2022. május 26., Evelin, Fülöp
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Így tisztálkodhatsz fenntarthatóbban

A fürdőszobában töltött időnk környezetre gyakorolt hatása nagyban függ a zuhanyzási (vagy fürdési) szokásainktól: a felhasznált víz mennyisége, hőmérséklete jelentősen befolyásolja reggeli vagy esti rutinunk környezeti lábnyomát, ahogy a tisztálkodószereink összetétele is.

Egy Svájcban készült kutatás eredményei alapján egyetlen hajmosásnak (növényi alapú samponnal) akkora az ökológiai lábnyoma, mint ha egy benzines autóval megtennénk 800 métert.

A Marie Claire szerint ez az adat hasonló lehet Magyarországon is, mivel azért lehet ezt az eredményt vonatkoztatni, mert Zürichben – ahol a vizsgálatot végezték – szintén nagyrészt fosszilis energiahordozókból állítják elő a meleg vízhez szükséges energiát.

A legnagyobb szén-dioxid-kibocsátó viszont a hajmosásunkban az energia, amit a zuhanyzáskor elhasznált víz melegítéséhez felhasználunk: az összes fürdéskor kibocsátott szén-dioxid 62 százaléka ebből származik.

Átlagosan 15 liter vizet használunk el egy hajmosáshoz, a víz pedig 38 Celsius-fokos – ha egy kicsit tovább időzünk a víz alatt, vagy melegebb vízzel zuhanyzunk, máris nagyobb az ökológiai lábnyomunk.

„Ahol más, kevésbé szennyező módon jutnak energiához, valószínűleg kisebb az ökológiai lábnyom is” – mondta Hanna Kröhner, a tanulmány szerzője, a Zürichi Tudományegyetem kutatója.

Fotó: Vladimir Vladimirov/E+/Getty Images

A sampon előállításának legnagyobb szén-dioxid-kibocsátással járó aspektusa a cégek irodaházának és a gyáraknak a fűtése és az elektromosság használata. Ehhez képest az összetevők előállítása csak a kibocsátott szén-dioxid 5 százalékát adja, a csomagolás előállítása 4 százalékot, a szállítás a viszonteladókhoz pedig 8 százalékot tesz ki.

Ugyanakkor ha környezeti ártalmakról van szó, nemcsak a klímára, hanem például a természetes vizekre gyakorolt hatás is fontos:

a foszforvegyületek, így például a kozmetikumok kellemes textúrájának kialakításához használt propanediol, algavirágzáshoz vezethet.

A száraz samponok, szappanok terjedése a szakemberek szerint jó irány, hiszen gyártásuk nem igényel akkora mennyiségű vizet és propanediolt sem. Környezeti hatásuk pontos megítéléséhez ugyanakkor fontos lenne tisztázni, hogy a szilárd tisztálkodószerek hogyan alakítják az emberek vízhasználati szokásait.

Neked ajánljuk
Mindennap fenntarthatóan: amit a mosható betétekről tudni érdemes Fenntarthatóan szeretnéd berendezni a nappalidat? Nézz körül az FKF kínálatában! Csaknem annyi néven fut a pálmaolaj, ahányféle termékben megtalálható A helytelen földhasználat és az aszályok is növelik az Irakot sújtó porviharok gyakoriságát Újbuda sem maradt új Bubi-állomások nélkül
Tovább a forrásra: marieclaire.hu
Vissza
Hírfolyam