Hírfolyam