2022. január 18., Piroska
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az Európai Beruházási Bank hitelével zöldülhetnek a magyar ingatlanok

Az EBB 300 millió eurós hitele támogatja Magyarország otthonfelújítási programját, és háztartásonként 8500 euróig terjedő összegben társfinanszírozza az otthonok energiahatékonyságának javítását – közölte az intézmény.

A hitel lakóépületek energiahatékonysági felújítását és korszerűsítését, valamint háztartási méretű megújulóenergia-rendszerek telepítését támogatja majd szerte az országban, csökkentve a háztartások energiaszámláit, valamint a magyarországi energiaigényt, az üvegházhatásúgáz-kibocsátást és a levegőszennyezést.

Az Európai Unióban évente csupán az épületek 1%-án végeznek energiahatékony felújítást, így az otthonfelújítási programhoz hasonló programok kulcsfontosságúak az európai zöldmegállapodás sikeréhez.

A program 2021. január 1-jén indult el, és a felújítási költségek felének megtérítését kínálja. Az OFP keretében megtéríthető maximális összeg háztartásonként 3 millió forint (megközelítőleg 8500 euró).

Ez a legelső olyan EBB-hitel, amelyet az új „zöldhitel” címén írnak alá Közép- és Délkelet-Európában. 

Magyarországon a háztartások fogyasztják el az összes energia 34%-át – többet, mint a közlekedés vagy az ipar –, az otthonok energiahatékonyságának javítása tehát kulcsfontosságú. A hitel felgyorsítja hazánk karbonsemleges gazdaságra történő zöld átállását, és elősegíti az unió klímacéljainak teljesítését.

A tevékenység olyan beruházásokat támogat, amelyekkel csökken az energiaigény, valamint javul az ország energiaellátásának megbízhatósága és biztonsága. 

Az Európai Bizottság 2020-ban tette közzé „Európai épületkorszerűsítési program” című stratégiáját, amelynek célja, hogy az energiahatékonyság és a gazdaság fellendítése érdekében az elkövetkező 10 évben kétszeresére nőjön az energetikai felújítások éves aránya.

Neked ajánljuk
Hogyan válhatnának klímabaráttá az otthonaink? Hogyan válhatnának klímabaráttá az otthonaink? Előregyártott panelekkel forradalmasítanák az épületek energetikai felújítását Németországban Részletes „szemétkisokost” tett közzé az MNB A klímaváltozás súlyos károkat okoz az északi-sarkvidéki infrastruktúrában
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam