2022. május 26., Evelin, Fülöp
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az EU a gyermekmunka és a kényszermunka felszámolásáért

Az ENSZ gazdasági növekedéssel és foglalkoztatással kapcsolatos, nyolcas számú fenntartható fejlődési célja a gyerekmunka és a kényszermunka megszüntetésére irányul. Ezzel összhangban az Európai Bizottság stratégiát dolgoz ki a tisztességes munka globális előmozdítása érdekében, és jogszabályt készít elő a kényszermunkából származó termékek betiltására.

A stratégia kidolgozását az indokolja, hogy a világon sokfelé nem biztosított a tisztességes munka, és legalább 160 millió gyermek – azaz a világon minden tizedik – kényszerül gyermekmunkára, továbbá 25 millió ember végez kényszermunkát.

A stratégia keretében az Európai Unió a belföldi piacokon, az unión kívüli országokban és a globális ellátási láncokban dolgozó munkavállalók érdekében határozza meg azokat a belső és külső szakpolitikákat, melyekkel világszerte biztosítani kívánja a tisztességes munkafeltételeket az emberek életminőségének javulására.

A stratégia részeként az Európai Bizottság új jogszabályt is előkészít a kényszermunkával előállított termékek hatékony betiltására az uniós piacon.

A jogszabály hatálya az EU-n belül és kívül előállított árukra egyaránt kiterjed, és a tilalom mellett szigorú végrehajtási keretet is meghatároz. Nemzetközi normákra fog épülni, és kiegészíti a meglévő ágazati uniós kezdeményezéseket, különösen a kellő gondosságra és az átláthatóságra vonatkozó kötelezettségeket.

Fotó: Vardhan/iStock/Getty Images Plus
Neked ajánljuk
Mindennap fenntarthatóan: amit a mosható betétekről tudni érdemes Fenntarthatóan szeretnéd berendezni a nappalidat? Nézz körül az FKF kínálatában! Csaknem annyi néven fut a pálmaolaj, ahányféle termékben megtalálható Sokallják a 480 farkast Svédországban, 170-re akarják csökkenteni Nemcsak a hordozórakéták, de a kibocsátásuk is az eget veri
Tovább a forrásra: hrportal.hu
Vissza
Hírfolyam