2022. május 21., Konstantin
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Kötelezővé teheti az unió a cserélhető akkumulátorok használatát a mobilokban

Régebben teljesen általános volt, hogy szükség esetén lepattinthattuk egy mobiltelefon hátlapját, és ki tudtuk cserélni az akkumulátort. Ez a lehetőség azonban szép lassan teljesen eltűnt, ami a gyártóknak előnyös, hiszen így hamarabb veszünk új készüléket, a felhasználóknak és a környezetnek viszont egyáltalán nem jó.

Éppen ezért az EU már tervezi egy ideje, hogy kötelezővé teszi a cserélhető aksit bizonyos műszaki cikkek esetében, a napokban pedig el is fogadtak egy ezzel kapcsolatos törvénytervezetet – írta meg a NapiDroid.

A nemrégiben elfogadott törvényjavaslat

2024-től kötelezővé tenné az akkumulátorok egyszerű, otthoni cseréjének a lehetőségét.

Ez vonatkozna az okostelefonokra, a könnyű közlekedési eszközökre (elektromos bicajok, rollerek), és más elektronikai cikkekre is.

A döntéshozók az elektronikai hulladék mennyiségét szeretnék csökkenteni. Az irány jó, hiszen az okostelefonok lecserélésének egyik leggyakoribb oka az üzemidő csökkenése. Az akkumulátorok cseréje ugyanakkor a legtöbbször csak szervizben lehetséges, és egyáltalán nem olcsó. Ha viszont elég lenne lepattintani a hátlapot, és betenni egy új aksit, a felhasználók jelentős része ritkábban venne új telefont.

Az akkumulátorok újrahasznosítása szintén egy fontos kérdés, a törvényjavaslatban ezzel is foglalkoznak. Előírnák például, hogy az újrahasznosításra kerülő akkumulátorokból minimum mennyi kobaltot, ólmot, lítiumot és nikkelt kellene visszanyerni, hogy azokból új eszközöket gyárthassanak.

Fotó: AntonioGuillem/iStock/Getty Images Plus
Neked ajánljuk
Egyre közelebb a közös töltő bevezetéséhez Európa Igaz, hogy az e-autók környezetszennyezőbbek, mint a hagyományos meghajtásúak? Mobilalkalmazással az etikus fogyasztásért Rekordmeleget hozott a május Franciaországban Lépésről lépésre halad Japán afelé, hogy valóban az óceánba engedjék a fukusimai szennyvizet
Tovább a forrásra: napirod.hu
Vissza
Hírfolyam