2022. augusztus 11., Tiborc, Zsuzsanna
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az Európai Beruházási Bank hitelével zöldülhetnek a magyar ingatlanok

Az EBB 300 millió eurós hitele támogatja Magyarország otthonfelújítási programját, és háztartásonként 8500 euróig terjedő összegben társfinanszírozza az otthonok energiahatékonyságának javítását – közölte az intézmény.

A hitel lakóépületek energiahatékonysági felújítását és korszerűsítését, valamint háztartási méretű megújulóenergia-rendszerek telepítését támogatja majd szerte az országban, csökkentve a háztartások energiaszámláit, valamint a magyarországi energiaigényt, az üvegházhatásúgáz-kibocsátást és a levegőszennyezést.

Az Európai Unióban évente csupán az épületek 1%-án végeznek energiahatékony felújítást, így az otthonfelújítási programhoz hasonló programok kulcsfontosságúak az európai zöldmegállapodás sikeréhez.

A program 2021. január 1-jén indult el, és a felújítási költségek felének megtérítését kínálja. Az OFP keretében megtéríthető maximális összeg háztartásonként 3 millió forint (megközelítőleg 8500 euró).

Ez a legelső olyan EBB-hitel, amelyet az új „zöldhitel” címén írnak alá Közép- és Délkelet-Európában. 

Magyarországon a háztartások fogyasztják el az összes energia 34%-át – többet, mint a közlekedés vagy az ipar –, az otthonok energiahatékonyságának javítása tehát kulcsfontosságú. A hitel felgyorsítja hazánk karbonsemleges gazdaságra történő zöld átállását, és elősegíti az unió klímacéljainak teljesítését.

A tevékenység olyan beruházásokat támogat, amelyekkel csökken az energiaigény, valamint javul az ország energiaellátásának megbízhatósága és biztonsága. 

Az Európai Bizottság 2020-ban tette közzé „Európai épületkorszerűsítési program” című stratégiáját, amelynek célja, hogy az energiahatékonyság és a gazdaság fellendítése érdekében az elkövetkező 10 évben kétszeresére nőjön az energetikai felújítások éves aránya.

Neked ajánljuk
A kert, amely a tulajdonosa energiáival és a vízzel is spórol Feladta a hagyományos szódakészítés utolsó mohikánja A vasúti és a távolsági buszos közlekedés idén nyáron komolyan versenybe száll az autózással Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam