2019. augusztus 21., Hajna, Sámuel
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Zöld mobilitás 

Rengeteg település csatlakozna az európai mobilitási héthez

Több mint 200 millió forint támogatási igényt nyújtottak be a települések az európai mobilitási héthez és autómentes naphoz kapcsolódó programok szervezéséhez – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM). A szeptember 16-án startoló kampány idei témája a gyaloglás, mottója pedig a „Sétálj velünk!”

Zöld mobilitás 

Bécsben okoslámpákkal turbózzák fel a gyalogosforgalmat

A gyaloglás a környezetbarát közlekedés legjobb módja – tudják ezt jól az osztrákok is, hiszen Bécsben ősztől 1300 közlekedési lámpa közül 200 régi nyomógombosat küldenek nyugdíjba, helyüket pedig okoskamerával ellátott lámpák veszik át. 

Zöld mobilitás 

Hazánkban is egyre többen döntenek a kerékpáros közlekedés mellett

Magyarországon olyannyira elterjedt a kerékpárt fő közlekedési eszközként használók aránya, hogy az EU-ban hazánk már közvetlenül Hollandiát és Dániát követi. A Chikansplanet ezúttal azokat a kezdeményezéseket gyűjtötte össze, amelyek tovább erősíthetik a bringás közlekedést. 

chikansplanet.blog.hu
Zöld mobilitás 

Ön bringázna a csillagösvényre emlékeztető lengyel kerékpárúton?

Még az is szívesen végigkerekezne a kék fényben tündöklő lengyel kerékpárúton, aki egyébként nem szokott nyeregbe pattanni. A burkolat különlegessége, hogy nappal összegyűjti a fényt, majd éjszaka önmagát világítja meg; így nemcsak elképesztő látványt nyújt, de energiát is spórol. 

Zöld mobilitás 

A világ bringás szemmel

A gyaloglás mellett a kerékpározás az egyik legjobb módja a zéróemissziós közlekedésnek – utóbbi esetében azonban igen fontos szerepük van a bicikliutaknak. A Flowcycle nemrég azt vette górcső alá, hogy melyik országban a legjobb bringásnak lenni. 

flowcycle.hu
Zöld mobilitás 

Ön tudja, hogy melyik országban üzemel a legtöbb elektromosautó-töltő?

A villanyjárgányok világszerte nagy népszerűségnek örvendenek, ám az igazi áttöréshez elegendő számú elektromos töltőállomásra is szükség van. Ezt ismerte fel Kína is, ahol a statisztika szerint nagyon komolyan veszik a zéróemissziós közlekedést.

Zöld mobilitás 

Varsót elárasztják a villanybuszok

A zéróemissziós közlekedés fontosságát Lengyelország is felismerte: Varsó most annyi villanybuszt vásárolt egyszerre, amennyit Európában még senki sem. Az ország célkitűzése ráadásul az, hogy két éven belül 400 ilyen járművet helyezzen forgalomba.

Zöld mobilitás 

Villanytaxik álltak szolgálatba Pakson

Elektromos taxik forgalomba állításával folytatódnak Paks e-mobilitást célzó fejlesztései, az összesen mintegy tízmilliárd forintos Protheus projekt keretében hamarosan lezárul az elektromos autóbuszok beszerzésére kiírt pályázat – közölte Kiss Péter, a Protheus Zrt. vezérigazgatója.

Zöld mobilitás 

A Lidl is villanykutakkal árasztja el az országot

Újabb lökést ad Magyarország e-autókkal való átjárhatóságának a Lidl által üzemeltetendő csaknem 400 töltőpont, miután az NKM gyorstöltői már minden autópályán és főúton elérhetők. 

Zöld mobilitás 

Csak elektromos autóval lehet majd taxizni Dubrovnikban?

Dubrovnikban a nyári szezonban akár háromezer taxi is közlekedik. Az Adria gyöngyszemének is nevezett város komolyan fontolóra vette, hogy akár már az idei évtől csak elektromos taxik fuvarozzák az utasokat. 

Zöld mobilitás 

Új villanykutakkal gazdagodott Dunaújváros és Tata

A villanyautósoknak szerencsére idehaza is egyre több helyen van lehetőségük a „tankolásra”. Ezúttal az NKM Mobilitás Kft. a Dunaújvárosban található Decathlon parkolóban és a tatai INTERSPAR áruháznál is üzembe helyezte elektromosautó-töltőit.

Zöld mobilitás 

Mi a baj a nagy autókkal?

Hiába van egyre több hibrid, elektromos és környezetkímélőbb motorral szerelt új autó, nagyobb méretük miatt szén-dioxid-kibocsátásuk nemhogy csökkenne, hanem még növekedésnek is indult – legalábbis ez derült ki a JATO autóipari elemzéséből.

g7.hu
Zöld mobilitás 

A SPAR is elektromos töltőpontokkal kedveskedik a vásárlóinak

Elektromosautó-töltőket telepít hazai áruházaihoz a SPAR. Az üzletlánc az NKM Mobilitás Kft.-t választotta elektromobilitási partnerének. A két vállalat 33 e-töltő fokozatos kiépítéséről és üzemeltetéséről állapodott meg, amelyeket a SPAR vásárlói 17 áruháznál tudnak majd igénybe venni.

Zöld mobilitás 

Villanyautós szálláskeresés – hamarosan ez is egyszerűbb lesz

A villanyautó-tulajdonosok között többen is vannak, akik szálláskeresésnél elsőként azt nézik meg, hogy az adott vendéglátónál van-e elektromos töltőpont. A turizmus is észrevette az igényeket, így egyre csak nő a „villanyautó-barát”szálláshelyek száma. 

villanyautosok.hu
Zöld mobilitás 

Bringaút a Velencei-tó körül

Velence belterületén átadták a mintegy 170 millió forintból épített újabb szakaszt, amely a tavat körbeölelő, már meglévő kerékpárúthoz csatlakozik. A beruházásnak köszönhetően teljessé vált a város északi és déli része közötti bringás közlekedés.

Zöld mobilitás 

Még mindig a gyaloglás a legkörnyezetbarátabb közlekedési mód

A Treehugger azt javasolja mindenkinek, aki tenni akar a klímaváltozás ellen, hogy inkább sétáljon. A portál az Egyesült Királyság éghajlatváltozási bizottságának kiadványát elemezte, és nem találta túl jó jelnek, hogy a környezettudatos közlekedés nagyjából csak az elektromos autókra való átállásra korlátozódik.

Zöld mobilitás 

16 új gyűjtőállomással és 300 új kerékpárral bővült a MOL Bubi

A Fővárosi Önkormányzat finanszírozásában 16 gyűjtőállomással és 300 kerékpárral bővült május elején Budapest népszerű közbringarendszere, a MOL Bubi. A fejlesztés eredményeként a fővárosban immár 1846 kerékpár várja a városi biciklistákat 143 helyszínen, az összetéveszthetetlen almazöld színben.

Zöld mobilitás 

A közösségi autózás etikettje

Az utóbbi időben Magyarországon is egyre nagyobb népszerűségnek örvend a közösségi autómegosztás. A több mint egy éve működő MOL Limónak például már 40 000 regisztrált felhasználója van. Vajon milyen szabályok könnyítik a Limo-közösség tagjai számára a kényelmes és zavartalan együttműködést?

Zöld mobilitás 

Bringázz a munkába MOL Bubival

Remek kezdeményezés várja a biciklizőket: még nem késő csatlakozni a Magyar Kerékpárosklub szervezésében május végéig tartó Bringázz a munkába! kampányhoz, ahol a csapatokat nagy nyeremények várják. Ráadásul a MOL Bubinak köszönhetően ma már a város számos pontján biciklire pattanhatunk! 

Zöld mobilitás 

Villanyautóval a Balaton körül

Hazánkban is egyre többen döntenek úgy, hogy villanyautóra váltanak. A zéróemissziós járművel ráadásul egyre könnyebben vállalhatunk be hosszabb távú utakat. A Balaton körül például több mint harminc új elektromos töltőállomást alakított ki az e-Mobi.