2022. július 7., Apollónia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A klímatudatosságra ösztönző étlap működőképes ötlet

Német kutatók friss tanulmánya alapján, ha az étlapokon egyértelmű szén-dioxid-kibocsátási címkék szerepelnek, a vendégek nagyobb valószínűséggel választják a növényi alapú ételeket.

Az állattenyésztés a globális üvegházhatásúgáz-kibocsátás 14,5 százalékáért felelős, a növényi alapú élelmiszerek környezeti lábnyoma azonban jóval kisebb – írja a Greendex.

A kutatók több mint 250 résztvevőnek kilenc hipotetikus menütervet adtak. Mindegyiknél világosan fel volt tüntetve az egyes opciók kibocsátási hatása.

Az ételek esetében a címke egy „magas kibocsátású” (pl. saláta marhahússal) vagy egy „alacsony kibocsátású” (pl. saláta falafellel) opciót jelölt meg. Egyes ételeknél egy harmadik, „közepes kibocsátású” választási lehetőség is volt (például csirkés saláta).

A tanulmány eredménye és a kutatók ajánlása szerint az étteremtulajdonosok úgy ösztönözhetik legegyszerűbben a fenntarthatóbb élelmiszerek fogyasztását, ha az étlapokon feltüntetik az egyes ételek éghajlatra gyakorolt hatását.

Fotó: nicoletaionescu/iStock/Getty Images Plus
Neked ajánljuk
Fenntartható Gasztronómia Díjat alapított a METRO A kert, amely a tulajdonosa energiáival és a vízzel is spórol Feladta a hagyományos szódakészítés utolsó mohikánja Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: greendex.hu
Vissza
Hírfolyam