2022. augusztus 13., Ipoly
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Upszajándék: egy lelőhely az értékteremtő újrahasznosítás szerelmeseinek

Upcyclingról akkor beszélünk, ha a kidobásra szánt tárgy vagy hulladék nem csak anyagában hasznosul – új életre kel, új funkciót kap. Az újrahasznosított alapanyagokból készülő dizájntermékek boltjában ilyenekre tehetünk szert.

Műanyag palackból tolltartó, használt nejlonzacskóból, kipréselt kávékapszulából nyaklánc, egy perc után eldobott szívószálból fülbevaló, kipukkadt bicajgumiból öv, céges molinóból táska lesz – olvasható az Upszajándék oldalán.

Az upcycling megállítja a környezetszennyező gyári folyamatokat, és a már meglévő hulladékot használati tárggyá alakítja.

A vállalkozás csapata elhivatottan közelít korunk problémáihoz: „büszkék vagyunk arra, hogy aki nálunk vásárol, az vásárlásával nem gyarapítja a fogyasztási láncot, hiszen minden tárgy, ami nálunk kapható, már megvolt, már létezett.”

Az Upszajándék több mint harminc magyar iparművésszel, dizájnerrel és grafikussal áll kapcsolatban: az alkotók között ott találjuk például a bicikligumikat újraálmodó Felvarrom csapatát, a használt gumimatracokat újragondoló Ursuslupust és a kávészacskókat újraértelmező Coffeweart is.

Neked ajánljuk
A kert, amely a tulajdonosa energiáival és a vízzel is spórol Feladta a hagyományos szódakészítés utolsó mohikánja A vasúti és a távolsági buszos közlekedés idén nyáron komolyan versenybe száll az autózással Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: upszajandek.hu
Vissza
Hírfolyam