2022. május 20., Bernát, Felícia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egyévesek lettek az energiacímkék – bevált a környezettudatosságot célzó segítség?

A háztartási gépeket kategorizáló új energiacímkéknek köszönhetően egy sokkal átláthatóbb skála jelöli a gépek ökológiai lábnyomát. A Gorenje és az APPLIA kutatása szerint tízből nyolc vásárló pozitívan fogadta az új jelölési rendszert, még ha az értelmezés nem is megy könnyen: minden ötödik felhasználó számára ugyanis még mindig nehézséget jelent kiigazodni a jelöléseken.

A tavaly bevezetett szigorúbb szabvánnyal és tesztelési módszerrel kategorizált rendszerrel és a kapcsolódó jelölésekkel az APPLIA 2021 végén készített felmérése szerint a felhasználók többsége új gép vásárlásakor találkozott először élesben, mindössze 25 százalék gyűjtött előzetesen információt a címkékről – ismertette az Origo.

Simon Anikó, a Gorenje marketingvezetője úgy véli, az új rendszer bevezetése már nagyon időszerű volt, hiszen korábban az A besoroláshoz képest az A+++ jelzés akár 60 százalékkal kevesebb energiafelhasználást is jelenthetett egy-egy gép esetében.

„A változás következtében a betűk egyértelmű jelölést mutatnak, így az a termék, amely eddig A+++ jelöléssel bírt, ma már B-D kategóriába is visszacsúszhatott. A jelenleg a piacon lévő gépek nagy részét egyébként B és D közötti jelzéssel látták el, az A jelölést ugyanis az újabb, korszerűbb termékek kapják majd.”

Az új besorolás az összes termékkategória standardizálását lehetővé teszi, a mosógépek esetében például az energiafogyasztás mellett az éves vízfogyasztásra, kapacitásra, vagy a centrifugálási hatékonyságra vonatkozóan is lehet találni információt a címkéken, ami nagy segítséget jelent a fogyasztóknak a jövőbeli környezettudatosabb vásárlásban.

Ugyanakkor a Gorenje felmérése szerint minden ötödik vásárló bizonytalan abban, hogy mit jelentenek a jelölések. Simon Anikó úgy véli, ennek az lehet az oka, hogy sokan még mindig a megszokott rendszer alapján próbálják értelmezni az új energiaosztályokat, Így mondjuk egy B jelölésű gépet közepesen takarékos energiafelhasználású készüléknek vélnek, holott az újítással az egy sokkal környezettudatosabb modellt jelölhet, mint a korábbi A+++ jelzés.

Fotó: MTI/Mónus Márton
Neked ajánljuk
A fenntartható vásárlásokhoz ad tippeket a Kifli.hu A fenntarthatóság jegyében dolgoknak nyílik „könyvtár” a Goethe Intézetben Megszabadulunk az ellentmondásos pálmaolajtól, de ez az élelmiszerek további drágulását is magával hozza Melegedő óceánokra és rekordmagas metánszintre figyelmeztet a WMO Metrózni fejedelmi élmény
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam