2022. május 25., Orbán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A mobilok 32 százalékát úgy cseréljük le, hogy még megfelelően működnek

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság kutatása szerint a használt mobilok 53 százaléka legfeljebb kétéves, 85 százaléka pedig nem idősebb ötévesnél. 32 százalékuknál a csere elkerülhető lett volna, mert a mobil megfelelően működött, de a használó mégis újra váltott.

Az NMHH kommunikációs igazgatósága az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: a mobiltelefonok előállításához ritka nyersanyagokat használnak, a gyártás, a szállítás és a használat pedig jelentős károsanyag-kibocsátással és hulladékkal jár. Éppen ezért aggasztó, hogy aránylag kevés időt töltenek el egy tulajdonosnál.

Az NMHH tavaly végzett kutatása alapján Magyarországon a 14 éves vagy idősebb lakosság 94 százaléka használ mobiltelefont. A hatóság rámutatott:

„Fontos volna, hogy a fogyasztók a használat és a vásárlás során fenntarthatósági szempontokat is figyelembe vegyenek. Ehhez elsősorban hosszú élettartamú készülékekre volna szükség. Ám mivel a technológia gyorsan avul, az emberek gyakran cserélnek készüléket.”

Hozzátették, a mobilok rövid életciklusának nem csupán a technológiai avulás az oka. A lecserélt készülékeknek csupán 26 százaléka veszett el, tört össze vagy avult el menthetetlenül. 35 százalékuk elromlott, vagy az akkumulátor szorult volna cserére, de 32 százalékuknál semmilyen probléma nem volt, még használhatók voltak.

Ezek a telefonok megfelelő kialakítás, alkatrészellátás, szervízhálózat mellett talán javíthatók lettek volna, ezzel csökkentve az új termék gyártásával járó környezeti terhelést.

Nem mindegy, hol végzi a régi készülék

Kitértek arra is, az újrafelhasználás, a megunt készülékek másodlagos piaca szintén csökkentheti a gyártás iránti igényt. Viszont talán éppen a gyors avulás miatt az embereknek csupán 15 százaléka mobilozik használtan vásárolt vagy kapott készülékkel, igaz, a felmérésben, így ebben a számban sem szerepeltek a gyerekek által használt készülékek.

A lecserélt készüléket a használók 25 százaléka ajándékozta vagy adta el, ezzel segítve az újrafelhasználást.

A többség – 56 százalék – új készülék vásárlásakor inkább megtartotta a régit: csupán 10 százalék adta le elkülönített hulladékként, újrahasznosítás céljából, 3 százalék pedig egyszerűen a szemétbe dobta az ipar számára értékes, ám szennyező hulladékot.

Neked ajánljuk
A fenntartható vásárlásokhoz ad tippeket a Kifli.hu A fenntarthatóság jegyében dolgoknak nyílik „könyvtár” a Goethe Intézetben Megszabadulunk az ellentmondásos pálmaolajtól, de ez az élelmiszerek további drágulását is magával hozza A helytelen földhasználat és az aszályok is növelik az Irakot sújtó porviharok gyakoriságát Újbuda sem maradt új Bubi-állomások nélkül
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam