2022. május 27., Hella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A kulacsok lassan minden táskába utat találnak

A folyadékpótlás fontos dolog, ugyanakkor nem mindegy, hogyan oldjuk meg. A Reloop nevű szakmai szervezet adatai szerint a vizsgált 27 európai országból 2017-ben Magyarországon volt a legmagasabb az egyszer használatos italcsomagolás-hulladék egy főre jutó mennyisége (évi 186 db).

Ez a mennyiség 2019-re tovább nőtt, fejenként 211 darabra, így összesen több mint 2 milliárd eldobott PET-, alumínium és üveg italcsomagolás végezte hulladékként hazánkban – ismertette a Don't Waste It.

Szerencsére egyre többen választják az egyszer használatos italcsomagolások helyett a kulacsokat, melyeket éveken keresztül tölthetünk meg újra és újra csapvízzel, szűrt vízzel vagy más itallal.

Kulacsból léteznek műanyag-, fém- és üvegváltozatok is.

  • A műanyag kulacs talán a legkevésbé jó választás, mivel élettartama általában 1-2 év, ezután pedig ugyanúgy műanyaghulladékként végzi, mint egy PET-palack. Ha mégis egy műanyag kulacs mellett tennénk le a voksunkat, érdemes megnézni a leírását, amiből megtudhatjuk, hogy van-e benne olyan anyag, amely a használat során kioldódhat, például BPA.
  • Az alumínium italpalackok könnyűek, azonban tartalmaznak belül egy bevonatot, amely meggátolja a fémes ízt, a rozsdamentes nehezebb, de nem tartalmaz semmilyen bevonatot.
  • A harmadik legelterjedtebb fajta az üvegflakon, amely az egyik legjobb választás fenntarthatósági szempontból. Teljesen természetes alapanyagokból készül, nem ízesíti és szagosítja a folyadékot, hátránya viszont, hogy törékeny, és elég nehéz, így óvatosan kell vele bánnunk.

Azt, hogy a tíz éve még csak kirándulásokon használt kulacsból mára már egy hétköznapi használati tárgy lett, az is jelzi, hogy már a legnagyobb divatházak is terveznek kulacsokat, kulacstartókat vagy kulacs-„huzatokat” a fenntarthatóság, a műanyag visszaszorítása jegyében.

Neked ajánljuk
Egyre közelebb a közös töltő bevezetéséhez Európa Mindennap fenntarthatóan: amit a mosható betétekről tudni érdemes Magyar cég fejlesztése hozhat áttörést a bioműanyagok világában Sokallják a 480 farkast Svédországban, 170-re akarják csökkenteni Nemcsak a hordozórakéták, de a kibocsátásuk is az eget veri
Tovább a forrásra: dontwasteit.hu
Vissza
Hírfolyam