2022. május 21., Konstantin
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Miért lehet egy ventilátor beszerzése környezettudatos döntés?

Egy új nemzetközi tanulmány a Sydney-i Egyetem vezetésével modellezést és költség-haszon elemzést végzett annak megállapítására, hogy a légkondicionálókat érdemes-e elektromos ventilátorokkal kombinálva használni a villamosenergia-fogyasztás csökkentése érdekében.

A kutatók arra jutottak, hogy Ausztráliában, egy átlagos évben egy rendszeresen használt, olcsó ventilátorral mintegy 70%-kal lehetne csökkenteni a belső terek légkondicionálóval történő hűtésének áramfogyasztását és az ezzel járó költségeket.

A ventilátorok sokkal kevesebb áramot fogyasztanak, mint a légkondicionálók.

Ráadásul jól keverik a levegőt, ezáltal a légkondicionált levegő cirkulál, ezzel segítve a légkondicionáló rendszer hatékony működését.

Számításaik alapján a ventilátorok üzemeltetése a légkondicionáló alkalmi használata mellett 5592 GWh-ról 1344 GWh-ra (76%) csökkentette az energiafogyasztást, a kapcsolódó károsanyag-kibocsátás pedig 5091 kilotonnáról 1208 kilotonnára csökkent.

A ventilátorok rendkívül olcsók, egyszerűek és hatékonyak, és segítenek abban, hogy kevesebb energiát igénylő légkondicionálót használjunk.

A napsütéses hónapok közeledtével érdemes lehet felelevenítened, mire figyelj, hogy a kánikulában elkerüld az otthonod átmelegedését.

Fotó: SomeMeans/iStock/Getty Images Plus
Neked ajánljuk
Fenntarthatóan szeretnéd berendezni a nappalidat? Nézz körül az FKF kínálatában! Mindennap fenntarthatóan: amit a mosható betétekről tudni érdemes Szerverek hulladékhőjével fűtik majd Bécs ultramodern kórházát Mennyire segíti elő a hazai szabályozás a vállalatok felelős hulladékgazdálkodását? 25 ezer autó használt akkumulátorát dolgozza fel évente a Hydrovolt frissen nyílt üzeme
Tovább a forrásra: greendex.hu
Vissza
Hírfolyam