2021. július 27., Liliána, Olga
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Zöld mobilitás 

Imádják a fővárosban közlekedők az új Bubit

A megújult MOL Bubi első két hónapjában többen használták közbringákat, mint a 2019-es évben összesen – a mért adatok szerint naponta átlagosan 6000-szer utaznak a fővárosban Bubival. Már több mint 40 ezren regisztráltak a rendszerbe, és az emberek érdeklődése nem csökken az újraindulás óta.

Zöld mobilitás 

Autó helyett vonattal a tengerhez

Július 2. óta közlekedik Budapest és Split között az Adria InterCity. Az éjszakai vonat népszerűsége felülmúlja a MÁV-START előzetes várakozásait: az első járat kétharmada telt meg, eddig összesen több mint 3 ezer jegy kelt el, naponta nagyjából 50-100 helyet foglalnak az utasok.

Zöld mobilitás 

A norvég fővárosban megtiltják az éjszakai rollerezést a sok baleset miatt

Oslóban a kórházak sürgősségi osztályai külön sajtótájékoztatón hívták fel a figyelmet az ügyre: tavalyhoz képest megduplázott a balesetek száma, az elektromos rollerek felelőtlen használata miatt sok a csonttörés, a koponyarepedés, a fogtörés, de kómába is kerültek már e-rollerrel felbukók.

Zöld mobilitás 

Parkolj a rakparton – kísérleti mikroMobilitási Pontok augusztus 15-ig

A BKK a 4 újbudai helyszín után további 2 új mikroMobilitási Pontot alakított ki, ezúttal a megújuló id. Antall József rakparton, az augusztus 15-ig tartó Rakpart 2021 rendezvény területén. A bringák, rollerek és ezek elektromos változatai számára kialakított parkolók egy kísérleti projekt részei.

Zöld mobilitás 

Ismét bővül a közösségi autózás Budapesten: Fiatokkal frissít a Share Now

2020-ban megduplázta nettó árbevételét az előző évhez képest a Share Now Magyarország. A vírusjárvány hatásaira való tekintettel sem adja fel növekedési terveit az autómegosztó: 60 Fiat 500 Hybriddel és 35 Mini Cabrióval bővítik budapesti flottájukat, és 2021-ben is meg akarják duplázni bevételüket.

Zöld mobilitás 

Cerdan-pedál: forradalmi bringás újítás egy francia mérnöktől?

Jacques Cerdan 15 éven át vizsgálgatta a holtpontot, azaz amikor az egyik pedál függőlegesen lent, a másik függőlegesen fent áll, és arra jutott, hogy enélkül bizony könnyebb lenne a biciklisek, különösen a versenykerékpárosok élete, hiszen erőfecsérlés ezen újra és újra átbillenni.

Zöld mobilitás 

Araszolnak az egyre jobb minőség felé a elektromos mikromobilitási eszközök

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium akkreditált Mechanikai és Villamos Laboratóriuma 2020 után 2021-ben már másodszorra vizsgálta az e-rollerek és hoverboardok termékbiztonsági megfelelőségét, és az idei eredmények kicsit több derűlátásra adnak okot, mint a tavalyiak.

Zöld mobilitás 

Meghitt, zöld és innovatív megoldást kínál Bécsben egy temetkezési vállalkozás

Bécsben egyre többeknek fontos, hogy méltón bánjanak a természettel. A bécsiek mindig is sajátosan viszonyultak a halálhoz. Június eleje óta egy temetkezési vállalkozás tehát urnaszállító kerékpárt is felkínál az utolsó út lebonyolításához. A szolgáltatás lehetőséget ad az igazán személyes búcsúra.

Zöld mobilitás 

Aki Stockholmban jár, elviheti az új Toyota Mirai-t egy körre

A Kinto Share második generációs Toyota Mirai-okkal bővítette flottáját Stockholmban, a cél a hidrogénhajtás népszerűsítése, megszerettetése az emberekkel a svéd fővárosban. Az üzemanyagcellás autók egyszerűen lefoglalhatók a Kinto mobilapplikációjában, akárcsak bármelyik másik közautója a vállalatnak.

Zöld mobilitás 

Mesélj a Nagykörútról, tervezd meg a Nagykörutat!

A Fővárosi Önkormányzat még 2020 őszén indított átfogó tervezési folyamatot a Nagykörút megújítása érdekében, ez most fontos mérföldkőhöz érkezett: a lakosság megkérdezése, illetve szakmai és civil szervezetekkel tartott egyeztetések után közösségi ötletpályázat indul a körút újratervezésére.

Zöld mobilitás 

Hogyan vigyázzunk a balatoni nyaralás közben a biciklinkre?

A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság közleményben hívja fel a biciklivel nyaralni indulók figyelmét: ha a Balatonnál töltenek pár napot kedves kétkerekű járművük társaságában, néhány alapvető szabályt érdemes betartaniuk, hogy elkerülhessék a kellemetlen meglepetéseket.

Zöld mobilitás 

Itt a nyári menetrend: nem kell ahhoz autó, hogy eljuss a tóhoz!

A Volánbusz nyári menetrendje június 16-án, szerdán lépett életbe, a vasúti nyári menetrend pedig június 19-től hatályos. A Balaton déli partjára emeletes KISS-vonatok közlekednek, Székesfehérvár és Balatonfüred között kész a villamosítás, és új távolsági autóbuszjáratok is indultak a tóhoz.

Zöld mobilitás 

Jó hírek a kerékpározás világából és hasznos linkek városi bringásoknak

Egymás után dőlnek meg a kerékpáros forgalmi rekordok Budapesten. A 444.hu portál a Magyar Kerékpárosklub által közreadott adatok alapján számol be a legfrissebb fejleményekről, emellett a Kerékpárosklub által városi bringásoknak javasolt hasznos linkeket is közlik cikkükben.

Zöld mobilitás 

A Giro d'Italia győztese kerékpárt ajándékozott Ferenc pápának

Egan Bernal, aki maga is hívő katolikus, azt mondta, hogy az egyházfővel való találkozás többet jelent számára, mint a 2019-es Tour de France- vagy az idei Giro-győzelme – számolt be róla a telex.hu.

Zöld mobilitás 

A kerékpárok lesznek az új cégautók?

Az szja-törvény és a taotörvény friss módosításának köszönhetően nemcsak adómentes juttatásnak számít majd a kerékpár és az elektromos kerékpár, hanem ráadásul le is írhatják majd a cégek és vállalatok a bringák árát és fenntartásuk költségeit a társasági adóból – vette észre a hvg.hu.

Zöld mobilitás 

Értékelték Budapest megújult közbringáját a telexes bubiteszterek

A BKK tavaly szánta rá magát a Bubi-rendszer megújítására, a 2014-ben indult szolgáltatás ugyanis az utolsó években igencsak elfáradt és népszerűtlenné vált – írta a telex.hu. Az új biciklikkel, friss applikációval újraindított Mol Bubi közbringarendszert egy hétig tesztelték a lap munkatársai.

(Fotó: BKK)

telex.hu
Zöld mobilitás 

Az e-roller nem a vetélytársa a közösségi közlekedésnek Szegeden

„Varga Denise, a Lime szegedi egységének vezetője elmondta, hogy első nekifutásra 200 darab kétkerekűt tettek ki a város forgalmas helyeire” – a telex.hu szegedi tudósítójának riportja az első vidéki e-rolleres nagyvárosból árakról, trendekről és a Szegedi Közlekedési Társaság rendhagyó szerepéről.

(A Lime rollere és az applikáció. Fotó: Lime Media Kit)

telex.hu
Zöld mobilitás 

Ingyenes tanfolyam indul Ausztriában kisiskolás biciklistáknak

Az Osztrák Klímavédelmi Minisztérium kezdeményezére a következő hónapokban 126 ezer kisiskolás vehet részt ingyenes biciklis tanfolyamon. A kétórás foglalkozás során a gyerekek elsajátíthatják, miként közlekedjenek a kerékpárral biztonságosan. Az első kurzusokat bécsi diákoknak tartották.

Zöld mobilitás 

Hamarosan négy új szakasszal is bővülhet az EuroVelo-hálózat Budapesten

Bővülnek az Európai Kerékpárút-hálózat budapesti nyomvonalai, négy szakasz tervezésére is megjelent a felhívás az uniós közbeszerzések oldalán. Az EuroVelo-fejlesztések egyszerre szolgálják a szabadidős bringásokat, a munkába vagy iskolába gurulókat és a városba két keréken érkező látogatókat is.

Zöld mobilitás 

Megkezdte a munkáját a közroller-felügyelő Bécsben

Bécs belvárosában az üzlettulajdonosok sokat panaszkodtak a bejáratok előtt keresztül-kasul parkoló, vagy éppen jobbra-balra dőlt rollerek miatt, ezért a Bécsi Gazdasági Kamara és a Lime közös közroller-felügyelőt állított szolgálatba – adta hírül Bécs Város Külképviseleti Irodája.