2022. május 21., Konstantin
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A fenntartható étkezéssel nemcsak a kibocsátásunk csökkenne, de a megkötött szén-dioxid mennyisége is nőhetne

A húsfogyasztás csökkentésével nemcsak az állattartáshoz kapcsolódó környezeti ártalmak egy részét tudnánk elkerülni, de a felszabaduló területek természetes növénytakarójának helyreállítása jelentős mennyiségű szén-dioxid megkötését is lehetővé tenné – mutatott rá a Leideni Egyetem kutatása.

Ha az 54 legfejlettebb ország növényi alapú étrendre állna át, azzal az évszázad végére csaknem 100 milliárd tonna szén-dioxidot távolíthatnánk el a légkörből – mutattak rá a kutatók a Nature Food című folyóiratban.

Jelenleg az állatok takarmányozására fordított területek a mezőgazdasági hasznosítás alatt álló területek 80, a Föld lakható területeinek 35 százalékát teszik ki.

A húsfogyasztás visszaszorításával jelentősen nőne az esélyünk arra, hogy az emberiség ne eméssze fel a természet erőforrásait

– hangsúlyozta a tanulmány egyik szerzője, Csonghsziao Szun.

Fotó: pexels.com

A kutatók megvizsgálták, milyen hatásai lennének annak, ha a fejlett országok népessége a Lancet növényközpontú „bolygódiétáját” követve heti legfeljebb 98 gramm vörös hús, 203 gramm szárnyas és 196 gramm hal fogyasztására térne át. (Azért ezekre az államokra koncentráltak, mert itt megfelelő mennyiségben, változatos formában állnak rendelkezésre növényi alapú fehérjék.)

Eredményeik alapján a váltás a mezőgazdasághoz kapcsolódó kibocsátást 61 százalékkal csökkentené, miközben a takarmánytermesztésre használt területek erdősítése további 98,3 milliárd tonna szén-dioxid megkötését tenné lehetővé.

Ráadásul a vizek állapota, a légszennyezés és a biológiai sokféleség szempontjából is előnyös lenne.

A gazdálkodók a természet megőrzéséért tett szolgáltatásokért természetesen támogatásokban részesülnének – hangsúlyozta a tanulmány vezető szerzője, Paul Behrens, hozzátéve: nem kell bigottnak lenni, már az állati eredetű termékek fogyasztásának visszafogása is sokat jelentene. Ha a népesség fele a felére csökkentené ezek fogyasztását, az is jelentős előrelépést hozna a bolygó és az emberek egészségében.

Neked ajánljuk
Mindennap fenntarthatóan: amit a mosható betétekről tudni érdemes Fenntarthatóan szeretnéd berendezni a nappalidat? Nézz körül az FKF kínálatában! Miért jó gombát fogyasztani? Rekordmeleget hozott a május Franciaországban Lépésről lépésre halad Japán afelé, hogy valóban az óceánba engedjék a fukusimai szennyvizet
Tovább a forrásra: phys.org
Vissza
Hírfolyam