2018. április 19., Emma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás
Zöld mobilitás 

Ennél a cégnél tekerni kell a fizetésemelésért

Az új-zélandi Make Collective vállalat napi 5 dollárt ad azoknak a kollégáknak, akik biciklivel járnak dolgozni. Megéri tekerni, ugyanis a nagyon elszántaknak – akik több mint hat hónapig résztvevői ennek a programnak – napi 10 dollárt ajánlanak fel. A pénzt év végi bónuszként zsebelhetik be a dolgozók. 

Zöld mobilitás 

Fűtött kerékpárutat építenek a hollandok

Nyugat-Európa leghosszabb fűtött kerékpárútját építik meg egy holland természetvédelmi övezeten keresztül, hogy egész évben hó- és jégmentes úttal kössék össze Wageningen és Arnhem városát. Az 1,7 kilométer hosszú utat a közeli papírgyár gyártási folyamatában keletkezett hő fogja fűteni.

Zöld mobilitás 

Mehet! A Börzsönyben májustól mutatják a napelemes vonatoknak a vasúti jelet

A Királyréti Erdészet Facebook-oldalára került ki a hír, hogy március 28-án sikeres pályavizsgát tettek a napelemes motorkocsik, amelyekre előreláthatólag májustól lehet jegyet váltani. Az Ipoly Erdő Zrt. már csak egy dokumentumot vár, és máris közlekedhetnek a szerkezetek.

Zöld mobilitás 

Már Magyarországon is elérhető a Xiaomi M365 elektromos roller

Már hazánkban is elérhető a világszerte nagy népszerűségnek örvendő Xiaomi M365 elektromos roller, amely egyetlen töltéssel 30 km-t is kibír. Ráadásul a  gyorsasággal sincs gond: a modern járgány akár 25 km/h-s sebességre is képes. 

Zöld mobilitás 

Menő alternatívák a városi közlekedésre

Sokat közlekedsz a városban, de eleged van már a dugókból és a  tömegközlekedésből? Itt az ideje annak, hogy felfedezz néhány szupermenő közlekedési eszközt, amelyekkel nemcsak gyorsabban érhetsz célba, de még az ökológiai lábnyomodat is csökkentheted. 

Zöld mobilitás 

Úton vannak az elektromos távolsági buszok

Most már a távolsági mobilitás esetében is választhatunk elektromos, környezetkímélő járműveket. A FlixBus ugyanis e-buszokat tesztel Németországban és Franciaországban is, hamarosan pedig zöldvonattal jelennek majd meg a shared mobility piacán. 

Zöld mobilitás 

Szabadkáig Bringa?

Egy uniós pályázatnak köszönhetően hamarosan nagyszabású beruházások kezdődnek Ásotthalmon. A határ menti településen és környékén 100 kilométernyi kerékpárút épül – így a központtól akár Bajáig és Szabadkáig is elkerekezhetünk. 

delmagyar.hu
Zöld mobilitás 

Közös kerékpárkölcsönző rendszer kötheti össze Esztergomot és Párkányt

Közös kerékpárkölcsönzési rendszert hoz létre Esztergom és a szlovákiai Párkány. Ez azt jelenti, hogy a párkányiak és a városba látogatók a jövőben a Párkányban kölcsönzött biciklivel áttekerhetnek Esztergomba, majd azt itt „leparkolhatják”. Hasonlóképpen tehetnek az esztergomiak is, akik Párkányban hagyhatják a kölcsönzött kerékpárt.

Zöld mobilitás 

Szeretjük az elektromos autókat

Az Ipsos közvélemény-kutató cég legfrissebb felmérése szerint a magyar autósok negyede nyitott az elektromosautó-vásárlásra. A szakértők úgy vélik, hogy a villanyjárgányok száma az év végére az 5000-et is meghaladhatja Magyarországon. 

Zöld mobilitás 

Balatoni nyár villanyautóval?

Ha minden jól megy, akkor hamarosan akár villanyautóval is körbeutazhatjuk a Balatont. A tervek szerint Zamárdiban egy, Fonyódon pedig két elektromos töltőállomást is telepítenek. A hirbalaton.hu információja szerint a környezettudatosság jegyében több hazánkban működő nemzetközi áruházlánc is tovább gyarapítaná a balatoni töltőállomások számát. 

hirbalaton.hu
Zöld mobilitás 

Elektromos közbringahálózat jön létre Pécsett

Két esztergomi cég, a Cycleme Bérkerékpár Rendszerek Kft. és a Neuzer Kft. építheti ki nettó 160 millió forintért a pécsi e-közbringa-rendszer első ütemét. A hírek szerint a dokkolóállomásokra napelemes rendszert és mozgásérzékelős infrakamerát is felszerelnek majd.

Zöld mobilitás 

Szabad egy körre? Elindult a Mol közösségi autómegosztó szolgáltatása

A Mol Limo szolgáltatás keretében 100 elektromos, valamint 200 benzinüzemű, kifejezetten városi közlekedésre tervezett márkájú gépkocsiból álló flottát helyez üzembe a társaság. A bevezető időszakban az érdeklődők percenként 33 forintért használhatják a járműveket.

Zöld mobilitás 

2017 legjobb biciklis applikációi

A Flowcycle cikkében 2017 legsikeresebb kerékpáros applikációit gyűjtötték össze, amelyek városi és túrabiciklizéshez egyaránt a segítségünkre lehetnek. Különböző térképek, szerviz-, sőt még elsősegély-alkalmazás is található a válogatásban.

Flowcycle.hu
Zöld mobilitás 

Két keréken a munkahelyre

Ha kerékpárral járunk munkába, azzal nemcsak az egészségünket óvjuk meg, hanem a környezetünkért is sokat tehetünk, hiszen nem növeljük a károsanyag-kibocsátást, amit az autóforgalom vagy tömegközlekedés okoz. Cikkünkben hasznos tippeket adunk, hogy minél könnyebb legyen két keréken dolgozni menni.

Zöld mobilitás 

Vezethetünk takarékosan is

Ha szem előtt tartunk pár trükköt, akkor akár 10-30% üzemanyagot is megspórolhatunk. Ezzel nemcsak a pénztárcánkat kíméljük meg, de a környezetszennyezés csökkentéséhez is hozzájárulunk, sőt még a városi közlekedést is hatékonyabbá tehetjük!

Zöld mobilitás 

A 15 perces villanyautó-villámtöltéssel már kibékülne? A Honda dolgozik rajta

Az elektromos autókat sok mindenért lehet szeretni, de a teljes feltöltésük hosszú órákat vesz igénybe, szemben a normál autók pár perc alatt feltölthető üzemanyagtankjával. Most azonban a Honda meglebegtetett egy új fejlesztést, amely komoly mértékben felgyorsíthatja a villanyautók töltését.

Zöld mobilitás 

10 tanács a takarékosabb autóvezetésért

Nemcsak az autónk és a pénztárcánk köszöni meg, ha tudatos sofőrré válunk, de a környezetre is kevesebb terhet hárítunk egy takarékos vezetési stílussal. 

totalcar.hu
Zöld mobilitás 

Metrópótlás két keréken – bringabarát megoldások

Már elkezdődött a 3-as metró Lehel tér és Újpest központ közötti szakaszának felújítása. A Magyar Kerékpáros Klub mindenkit arra buzdít, hogy metrópótló busz helyett inkább kerékpárral járjon dolgozni. A tapasztalt bringások böngészhető térképpel, útvonalakat bemutató videókkal és hasznos tanácsokkal segítenek megtervezni az utazásokat.

kerekparosklub.hu