2022. július 7., Apollónia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Mi kerüljön a bevásárlókosárba?

Mit érdemes választanunk az élelmiszerboltban, ha olyan táplálékot akarunk fogyasztani, aminek az előállítása, feldolgozása és szállítása nem vagy csak kevéssé károsítja a környezetet?

Magyar Mezőgazdaság összegyűjtött néhány olyan élelmiszert, amely termelési módja, ideje és helye alapján kíméletesebb a környezethez.

  • A hüvelyesek kivételes alternatív fehérjeforrást jelentenek. Lenyűgöző mikrotápanyag-profillal büszkélkedhetnek, elősegítik a bél általános egészségét, támogatják a jó baktériumokat, segítenek a koleszterinszint csökkentésében. Eközben termesztésük segít a talaj egészségének fenntartásában,(újrahasznosítható) konzervdobozba csomagolva hosszú ideig eltarthatók – ráadásul a tartósításukhoz használt folyadék más ételek összetevőjeként is felhasználható.
  • A helyi, szezonális gyümölcsök és zöldségek beszerzése több szempontból is fenntartható: kisebb valószínűséggel kell őket távoli gazdaságokból szállítani, így szállításuk kevesebb energiát és szén-dioxidot igényel; termesztésük összhangban van a természet saját termelési és betakarítási ciklusaival, ami ökológiailag sokkal egészségesebb; nagyobb valószínűséggel származnak helyi kereskedőktől, így a helyi gazdaságot is serkentik. Végül, mivel az év ideális időszakában és ideális körülmények között termesztik őket, az ízük is jobb. 
Fotó: Dmytro Duda/iStock/Getty Images Plus
  • Az évelő zöldségek – az articsóka, a spárga – hosszú ideig eltarthatók, ha a termelők tudatosan ügyelnek a termesztés és a gyűjtés módjára. Semmi sem olyan környezetbarát, mint az olyan termények, amelyek lehetővé teszik, hogy a talajt érintetlenül hagyjuk, vagy amelyek az első betakarítás után is tovább nőnek.
  • A gomba az egyik a legfenntarthatóbban előállítható élelmiszer: termesztése hihetetlenül vízhatékony, egy kiló gomba kevesebb mint 7,5 liter vizet igényel a termesztéstől a betakarításig, míg más növényeknek közel 200 liter vízre is szükségük van. Emellett egy kiló gomba termesztése csak 0,7 kilogramm szén-dioxid-kibocsátással jár.
  • Teljes kiőrlésű gabonák kevesebb hulladékkal több embert tudnak táplálni, mint más élelmiszerek. Míg egyetlen kévéből 42 finomított fehér, 60 teljes kiőrlésű kenyér készülhet.
Fotó: Bet_Noire/iStock/Getty Images Plus
Neked ajánljuk
Vonzó dealek mellett a tudatos döntéseket segítő tippekkel várja a fiatalokat a Diverzum Legyél te is a Vegyélhazait támogatója! Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: magyarmezogazdasag.hu
Vissza
Hírfolyam