Csaknem annyi néven fut a pálmaolaj, ahányféle termékben megtalálható
Miközben köztudott, hogy a pálmaolaj a világon az erdőírtás, a klímaváltozást is fokozó erdőégetések egyik fő oka, alapanyagként ma már jelen van a feldolgozott élelmiszerekben, a kozmetikumban, de a tisztítószerekben is.
A Tudatos Vásárlók Egyesülete arra biztatja a fogyasztókat, hogy kerüljék el a pálmaolaj-tartalmú édesipari termékeket és feldolgozott élelmiszereket.
Meggyőződésük: a klímaváltozás és a biodiverzitásvédelem szempontjából a trópusi esőerdők borította területekre már rég nem lenne szabad termőterületként tekinteni – a pálmaolaj alternatívája csak olyan olaj lehet, amely a felhasználás helyének éghajlatán megterem.

Ennek érdekében a Tudatos Vásárló mobilapplikáció hamarosan pálmaolajmentes termékekkel bővül, illetve az egyesület összegyűjtötte, milyen összetevőként szerepelhet a pálmaolaj az élelmiszertermékeken.
Nem igaz, hogy pálmaolaj mindenben benne lenne, el lehet kerülni, viszont nagyon nehéz vásárlóként megtalálni, mik azok a termékek, amelyekben nincs jelen.
A pámaolaj az összetevők listáján egyebek mellett például a következő neveken tűnhet fel: pálmaolaj, pálma-olaj, pálma olaj, pálmazsír, pálma zsír, pálma-zsír,
L-aszkorbil-palmitát, Laszkorbil-palmitát, Laszkorbilpalmitát, L-aszkorbilpalmitát, L aszkorbil palmitát, Laszkorbil palmitát, L aszkorbilpalmitát, aszkorbil palmitát, aszkorbilpalmitát, aszkorbil-palmitát.