2022. május 21., Konstantin
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Otthonod felújításával jelentősen faraghatsz a klímalábnyomodból

Otthonunk energetikai korszerűsítése nemcsak a pénztárcánknak jelent – hosszú távon – megkönnyebbülést: az aprónak tűnő mindennapi cselekedetek mellett ezzel tehetünk a legtöbbet a klímaváltozás ellen.

Amennyiben te is zöldítenéd az otthonodat, a tetőtől a kertig számos megoldást bevethetsz az üzemeltetésének környezeti és pénzügyi költségei csökkentése érdekében – a Marie Claire cikkéből szemezgetünk.

  • a legalapvetőbb lépést a hőszigetelés jelenti, hiszen nagymértékben csökkentheti a fűtés és a hűtés költségeit, és évszaktól és időjárástól függetlenül megfelelő komfortérzetet nyújt. Amennyiben csak részlegesen van lehetőséged elkezdeni a korszerűsítést, érdemes fokozatosan haladnod: a nyílászárók cseréje vagy akár egy tetőszigetelés is sokat nyom a latban.
  • ha szeretnél nyitni a megújuló energiák felé, már nem csak a tetőket uraló hatalmas, sötét napelemtáblákban gondolkozhatsz: a Terrán Generon napelemes tetőcserép hatékonyságban és teljesítményben is felveszi a versenyt a klasszikus szolárpanelekkel, de felhelyezése és megjelenése is szinte megegyezik a hagyományos betoncserepekével.
  • A gázellátás bizonytalan jövője, és a – különösen napenergia használata mellett – kisebb kibocsátás miatt egyre többen fordulnak az elektromos fűtési megoldások felé.
  • Esővízgyűjtéssel jelentős mennyiségű hálózati vizet, azaz pénzt is megtakaríthatsz. Az egyszerűbb szerkezetekkel a kerti és szobanövények locsolásához, az autómosáshoz, a házkörüli felületek tisztításához, míg a komplexebb rendszerekkel a WC öblítéséhez, mosáshoz, fürdéshez és mosogatáshoz is felhasználható vízhez juthatsz.
Fotó: martin-dm/E+/Getty Images
Neked ajánljuk
A fenntarthatatlan hulladékkezeléssel fontos erőforrástól fosztjuk meg magunkat Mobilalkalmazással az etikus fogyasztásért Metrózni fejedelmi élmény Mennyire segíti elő a hazai szabályozás a vállalatok felelős hulladékgazdálkodását? 25 ezer autó használt akkumulátorát dolgozza fel évente a Hydrovolt frissen nyílt üzeme
Tovább a forrásra: marieclaire.hu
Vissza
Hírfolyam