2022. május 20., Bernát, Felícia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A környezetbarátnak kikiáltott naptejek is komoly problémákat okozhatnak

Nincs könnyű dolga annak, aki nemcsak az egészsége megóvásával kapcsolatban tudatos, de a természetes vizek, legfőképp a tengeri élőhelyek épségét is szem előtt tartva igyekszik kiválasztani a fürdőzéshez használt naptejét. A bécsi egyetem kutatói környezetbarátként hirdetett készítmények esetében mutatták ki, hogy a szénkörforgásban fontos szerepet játszó egysejtűekre jelentenek veszélyt.

A Scientific Reports folyóiratban publikált tanulmány az úgynevezett likacsosházúakat vizsgálta: ezek az egysejtű élőlények többnyire a tengerben élnek, és kalcium-karbonátból álló héj, avagy ház borítja őket. Fitoplanktonokkal, tengeri algákkal táplálkoznak, jelentős szerepet betöltve az energia élőlények közti áramlását biztosító tengeri tápláléklánc fenntartásában.

A likacsosházúak egy csoportja, köztük a kutatás során vizsgált Heterostegina depressa fotoszintetizáló algákkal él szimbiózisban, amelyek tápanyaggal és a vázképzéshez szükséges mésszel látják el őket. Csakhogy az algák fotoszintézisének működését erősen befolyásolják a környezeti feltételek, így a víz szennyezettsége is:

a naptejeknek a partok mentén, a strandokon és folyótorkolatoknál jelentős koncentrációt elérő maradványanyagai – így pédául az UV-sugárzás ellen használt kémiai fényvédő, az ensulizole is – negatívan befolyásolták a vizsgált likacsosházúak számára létfontosságú algák működését.

Ráadásul a negatív hatás a négy vizsgált készítmény közül a két környezetbarátként reklámozott termék esetében volt erőteljesebb.

Likacsosházúak apró vázai Fotó: RT04/iStock/Getty Images Plus

A kutatók feltételezése szerint ezért a „környezetbarát” naptejekben alkalmazott fém nanoanyagok, így például a titán-oxid és a cink-oxid lehetnek felelősek, amelyek egyébként a tengeri egysejtűek szempontjából ártalmasként vannak nyilvántartva, ezért szorgalmazzák hatásaik további vizsgálatát.

Neked ajánljuk
Mindennap fenntarthatóan: amit a mosható betétekről tudni érdemes Fenntarthatóan szeretnéd berendezni a nappalidat? Nézz körül az FKF kínálatában! Csaknem annyi néven fut a pálmaolaj, ahányféle termékben megtalálható Melegedő óceánokra és rekordmagas metánszintre figyelmeztet a WMO Metrózni fejedelmi élmény
Tovább a forrásra:
Vissza
Hírfolyam