2022. május 27., Hella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Joe Biden elkötelezett a javításhoz való jog kiszélesítése mellett

Az amerikai elnök tavaly júliusban kihirdetett, összesen 72 pontból álló rendeletét a „javításhoz való jog” támogatói is győzelemként ünnepelték. Joe Biden ebben sok egyéb mellett megbízta a szövetségi versenyfelügyeletet, hogy korlátozza a piacvezető eszközgyártókat annak akadályozásában, hogy a vásárlók független szervizekben vagy otthon, saját maguk javíthassák meg elektronikai eszközeiket.

Az Egyesült Államok kormányzata korábban már közzétett róla egy állásfoglalás, hogy a gyártók által adott magyarázatok a javítási korlátozásokra csak ritkán megalapozottak.

Ennek értelmében könnyebben szétszerelhető és javítható termékek fejlesztésére kényszerítenék ezeket a cégeket, meghosszabbítva a termékek életciklusát és megerősítve a tulajdonosok jogait a megvásárolt eszközök vonatkozásában.

Az amerikai elnök a január 24-i kormányülésen ismét megerősítette elköteleződését ebben az irányban, hangsúlyozva, hogy az ilyen jogok megtagadása a fogyasztók költségeinek emelkedéséhez vezet, és kizárja a versenyből a független szervizeket is.

Biden szerint az okostelefontól egészen a traktorokig jellemző az a probléma, hogy a vásárló nem döntheti el szabadon, hol és hogyan akarja megjavítani a megvásárolt termékeket, így pedig belekényszerül a „kereskedői áron” számított javítási költségek megfizetésébe. Az elnök a beszámolók szerint külön kitért arra is, hogy a fokozódó nyomás hatására már az Apple és a Microsoft is megváltoztatta a javításokra vonatkozó szabályait.

Az emberek ezzel lehetőségeket kapnak rá, hogy bizonyos esetekben maguk javítsák meg telefonjukat vagy laptopjukat, még akkor is, ha sokan erre nem lesznek csak amiatt képesek, hogy hirtelen szabad lett nekik.

Ugyanakkor, mint a Bitport rámutat, az új rendelkezések csak évtizedes távlatban írnák elő a könnyen beszerelhető cserealkatrészek biztosítását, ami még messze van attól, hogy a gyártók tényleg moduláris termékeket hozzanak forgalomba – pedig ez az erre irányuló kísérletek alapján akár a duplájára is növelhetné az egyes termékek használati idejét, jelentősen csökkentve az elektronikai hulladék mennyiségét.

Neked ajánljuk
A fogyasztók harmada vásárol fenntarthatósági szempontok alapján élelmiszert Így tisztálkodhatsz fenntarthatóbban Egyre klímatudatosabbak vagyunk Sokallják a 480 farkast Svédországban, 170-re akarják csökkenteni Nemcsak a hordozórakéták, de a kibocsátásuk is az eget veri
Tovább a forrásra: bitport.hu
Vissza
Hírfolyam