2022. május 23., Dezső
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hogyan lehet a kerted is környezetbarát?

Sem a kertes ház körül kialakított parkoló, sem a folyamatos gyepszőnyeg nem jelent igazán fenntartható megoldást, ráadásul a berögződésekkel ellentétben a gondozásuk sem egyszerűbb, mint egy igazán természetközeli kertnek.

A Lakáskultúra részletes cikkben ásta bele magát a témába, hogy mitől lesz a hobbi- vagy díszkert, a díszburkolat vagy akár – kitekintgetve az „újszerűbb” irányzatokba is – az erdőkert fenntarthatóbb.

A jól kialakított angolkert típusú, évelőágyásokkal, bokrokkal, cserjékkel, lombhullató és örökzöld fákkal tarkított kert semmivel nem igényel több gondoskodást a valóságban, mint a gyepszőnyeges kert tujasorral – főleg, ha hosszú távban gondolkodunk.

A valódi fenntarthatóság kulcsa a kertben is a diverzitás: az élőlények sokszínűsége – ideértve a növényeket és az állatokat is.

A jól kialakított erdőkert ennek a sokszínűségnek és fenntarthatóságnak a beteljesülése. Igaz, messze áll a manapság megszokott, feszített víztükrű medencés, élire vasalt gyepszőnyeges, a gyommentes egynyári virággal borított kertképtől. Ám sokkal életszerűbb, élhetőbb, természetközelibb – éppen emiatt fenntarthatóbb is.

Fotó: ArtMarie/Royalty-free/Getty Images

Itt minden, a talajlakó állatok, a növényzet az itteni talajhoz és a helyi mikroklímához igazodva él, egyetlen nagy, jól szabályozott és fenntartható rendszerben „működnek együtt”. Nem kell trágyázni. Nem kell metszeni, csak ha erdészetileg muszáj (ilyen is előfordul), és nem kell növényvédő szereket alkalmazni. Nem kell pótolni a tápanyagokat. 

Minél kevésbé akarjuk a természetet megerőszakolni kertépítési elképzeléseinkkel, annál hamarabb válik a kert a barátunkká, partnerünkké.

A fenntarthatóság tehát relatív. De ha nyitott szemmel és szívvel járunk a saját környezetünkben, ha megfigyeljük a helyi adottságokat a mikroklímától kezdve a saját igényeinkig, akkor nem csak magunkkal teszünk jót hosszú távon, de kertünk révén egy élhetőbb, fenntarthatóbb és szebb jövőhöz is hozzájárulunk.

A legújabb trendekkel, inspirációkkal bárki megismerkedhet most élőben is, hiszen március 25–27. között újra megnyitja kapuit az ország legnagyobb kertiéletmód-kiállítása, a GardenExpo. 

Neked ajánljuk
A fenntartható vásárlásokhoz ad tippeket a Kifli.hu A fenntarthatóság jegyében dolgoknak nyílik „könyvtár” a Goethe Intézetben Tudtad, hogy a kerted segíthet a hirtelen lezúduló csapadék megzabolázásában? Az óceánok változó hőviszonyai hatással lesznek az időjárás-előrejelzésre is Négy ország a tengeri szélenergiáért, a gázimporttól való függés ellen
Tovább a forrásra: lakaskultura.hu
Vissza
Hírfolyam