2022. május 20., Bernát, Felícia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Kötelező lesz bárki által javíthatóvá tenni a készülékeket

Az Európai Parlament elfogadta azt a követelménylistát, amelynek az Európai Bizottság által az elkövetkező hónapok során kidolgozásra kerülő, az úgynevezett javításhoz való jogot szabályozó törvényjavaslatnak meg kell felelnie.

A képviselők egyetértettek abban, hogy a javításhoz való hatékony jognak a termék teljes életciklusára kell vonatkoznia, és rendelkezéseket kell tartalmaznia a termékek tervezésére, gyártására, valamint javíthatóságára és a fogyasztók tájékoztatására vonatkozóan is – ismertette a PCFórum.hu.

Az Európai Parlament azt szeretné elérni, hogy

a gyártók a jelenleginél hosszabb életciklussal rendelkező termékeket tervezzenek, gyártsanak és árusítsanak, amiket könnyebben lehet majd javítani.

A jövőbeni szabályozás értelmében a gyártóknak a független javítóműhelyeknek és a fogyasztóknak is hozzáférést kell biztosítaniuk termékeik javítási és karbantartási információihoz – méghozzá teljesen ingyenesen.

Ezenkívül külön, szigorúbb rendelkezéseknek kell majd vonatkozniuk a digitális eszközökre: esetükben például a szoftverfrissítéseknek visszafordíthatónak kell lenniük, és nem vezethetnek a teljesítmény csökkenéséhez sem.

Emellett azok a gyártók és az olyan gyakorlatok, amelyek indokolatlanul korlátozzák a javításhoz való jogot, vagy idő előtti avuláshoz vezetnek, büntethetők lesznek.

A rendelkezések az erőforrások hatékonyabb felhasználását, a termékek tartósságának növekedését, ezen keresztül pedig a keletkező hulladék mennyiségének csökkentését célozzák.

Fotó: yasinguneysu/E+/Getty Images
Neked ajánljuk
Egyre közelebb a közös töltő bevezetéséhez Európa Mindennap fenntarthatóan: amit a mosható betétekről tudni érdemes Közeleg az egységes töltők korszaka A legszegényebb városlakókat sújtja majd a leginkább a szárazság A Planet Z fenntarthatósági versenyen is népszerű téma volt az újrahasznosítás
Tovább a forrásra: pcforum.hu
Vissza
Hírfolyam