2022. május 26., Evelin, Fülöp
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Klímasztrájk kontra hétköznapi takarékosság

Noha a klímatüntetéseket és a tudományos felméréseket nézve a fiatalok jobban aggódnak a klímaváltozás miatt, az ELTE PPK egyik friss kutatása alapján úgy tűnik, hogy amikor az egyéni cselekvésről van szó, a háttérben takarékoskodó idősebb generációk az aktívabbak itthon. A felmérés tanúságait Balázs Bernadett és Ágoston-Kostyál Csilla ismertette a Másfél fok oldalán.

Az ELTE-n végzett kérdőíves kutatás célja az volt, hogy megvizsgáljuk a különböző környezettudatos viselkedéseket a lakosság szélesebb körében, elsősorban az életkori különbségekre fókuszálva.

A felmérés alapján a környezettudatos viselkedés összpontszáma a fiatalabb korosztálytól az idősebbek felé növekszik. Ezalól csak a húszas éveikben járók a kivételek, a pontszámuk az ötvenes és hatvanas korcsoport közé esik. A korcsoportok közti különbség a kutatók szerint több okból adódhat. A takarékosság lehet az élettapasztalat eredménye: a megélt gazdasági válságok az értékek megóvására sarkallnak.

Ugyanakkor a legidősebbek még egy olyan világba érkeztek, ahol nem volt műanyag, alig volt autó, repülő, elektromosság sem minden háztartásban – egy csendesebb, természetesebb világot ismerhettek meg, érzékenyebbek a lezajlott változásokra.

Tanulhatunk egymástól

A különböző korcsoportoknak eltérő erősségei és gyengeségei vannak, más-más területen motiválhatók a fejlődésre:

  • A tizenéves korosztály erőssége az ételmaradék felhasználása, az otthoni étkezés és a tömegközlekedés.
  • A huszonéves korosztály aktív a tüntetéseken, többnyire tömegközlekedéssel jár; mérsékelt a hús-, tej- és tojásfogyasztása.
  • A harmincas korosztály erőssége, hogy tömegközlekedéssel, biciklivel, gyalog járnak, illetve hogy vásárláskor visznek magukkal táskát. A leggyengébb pontjuk az ételmaradék felhasználása.
  • A negyvenes korosztály a szelektív hulladékgyűjtésben kiemelkedően jó, odafigyelnek az ételmaradékra és az újrahasználható táskára. Az autó- és az energiahasználat terén lehetne nagyobb tudatosságra motiválni őket.
  • Az ötvenes korosztály a negyvenesekhez hasonlóan kiemelkedően jó a szelektív hulladékgyűjtésben, de kevésbé tudatos az autóhasználatban.
  • A hatvanas korosztály kiemelkedően jó a mérsékelt energia- és vízfogyasztásban, megjavítják az elromlott dolgaikat, otthon étkeznek, és az ételmaradékot újra felhasználják. Ugyanakkor kevésbé figyelnek oda a szelektív hulladékgyűjtésre.
  • A legidősebb korosztály kiemelkedően jó a fogyasztás terén, odafigyelnek az energia- és vízfogyasztásra, megbecsülik a használt dolgokat, ha kell, megjavítják őket. Ugyanakkor újrahasználható táskát kevésbé visznek magukkal vásárláshoz.

A kutatók elemzésükben rámutatnak: egy fiatal a jövőjéért aggódik, de az egyre fokozódó hőhullámok sokkal inkább veszélyeztetik az időseket. Míg az egyik generáció inkább a közösségi cselekvést hangsúlyozva, addig a másik generáció már a mostani lehetőségekhez képest is igyekszik így élni. Mindannyian tanulhatnak a másiktól.

Fotó: RidofranziStock / Getty Images Plus
Neked ajánljuk
Mindennap fenntarthatóan: amit a mosható betétekről tudni érdemes Fenntarthatóan szeretnéd berendezni a nappalidat? Nézz körül az FKF kínálatában! Csaknem annyi néven fut a pálmaolaj, ahányféle termékben megtalálható Sokallják a 480 farkast Svédországban, 170-re akarják csökkenteni Nemcsak a hordozórakéták, de a kibocsátásuk is az eget veri
Tovább a forrásra: masfelfok.hu
Vissza
Hírfolyam