2021. október 23., Gyöngyi
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Zöld mobilitás 

Még több világító bringaút lesz országszerte

Olyannyira bevált az egy éve üzemelő esztergomi világító kerékpárút, hogy kísérleti jelleggel november végéig sötétben fénylő útburkolati jeleket festenek további tizenegy helyszínen. Kerékpárutak mellett két közútszakaszon is dolgoznak a kivitelezők a közlekedést biztonságosabbá tevő fejlesztésen. 

Zöld mobilitás 

Tíz éven belül teret hódítanak a környezetkímélő buszok Magyarországon

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a Credobus Econell 18 Next hazai fejlesztésű csuklós autóbusz bemutatóján beszélt arról, hogy a tervek szerint 10 éven belül magas technológiai színvonalú, környezetkímélőbb, hazai gyártású buszokra cserélik a magyarországi buszállományt. 

Zöld mobilitás 

50 új bringával bővült a MOL-Bubi

Októbertől ötven új MOL Bubi biciklivel gyarapodott a fővárosi közbringa-szolgáltatás flottája. A bővítés azonban itt nem áll le: a tervek szerint egy hónap múlva további 310 vadonatúj bringát vehetnek majd használatba a budapestiek.

Zöld mobilitás 

Mostantól környezetbarát útvonalakat is kínál a Google-térkép

A Google bejelentette, hogy térképalkalmazásába új funkció került, amely a célállomásunkhoz vezető, legkevésbé üzemanyagigényes útvonalat mutatja meg.

Zöld mobilitás 

Annyian vennének biciklit, hogy új márkák is megjelentek a hazai piacon

A Világgazdaság október 5., keddi száma foglalkozott a hazai kerékpárpiacon megfigyelhető tendenciákkal, a tavalyi és idei tapasztalatokról a lap Sipiczki Róbertet, a Magyar Kerékpáripari és Kereskedelmi Szövetség elnökét kérdezte. A rövid diagnózis: a kereslet intenzív, a lendületet csak a kínálati korlát fékezi.

Zöld mobilitás 

Szeged Magyarország Amszterdamja

Az Inkább bringázz, Magyarország! és a Bringázz a munkába! kerékpározást népszerűsítő kampányok keretében hónapról hónapra másik magyar nagyvárost a középpontba állítva tartanak ingyenes, de regisztrációhoz kötött céges workshopokat a Magyar Kerékpárosklub és helyi szervezetei az Aktív Magyarország támogatásával.

Zöld mobilitás 

Megvan az ország idei kedvenc erdei kerékpárútja

Lezárult az Országos Erdészeti Egyesület pályázata, amelyen Magyarország legkedveltebb erdei kerékpárútját keresték. A közönség tíz erdei kerékpárút-nyomvonal közül választhatta ki a szívéhez legközelebb állót. Súgunk: az útvonal egy izgalmas sötét szakaszáról is híres, valamint közeli várromokról nevezetes.

Zöld mobilitás 

Lábbusszal az iskolába

A múlt tanévben Sepsiszentgyörgyön indították el a Lábbusz programot, hogy testmozgási lehetőséget biztosítsanak és közösségi élményt nyújtsanak a kisiskolásoknak, valamint csökkentsék a gépkocsiforgalmat a városban. Idén Székelyudvarhelyen is elkezdték a közös gyalogos iskolába járást.

Zöld mobilitás 

Egykor szinte Velence, ma Budapest, méghozzá két keréken

Patakparti kerékpártúrák Budapesten címen háromrészes biciklis útikalauz és túraajánló jelent meg nyár végén és ősz elején az enbudapestem.hu oldalon. A cikksorozat egyszerre vezet be a város jelenkori titkos életébe és cifra történeteket is rejtő múltjába, miközben a főváros vízrajzával is összeismerkedtet.

Zöld mobilitás 

PEDELEC–2020: újra nyitva a pályázat október 8-ig

A PEDELEC–2020 program keretében már 577 millió forintot osztottak ki magánszemélyeknek 5300 darab elektromos rásegítésű kerékpár megvásárlásának támogatására, az összesen egymilliárd forintos keretösszegű pályázat legújabb szakaszában pedig október 4. és 8. között lehet leadni a dokumentációt. 

Zöld mobilitás 

Legyen a közösségi közlekedés élmény: nosztalgiavillamosok a világ egyik legszebb vonalán

2021. október 31-ig minden hétvégén nosztalgiajáratok járnak Budapesten, a 2-es villamos vonalán. Szombatonként az eredeti állapota szerint felújított barna 611-es villamossal, vasárnaponként pedig a hatvanas-hetvenes évekre jellemző kialakítású 2806-os sárga villamossal utazhatnak a régi járművek szerelmesei.

Zöld mobilitás 

Mérföldkő az akadálymentes közlekedésben: virtuális jeltolmácson dolgozik a Wiener Linien

Irisnek hívják a Bécsi Közlekedési Vállalat virtuális munkatársát, akinek segítségével jelnyelven kaphatják majd meg mobiltelefonjukra a valós idejű forgalmi információkat a bécsi közösségi közlekedés siket és nagyothalló utasai. A próbaüzem hamarosan kezdődik, a prototípust már ki is próbálhatták az érdeklődők.

Zöld mobilitás 

A nagyvárosokban a dugók miatt a leggyorsabb közlekedési eszköz a bicikli

Menczer Tamás és Révész Máriusz is beszédet mondott 2021. szeptember 22-én, szerdán Nagykovácsiban, ahol átadták a nagyközséget Budapesttel összekötő kerékpárutat. A beruházás 230 milliós kormányzati pályázati támogatásból, Nagykovácsi 10 milliós hozzájárulásával valósult meg.

Zöld mobilitás 

Újabb érvek a BKK-tól a városi közösségi közlekedés mellett

2021 augusztusában Váltson közösségi közlekedésre! felkiáltással hirdette meg a BKK legújabb kampányát. „Ahhoz ugyanis, hogy élhetővé váljon a város, és csökkenjenek a torlódások, arra van szükség, hogy kevesebben közlekedjenek autóval, és egyre többen térjenek át a közösségi közlekedésre” – érveltek akkor.

Zöld mobilitás 

3 év, 40 ezer kilométer villanyautóval Magyarországon

„Három éve egy benzines egyterűből ült át Csernok Miklós, a Kiszámoló blog szerkesztője és családja egy új Nissan Leafbe, mely azóta az egyetlen autójuk. Mára kezd kirajzolódni, kinek lehet jó a váltás, és melyek a tipikus tévhitek a villanyautózással kapcsolatban” – így kezdődik az Alapjárat blog videója.

Zöld mobilitás 

Európai Mobilitási Hét: kedvezményt ad a zöld rendszámosoknak a miskolctapolcai élményfürdő

A miskolctapolcai Ellipsum Élmény- és Strandfürdő csatlakozik Európa legnagyobb közlekedési és környezetvédelmi kampányához, és szeptember 22-ig a zöld rendszámú autóval érkező fürdővendégek számára 30% kedvezményt biztosít az időkorlát nélküli jegytípusok árából.

Zöld mobilitás 

Kismotor vagy bicikli – Hogyan kell majd közlekedniük az e-rollerezőknek?

Elkészült és minisztériumközi egyeztetési fázisban van az a komplex KRESZ-módosítási csomag, amely többek között az elektromos rollerek problémáját is megoldja majd, nyilatkozta a telex.hu hírportálnak Révész Máriusz, az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos.

Zöld mobilitás 

Tarts 1,5 méter oldaltávolságot! – kampány a kerékpáros-balesetek megelőzéséért

Révész Máriusz, az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos Mogyoródon mutatta be a Groupama Biztosító megbízásából a biciklisek közlekedési szokásairól készített országos kutatás eredményeit – írta meg a vg.hu. Átfogó közlekedési szemléletváltással megelőzhető lenne az évi 600-650 halálos kerékpáros-baleset.

Zöld mobilitás 

Fenntartható közlekedés a biztonság és egészség jegyében – Európai Mobilitási Hét Budapesten

2021-ben is szeptember 16. és 22. között rendezik meg az Európai Mobilitási Hetet. A kezdeményezéshez szinte valamennyi európai város és nagyváros – köztük Budapest is – csatlakozott azzal a céllal, hogy népszerűsítsék a környezetkímélő, fenntartható közlekedési eszközöket – áll a BKK szerdai közleményében.

Zöld mobilitás 

Az Autómentes Hétvégén nyílik meg utoljára a pesti alsó rakpart a gyalogosok, biciklisták előtt

A biciklizni, rollerezni, görkorizni, futni vagy egyszerűen csak sétálni vágyók a szeptember 18–19-i hétvégén idén utolsó alkalommal vehetik birtokba a pesti alsó rakpartot, már csak az Eötvös tér és a Közraktár utca között – adta hírül a BKK. A rakpartbúcsúztató utolsó napok éppen az Autómentes Hétvégére esnek.