2021. január 24., Timót
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Zöld mobilitás 

15%-kal többen kerékpároztak Budapesten tavaly

A BKK öt kerékpárszámlálóján 15%-kal nagyobb forgalmat mértek 2020-ban, mint 2019-ben. Soha nem mértek ennyi embert, 2020-ban összesen 2 771 710 kerékpározót számoltak ezeken az útvonalakon. Munkanapokon és munkaszüneti napokon is nőtt a fővárosi kerékpárforgalom, ami az otthoni munkavégzés, az oktatási intézmények és vendéglátóhelyek bezárása mellett kiemelkedő eredmény. A Magyar Kerékpárosklub elemezte a nyilvánosan elérhető adatokat.

kerekparosklub.hu
Zöld mobilitás 

Triplázik a Volvo

A Volvo bejelentette, hogy 2022-re a jelenlegi több mint háromszorosára növeli Recharge típusjelzésű modelljeinek gyártási kapacitását a genti gyárában – ez a teljes kapacitás mintegy 60 százalékát jelenti. 

Zöld mobilitás 

Ismét a miskolci adventi villamos lett Európa legszebbje

Negyedszerre is Miskolc adventi villamosa lett Európa legszebbje. A fényárban tündöklő járműnek köszönhetően a verseny kezdete óta eddig minden alkalommal elvitték a pálmát a miskolciak.

Zöld mobilitás 

Egyre népszerűbb a kerékpáros közlekedés Bécsben

A hideg ellenére is egyre többen kerékpároznak Bécsben: tavaly november óta több mint 20 százalékkal nőtt a biciklisek száma az osztrák fővárosban. A kerékpáros infrastruktúra fejlesztésére a város évente húszmillió eurót különít el.

Zöld mobilitás 

Különleges töltőoszlopok várják a villanyautósokat Leányfalun

Átadták Magyarország első, multimédiás felülettel ellátott elektromosautó-töltő berendezését, amely az ALTEO energetikai szolgáltató és kereskedő vállalat elektromobilitási üzletágát képviselő ALTE-GO, valamint az Elektromotive Hungaria Kft. együttműködésében valósult meg Leányfalun. 

Zöld mobilitás 

Megalakult a Jövő Mobilitása Szövetség

Húsz hazai és nemzetközi vállalat megalapította a Jövő Mobilitása Szövetséget, amelynek kiemelt célja a fenntartható közlekedési megoldások és innovációk bemutatása, fejlesztése, az érintett hazai piaci szereplők szakmai képviselete – jelentette be Pukler Gábor, a szövetség elnöke.

Zöld mobilitás 

Extreme E: ralilegenda erősíti Hamilton villanyautós csapatát

Sébastien Loeb lesz az X44 csapat férfi versenypilótája az Extreme E tisztán elektromos versenysorozatban – jelentette be az FIA. A csapat alapítója és vezetője Lewis Hamilton lesz, így a világ egyik legismertebb ralibajnoka, valamint a hétszeres Formula–1-es világbajnok közösen vág neki a 2021-ban induló off-road szériának.

Zöld mobilitás 

Villanykút nyílt Nagy-Britanniában

A Gridserve megnyitotta az első, kizárólag elektromosságot használó töltőállomását Nagy-Britanniában. A vállalat azt tervezi, hogy a következő öt évben száz különböző helyszínen üzemel be ilyen állomást.

Zöld mobilitás 

Kerékpáros fellendülést hozott a pandémia

Sokszor hallhatjuk, hogy a világjárvány hatására ugrásszerűen megnőtt a kerékpározás iránti érdeklődés. A flowcycle.hu most  megvizsgálta a háttérben lévő számadatokat.

flowcycle.hu
Zöld mobilitás 

Már lehet pályázni az elektromoskerékpár-vásárlás támogatására

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium a környezetkímélő közlekedés és az elektromobilitás ösztönzése jegyében összesen 1 milliárd forint támogatást biztosít elektromos rásegítésű kerékpárok megvásárlásához – közölte a minisztérium. Az első pályázati időszak november 23-án kezdődik, és november 27-én ér véget.

Zöld mobilitás 

Újabb villanykutakat telepít az ALDI

2026-ra 180 töltőre és 360 töltőpontra tett vállalást az ALDI, a teljes kiépítés után így országosan 79 településen lesz töltési lehetőség az áruházlánc parkolóiban. Nemrég újabb 18 üzletnél adtak át e-töltőket, melyek a drivE.ON mobilapplikációval vehetők igénybe.

Zöld mobilitás 

A teslások elfelejthetik a „hatótávparát”

A villanyautózás elterjedésével együtt jelent meg az úgynevezett „hatótávpara”, amely az attól való félelmet jelenti, hogy az autónkban lévő energiával nem jutunk el az úti célunkig. A Tesla-tulajdonosok azonban egyre nyugodtabbak lehetnek: már 20 000 Supercharger szolgálja őket világszerte. 

Zöld mobilitás 

Jól teljesített az Ionity

2017-ben debütált az IONITY villám-töltőhálózata, amely tulajdonképpen egy autógyártókból álló konzorcium, gyorstöltőhálózat építésére és üzemeltetésére. A cél az volt, hogy Európa főbb útvonalai villanyautóval is probléma nélkül átjárhatók legyenek.

e-cars.hu
Zöld mobilitás 

Ilyen lett a Harley-Davidson első elektromos biciklije

A Harley-Davidson bemutatta első elektromos kerékpárját, amelyet Serial 1-nak neveztek el.  A villanybringa márciusban válik majd elérhetővé, vastag fehér gumikkal, viszonylag vékony fekete vázzal, barna bőrüléssel és a márkára jellemző dizájnnal, színvilággal. 

Zöld mobilitás 

Napenergiával világító kerékpárút épül Esztergomnál

Különleges, a nap energiáját felhasználó világító tesztburkolatot telepít a Magyar Közút Nonprofit Zrt. az EuroVelo 6 nemzetközi kerékpárút Komárom-Esztergom megyei két kilométeres szakaszán. 

Zöld mobilitás 

Megrázó sors várhat a Forma–1-re?

Óriási átalakuláson megy keresztül az autóipar – egyre több gyártó kötelezi el magát az elektromobilitás mellett, s mint ahogy azt a számok is mutatják, a „konnektoros járgányok” iránti kereslet is folyamatosan nő. Vajon a folyamat az autóversenyzés királyára, a Forma–1-re is hatással lehet? 

villanyautosok.hu
Zöld mobilitás 

Ilyen volt Magyarország legnagyobb villanyautós találkozója

A villanyautó összeköt – erről tanúskodik Magyarország legnagyobb villanyautós programja, a Villanyautósok Baráti Találkozója Keszthelyen, amely idén is nagy sikert aratott. 

villanyautosok.hu
Zöld mobilitás 

Átadták Hajdúszoboszló első villámtöltőjét

Hajdúszoboszlón az élmény- és termálfürdő egyik bejáratával szemben 3 csatlakozós, 50 kW-os DC és 22 kW-os AC elektromosautó-töltőállomást helyeztek üzembe, amely fizetős rendszerben, kedvező árakon áll a helyi és átutazóban lévő villanyautósok rendelkezésére.

Zöld mobilitás 

Zöldautónak zöldenergiát!

Az elektromos autóknak komoly szerepük van a légszennyezés csökkentésében, azonban igazán klímabarát akkor lesz a jármű, ha a működéséhez használt áram megújuló energiából származik – a napenergia segítségével ráadásul akár 70 százalékkal csökkenhet az üzemeltetés költsége is. 

mnnsz.hu
Zöld mobilitás 

Mennyire klímabarát az elektromos bicikli?

A globális felmelegedés elleni harcban elengedhetetlen szerepe van a közlekedés zöldítésének. Vajon az elektromos kerékpárok mennyire tekinthetők klímabarátnak? Ezt a sokakat érdeklő kérdést vette górcső alá a flowcycle.hu. 

flowcycle.hu