2022. május 27., Hella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egy finom ebédet könnyű megemészteni, a nyomában maradó környezeti terhelést már nehezebb

A Tudatos Vásárlók Egyesületének mérése szerint csak Budapesten évi 13 millió elviteles dobozt használunk fel. Ha ez mind eldobható műanyag doboz, az 1,06 tonnányi szén-dioxid-kibocsátást jelent. A Rakun Dobozközösség a Felelős Gasztrohős Alapítvány támogatásával, a Föld napja alkalmából kampányt indított az egyszer használatos elviteles dobozok okozta környezeti károk enyhítése érdekében.

2021 nyarán látott napvilágot a Nature Sustainability magazinban az a tanulmány, amely megállapította, hogy az óceánban található 3. leggyakoribb műanyaghulladék (a zacskó és a palack után) az elviteles műanyag edény és evőeszköz. Emiatt került sor tavaly júliusban néhány típusú elviteles edény és az egyszer használható műanyag evőeszközök forgalmazásának betiltására.

Azonban sajnos se az edények, se az evőeszközök nem tűntek el teljesen a vendéglátóhelyekről, a meglévő készletek felhasználása még most is folyamatban van.

A Rakun Dobozközösség másfél éves fennállása óta már 11 680 db egyszer használatos doboztól – azaz 467 kg hulladéktól – mentette meg a Földet az újrahasználható acéldobozainak használata révén.

A Denkstatt Hungary Kft. elemzése szerint a Rakun által használt rozsdamentesacél dobozok már 25 használat után kisebb hatást gyakorolnak a globális felmelegedésre, mint a Magyarországon gyártott, eldobható polipropilén dobozok.

A Rakun Dobozközösség és a Felelős Gasztrohős Alapítvány az április 19–24-ig tartó Föld napja kampány keretében a hulladékmentes életmódhoz segítséget nyújtó nyereményekkel is motiválta a lakosságot, hogy válasszák a környezettudatos ételcsomagolási megoldásokat.

„Hiszünk abban, hogy a változás az egyén szintjén kezdődik, várhatunk a központi szabályozásra, de addig is kezdjük el, amit megtehetünk. Már országszerte közel 100 vendéglátóhelyen kérhetjük az ételünket többször használható Rakun dobozba az eldobható műanyag helyett, akár kiszállításnál is” – mondta el dr. Horváth Sarolta, a Dobozközösség egyik alapítója.

Fotó: Dariia Havriusieva/iStock/ Getty Images Plus
Neked ajánljuk
Egyre közelebb a közös töltő bevezetéséhez Európa Mindennap fenntarthatóan: amit a mosható betétekről tudni érdemes Magyar cég fejlesztése hozhat áttörést a bioműanyagok világában Sokallják a 480 farkast Svédországban, 170-re akarják csökkenteni Nemcsak a hordozórakéták, de a kibocsátásuk is az eget veri
Tovább a forrásra: greenfo.hu
Vissza
Hírfolyam