2022. május 21., Konstantin
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egy rendhagyó ötlet bevállalósaknak: a komposztkazán

Nem egy új találmányról van szó, hiszen Jean Pain már a 20. század közepén épített komposztkazánt: A komposztkazán igazából egy minimum 10 köbméteres komposztáló, ami méretét tekintve sokkal nagyobb, mint amivel egy szokványos kertben találkozhatunk.

A komposztkazán az elhalt növényi és állati maradványok biológiai átalakulása során keletkezett hőt fűtésre hasznosítja – mondta el Tőgyi Balázs, a Komposztkazán Facebook-oldal egyik alapítója a Barkácsolni Jó oldalának.

Nyílt forrású technológiáról van szó, ami szabadon fejleszthető, a tapasztalatok pedig megoszthatók.

A szakértő a technológia alkalmazását ott ajánlja, ahol évről évre, rendszeresen és nagy mennyiségben keletkezhet ágapríték.

A megtermelt komposzthő alkalmas üveg- és fóliaházak fűtésére, padló- és falfűtésre, illetve meleg víz előállítására, amivel csökkenthetjük az energiafogyasztást. Bármilyen természetes zöldhulladékot felhasználhatunk a komposztkazán építése során. Nincs szén-dioxid-kibocsátás, korom, mivel a felhasznált biotömeg széntartalma nem ég el – így nincs légszennyezés sem.

Ideális alkalmazási terület a fóliában/üvegházban elhelyezett komposztkazán: itt nincs hulladékhő, a környezetnek leadott hő is hasznosul, és nem kell hőcserélő + technika, pusztán a komposzt fűti a környezetét.

A komposztkazánban lévő energiát növényi, állati, valamint emberi eredetű szerves anyagok erjedése szolgáltatja. A talaj humuszképződésének ez az első lépése, amiben a növényi cellulóz és az állati fehérjeszerű anyagok egyidejű jelenléte szükséges.

Neked ajánljuk
A fenntarthatatlan hulladékkezeléssel fontos erőforrástól fosztjuk meg magunkat Mobilalkalmazással az etikus fogyasztásért Metrózni fejedelmi élmény Rekordmeleget hozott a május Franciaországban Lépésről lépésre halad Japán afelé, hogy valóban az óceánba engedjék a fukusimai szennyvizet
Tovább a forrásra: barkacsolnijo.hu
Vissza
Hírfolyam