2022. január 18., Piroska
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Adhatsz még egy esélyt a lejárt élelmiszereknek

Nem minden esetben muszáj kidobni az élelmiszert a minőségmegőrzési idő lejárta után sem – hívta fel a figyelmet a Nébih a Maradék Nélkül program keretében. 

A „Lejárt élelmiszer? Adhatsz neki egy esélyt!” címmel megjelent tájékoztatóban az élelmiszer-biztonsági hivatal felhívta a figyelmet arra, hogy az élelmiszereken kétféle lejárati dátumjelöléssel lehet találkozni: a minőségmegőrzési idővel és a fogyaszthatósági idővel.

A minőségmegőrzési idő lejárta nem feltétlenül jelenti azt, hogy a terméket ki kell dobnunk, hiszen ez a típusú dátumjelölés a tartósabb termékeken szerepel, mint a száraztészta, rizs vagy a konzervek – írták, hozzátéve:

lehet, hogy az ilyen áru minősége már nem lesz olyan, mint a friss terméké, de fogyasztható marad.

Ha a gyártó ajánlásának megfelelően tároltuk, és a csomagolás bontatlan, sértetlen, akkor nyugodtan kísérletezzünk: a kibontott élelmiszert vegyük szemügyre, szagoljuk meg, kóstoljuk meg. Ha a normál termékhez képest nem tapasztalunk számottevő elváltozást, a lejárt minőségmegőrzési idejű terméket elfogyaszthatjuk – áll a Nébih útmutatójában.

Attól viszont óva intettek, hogy bárki is ehhez hasonlóan nekiálljon kísérletezni a fogyaszthatósági idővel. Ezeket [az árukat] inkább dobjuk ki, még akkor is, ha sajnáljuk elpazarolni az élelmiszert.

Honlapjukon egy infografikán is bemutatták azt, hogy az egyes terméktípusoknál (például tészta, tartós tej, gabonapehely, rágcsálnivalók) hány hónappal a minőségmegőrzési idő lejárta után lehet még próbálkozni.

Neked ajánljuk
A fenntartható étkezéssel nemcsak a kibocsátásunk csökkenne, de a megkötött szén-dioxid mennyisége is nőhetne Ne tévesszük össze az adományozást a lomtalanítással A legfontosabb vitaminok és ásványi anyagok az immunrendszerünk védelmére Részletes „szemétkisokost” tett közzé az MNB A klímaváltozás súlyos károkat okoz az északi-sarkvidéki infrastruktúrában
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam