2018. október 20., Vendel
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás
Zöld mobilitás 

Két keréken a Dunakanyarban

A Dunakanyar nemcsak hazánk egyik legszebb vidéke, de jól kiépített bringás útvonalakkal is rendelkezik. Érdemes tehát az autót parkolópályára állítani, és két keréken felfedezni a környék őszi arcát. A legszebb látnivalókról az infoesztergom.hu készített listát. 

infoesztergom.hu
Zöld mobilitás 

Élet a spanyol városban, ahol betiltották az autókat

A Spanyolországban található Pontevedrában az  utcákon gyakorlatilag nem közlekednek se autók, se buszok. A motorok zúgását a madárcsicsergés, a kávéskanalak zörgése és az emberi hangok váltották fel, a tanároknak pedig nem kell többé aggódniuk, hogy tanítványaiknak bármi bajuk esik az utakon a sűrű forgalomban.

Zöld mobilitás 

Mi, magyarok is szeretünk bringázni

Először készült a magyarok biciklizési szokásairól szóló nagy mintájú, átfogó kutatás. A felmérés szerint Dánia és Hollandia után Magyarországon a harmadik legmagasabb az elsősorban kerékpárral közlekedők aránya.

Zöld mobilitás 

Műanyaghulladékból készült a világ első okoskerékpárútja

Átadták a világ első műanyaghulladékból készült kerékpárútját, amely az észak-hollandiai Zolle városában épült. A 30 méteres útszakaszhoz 218 ezer darab műanyag pohárnak megfelelő hulladékot használtak fel; ráadásul kétszer-háromszor tartósabb, mint a hagyományos bringautak. 

Zöld mobilitás 

Székesfehérváron is népszerűsítik az elektromos autókat

Székesfehérváron szeptember 15-én, az Európai Mobilitás Hét előtti napon minden az elektromos autókról fog szólni. Az érvényes jogosítvánnyal rendelkező érdeklődők akár ki is próbálhatják majd a villanyjárgányokat. 

feol.hu
Zöld mobilitás 

Jön a vízválasztó technológia az e-autózásban

Ma már sokkal több mindenki számára alkalmas az e-autózás, mint ahányan ezt tudják magukról. Az előttünk álló évben kilencszázra bővül Magyarországon az e-töltők száma, ráadásul nagyobb lesz köztük a gyorstöltők aránya, mint a mostani állományban – emlékeztetett a Magyar Elektromobilitás Szövetség elnöke. 

Zöld mobilitás 

Városi kerékpározást segítő térképet jelentetett meg a Budapesti Közlekedési Központ

A városi kerékpározást segítő térképet jelentetett meg a Budapesti Közlekedési Központ (BKK), amely a biciklizéshez kapcsolódó információkra fókuszál.

Zöld mobilitás 

Célegyenesben a PécsiKe

Hiánypótló beruházás indul Pécsett: több más város példáját követve itt is elérhető lesz a közösségi kerékpármegosztás. A „pécsi” és a „bike”, azaz kerékpár szó összeolvasztása révén elnevezett PécsiKe e-közbringa-rendszer építési munkálatai a tervek szerint heteken belül elkezdődhetnek.

Zöld mobilitás 

Már a Balatonnál is van elektromos kerékpárokat töltő hálózat

Most már elektromos kerékpárral is körbebringázhatjuk a Balatont, hiszen elkezdte működését az a 14 töltőhely, melyet a magyar tenger köré telepítettek. A régiós töltőhálózat tagjai éttermek, büfék és más szolgáltatóegységek.

Zöld mobilitás 

Indul az elektromos jet skik tömeggyártása Balatonvilágoson

Készen áll a tömeggyártásra a világ első electrojetje. A Narke team Balatonvilágoson kifejlesztett és környezettudatos, elektromos meghajtással gyártott jet skije a tesztelési időszak befejeztével elsőként Magyarországon előrendelhető augusztus közepétől. 

Zöld mobilitás 

Rekordrészvételt várnak az Európai Mobilitási Héten

Mostanáig 233 hazai önkormányzat, önkormányzati társaság regisztrált a 2002 óta folyamatosan megtartott Európai Mobilitási Hét és Autómentes Nap eseménysorozat nemzetközi honlapján. Sosem vállalkozott még ennyi hazai település az Európa legnagyobb közlekedési-környezetvédelmi kampányához kapcsolódó rendezvények megszervezésére, az eddigi rekordot 214 helyszínnel 2016 tartotta. 

Zöld mobilitás 

Már Halason is van áramkút

A villanyautók térnyerésének lassan már semmi nem szabhat gátat. Sokak mellett a kiskunhalasi önkormányzat is felismerte, hogy hazánkban hamarosan versenyképes alternatívát jelentenek a benzines és a dízel­autókkal szemben az elektromos járművek, ezért nemrégiben üzembe helyezték a város első áramkútját. 

baon.hu
Zöld mobilitás 

Bringázott már reptéren? Münchenben ezt is megteheti egy kiépített pályán!

Európa egyetlen ötcsillagos repülőtere, a müncheni igen népszerű a légi utasok körében, ami nem csoda, hisz évről évre újabb innovációkkal áll elő. Augusztus 3-tól például a hegyi kerékpározás és a szabadstílusú biciklizés profijai szórakoztatják majd a várakozó utasokat, akik ki is próbálhatják a bringákat egy kiépített tesztpályán. 

Zöld mobilitás 

Bringára fel! Átadták a Fertő–Balaton kerékpáros túraútvonalat

Átadták a Fertő–Balaton kerékpáros túraútvonalat, ahol olyan érdekességgel találkozhatnak a kerekezők, mint Celldömölkön a Vulkán-fürdő; a Ság-hegyi Látogatóközpont vagy a világon egyedülálló természetes tőzegmedrű hévízi gyógytó.

Zöld mobilitás 

Zöld jelzés a bringásoknak: újabb kerékpárutak épülnek Tolnában

Több mint kétmilliárd forint értékben 35 kilométer hosszan épülnek kerékpárutak Tolna megyében: a dombóvári választókerületben egy szakasz már megvalósult, és három kerékpárút kiépítése folyamatban van – jelentette be a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára, Potápi Árpád János.

Zöld mobilitás 

Ezért érdemes villanyautóra váltani

Miért érdemes a látszólag magas ár és a korlátozott hatótáv ellenére villanyautóra váltani? Aki már használt elektromos autót, azt többnyire nem kell győzködni, sorolják az érveket maguktól is. A villanyautózás mellett számtalan érvet fel lehetne sorolni, de most megmutatjuk a legfontosabbakat!

Zöld mobilitás 

Félmillió kilométernél is többet tekertünk – A Bringázz a munkába! mozgalom számokban

A Bringázz a munkába! kampányban 2150 cég mintegy 6000 dolgozója vett részt, közel 600 000 kilométert kerékpározva. Ez átszámítva a Balaton 2877-szeres és az Egyenlítő 15-szörös körbetekerésének felel meg. Az öt legbringásabb város Budapest, Debrecen, Székesfehérvár, Szeged és Győr volt. 

Zöld mobilitás 

Kerékpáros-kisokos: mit vigyünk magunkkal a túrákra?

Beköszöntött a jó idő, ezért egyre többen döntenek úgy, hogy bringára pattannak. A nagyobb túrákra azonban érdemes alaposabban felkészülni, és ügyelni arra, hogy minden olyan eszköz bekerüljön a batyuba, amelyre utunk során szükségünk lehet. 

Zöld mobilitás 

Tovább tekerhetünk Balatonalmádiban

Balatonalmádiban hamarosan még egyszerűbben és biztonságosabban lehet bringázni: a vörösberényi településrészt a központtal, valamint Káptalanfüredet és a Szentkirályszabadja felől a városba futó bicikliutat a Balatoni Bringakörúttal összekötő új szakaszok építése kezdődik meg a nyáron.

veol.hu
Zöld mobilitás 

Hogyan repüljünk környezettudatosan?

Ebben az időszakban sokan készülődünk már a nyaralásra, de ilyenkor se feledkezzünk el környezetünk megóvásáról! Bár a repülés a leginkább légszennyező utazási forma, néhány tippel saját magunk is mérsékelhetjük a gépek károsanyag-kibocsátását és a szén-dioxid-lábnyomunkat.