A klímatudatosságra ösztönző étlap működőképes ötlet
Német kutatók friss tanulmánya alapján, ha az étlapokon egyértelmű szén-dioxid-kibocsátási címkék szerepelnek, a vendégek nagyobb valószínűséggel választják a növényi alapú ételeket.
Az állattenyésztés a globális üvegházhatásúgáz-kibocsátás 14,5 százalékáért felelős, a növényi alapú élelmiszerek környezeti lábnyoma azonban jóval kisebb – írja a Greendex.
A kutatók több mint 250 résztvevőnek kilenc hipotetikus menütervet adtak. Mindegyiknél világosan fel volt tüntetve az egyes opciók kibocsátási hatása.
Az ételek esetében a címke egy „magas kibocsátású” (pl. saláta marhahússal) vagy egy „alacsony kibocsátású” (pl. saláta falafellel) opciót jelölt meg. Egyes ételeknél egy harmadik, „közepes kibocsátású” választási lehetőség is volt (például csirkés saláta).
A tanulmány eredménye és a kutatók ajánlása szerint az étteremtulajdonosok úgy ösztönözhetik legegyszerűbben a fenntarthatóbb élelmiszerek fogyasztását, ha az étlapokon feltüntetik az egyes ételek éghajlatra gyakorolt hatását.
