Adhatsz még egy esélyt a lejárt élelmiszereknek
Nem minden esetben muszáj kidobni az élelmiszert a minőségmegőrzési idő lejárta után sem – hívta fel a figyelmet a Nébih a Maradék Nélkül program keretében.
A „Lejárt élelmiszer? Adhatsz neki egy esélyt!” címmel megjelent tájékoztatóban az élelmiszer-biztonsági hivatal felhívta a figyelmet arra, hogy az élelmiszereken kétféle lejárati dátumjelöléssel lehet találkozni: a minőségmegőrzési idővel és a fogyaszthatósági idővel.
A minőségmegőrzési idő lejárta nem feltétlenül jelenti azt, hogy a terméket ki kell dobnunk, hiszen ez a típusú dátumjelölés a tartósabb termékeken szerepel, mint a száraztészta, rizs vagy a konzervek – írták, hozzátéve:
lehet, hogy az ilyen áru minősége már nem lesz olyan, mint a friss terméké, de fogyasztható marad.
Ha a gyártó ajánlásának megfelelően tároltuk, és a csomagolás bontatlan, sértetlen, akkor nyugodtan kísérletezzünk: a kibontott élelmiszert vegyük szemügyre, szagoljuk meg, kóstoljuk meg. Ha a normál termékhez képest nem tapasztalunk számottevő elváltozást, a lejárt minőségmegőrzési idejű terméket elfogyaszthatjuk – áll a Nébih útmutatójában.
Attól viszont óva intettek, hogy bárki is ehhez hasonlóan nekiálljon kísérletezni a fogyaszthatósági idővel. Ezeket [az árukat] inkább dobjuk ki, még akkor is, ha sajnáljuk elpazarolni az élelmiszert.
Honlapjukon egy infografikán is bemutatták azt, hogy az egyes terméktípusoknál (például tészta, tartós tej, gabonapehely, rágcsálnivalók) hány hónappal a minőségmegőrzési idő lejárta után lehet még próbálkozni.