2022. május 23., Dezső
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egyre közelebb a közös töltő bevezetéséhez Európa

Az EU azon dolgozik, hogy a C típusú USB a közös töltési szabvány legyen a kis elektronikai eszközök esetében. A különböző eszközökhöz tartozó különböző töltők ugyanis rengeteg kényelmetlenséget okoznak a fogyasztók számára, és több tonna felesleges e-hulladékot termelnek.

Az Európai Bizottság 2019-es tanulmánya szerint fogyasztók 84%-ának voltak az elmúlt két évben telefontöltőkkel kapcsolatos problémái.

Emiatt, illetve környezetvédelmi céljai elérése és a költségek csökkentése érdekében az EU egyetlen közös töltőt szeretne bevezetni. A parlament fogyasztóvédelmi szakbizottsága április 20-án támogatta a bizottság javaslatát a mobiltelefonok és más kis méretű elektronikai eszközök egységes töltőjének bevezetéséről. A képviselők egyúttal néhány tekintetben indítványozták a készülő szabályozás módosítását:

  • Több eszközt vonnának be: az e-olvasók, az alacsony fogyasztású laptopok, a billentyűzetek, az egerek, a fülhallgatók, az okosórák és az elektronikus játékok esetében is előírnák az USB-C töltő használatát.
  • Az újabb technológiákkal való lépéstartás érdekében javasolják a bizottságnak, hogy építse be a jogszabályokba a legmegfelelőbb vezeték nélküli töltési technológiákat vagy szabványokat.
  • Az új törvény „leválasztja” az eszközöket a töltőkről, lehetővé téve, hogy a fogyasztók új eszközt töltővel vagy anélkül vásároljanak – a töltő nélküli lenne az alapértelmezett opció.
  • A képviselők a bizottság javaslata szerinti két év helyett egy évet szeretnének adni a tagállamoknak az új törvény végrehajtására.

A parlament több mint 10 éve szorgalmazza a hordozható készülékek közös töltőjét. Bár egyes vállalatok önkéntes kezdeményezései csökkentették a töltőtípusok számát, ezek nem voltak elegendőek az uniós e-hulladék csökkentésére vonatkozó célok teljesítéséhez.

Fotó: Drazen_/iStock/Getty Images Plus
Neked ajánljuk
A fenntartható vásárlásokhoz ad tippeket a Kifli.hu A fenntarthatóság jegyében dolgoknak nyílik „könyvtár” a Goethe Intézetben Zöldáramot szolgáltató elektromosautó-töltőket telepítenek országszerte Az óceánok változó hőviszonyai hatással lesznek az időjárás-előrejelzésre is Négy ország a tengeri szélenergiáért, a gázimporttól való függés ellen
Tovább a forrásra: europa.eu
Vissza
Hírfolyam