2022. május 28., Csanád, Emil
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hat év alatt százszorosára nőtt a méltányos kereskedelem részaránya Magyarországon

A méltányos kereskedelem piacát Magyarországon a Tudatos Vásárlók Egyesülete méri: adataik szerint soha nem látott növekedést produkált a Fairtrade termékek forgalma hazánkban.

A Fairtrade termékek forgalma kávé, tea, kakaó és csokoládé kategóriákban legalább 6,9 milliárd forint volt a legutóbbi, 2020-as évre vonatkozó mérések szerint – közölte a Tudatos Vásárlók Egyesülete.

Világszerte nő a fogyasztói igény a fenntartható élelmiszerek iránt, ezen belül pedig megugrott a Fairtrade minősítésű termékek és összetevők piaci forgalma:

az ilyen termékek kereskedelme 2018-ban világviszonylatban meghaladta a 9,8 milliárd eurós értéket, ami 15 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest.

Azzal, hogy méltányos kereskedelmi, Fairtrade minősített terméket választunk, fogyasztóként hozzájárulunk az etikus termeléshez, teszünk a gyerekmunka és a mezőgazdasági munkások, köztük a nők kizsákmányolása ellen.

Több mint 37 ezer különböző Fairtrade minősített termék érhető el világszerte 131 országban. A legnépszerűbb termékek a kávé, kakaó, csokoládé, tea, banán, méz, virágok, gyapjú, de egyre gyakrabban feltűnik az arany is alapanyag vagy ékszer formájában.

A méltányosan előállított termékek forgalmának növekedési üteme Magyarországon meghaladja mind az infláció, mind az élelmiszerárak növekedését: az első mért évhez képest százszoros volt a növekedés.

Fotó: picture alliance/Getty Images
Neked ajánljuk
Mindennap fenntarthatóan: amit a mosható betétekről tudni érdemes Fenntarthatóan szeretnéd berendezni a nappalidat? Nézz körül az FKF kínálatában! Csaknem annyi néven fut a pálmaolaj, ahányféle termékben megtalálható Amerikában szigorúbb szabályokra számíthatnak a fenntartható alapok 18 millió forintot gyűjtött a menekülteknek a CIB Bank
Tovább a forrásra: tudatosvasarlo.hu
Vissza
Hírfolyam