2022. július 2., Ottó
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az olcsó nyári termékekben különösen magas a mérgező vegyületek aránya

A Kemi svéd vegyianyag-ügynökség jelentése szerint az online piactereket és áruházi polcokat elárasztó strandpapucsok és nyári ruhák nemcsak vidám színekben, de az egészségünket és bizonyos esetekben a környezetet is veszélyeztető vegyi anyagokban is bővelkednek.

Vizsgálatuk alapján a nyári, szezonális termékek – fürdőruhák, strandmatracok, strandpapucsok, hűtőtáskák – 16%-a tartalmaz a megengedettnél több veszélyes vegyi anyagot. 

A kutatás során a Kemi 82 cég 266 termékét vizsgálta meg.

Azt találták, hogy a puha műanyag termékekben veszélyesen magas mértékben voltak jelen a ftalátok, a rövid láncú klórozott paraffinok, illetve néhány esetben az ólom és a kadmium is.

Noha általában a most bevizsgált termékekből egy-egy önmagában nem jelent komoly kockázatot, az egyes veszélyes anyagot tartalmazó termékek hatása összeadódik. Az ellenőrzése után a „problémás” cégek szinte mindegyike önként úgy döntött, hogy visszavonja „veszélyes” termékeit a piacról.

A problémás vegyületek közül a rövid láncú klórozott paraffinok károsak a vízi élővilágra, nem bomlanak le a természetben, feltehetően rákot okoznak. A műanyagok lágyítására használt ftalátok jelenlétét összefüggésbe hozták a magas vérnyomással, ADHD-val, meddőséggel, kóros elhízással, születési rendellenességekkel, pajzsmirigy-rendellenességgel, illetve cukorbetegség kialakulásával. Az ólom különösen magzati, illetve gyerekkorban lehet veszélyes: károsíthatja az idegrendszert, és negatív hatással lehet a tanulásra való képességre. 

Fotó: HDesert/iStock Editorial/Getty Images Plus

A kockázatos termékek elkerülése érdekében a Tudatos Vásárlók Egyesülete egyebek mellett azt javasolja, hogy kerüljük a külföldi online piacterek használatát, és kizárólag CE-jelöléssel ellátott játékokat és elektronikai cikkeket vásároljunk.

Neked ajánljuk
Mi kerüljön a bevásárlókosárba? Vonzó dealek mellett a tudatos döntéseket segítő tippekkel várja a fiatalokat a Diverzum Tudatos használattal megnövelhető a laptopok élettartama Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: tudatosvasarlo.hu
Vissza
Hírfolyam