2019. október 17., Hedvig
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Zöld mobilitás 

Közlekedés? Váltson zöldre!

Nemcsak a bolygónk megóvása, hanem a saját és gyermekeink egészsége miatt is érdemes spórolni a közlekedésből adódó károsanyag-kibocsátáson. Most megmutatjuk, hogyan lehet zöldebb módon eljutni az úti célunkhoz. 

Zöld mobilitás 

Villanykutakkal gazdagodott Zalaegerszeg

Öt új elektromos töltőállomást telepített Zalaegerszeg forgalmas pontjaira az E.ON, ebből hármat az önkormányzattal, kettőt pedig az ALDI-val együttműködésben. Egy töltőn egyszerre két villanyautót is fel lehet „tankolni”.

gazdasagportal.hu
Zöld mobilitás 

Közösségi autómegosztóval a reptérre is

Már a reptérre is eljuthatunk közösségi autómegosztó szolgáltatással, ugyanis nyáron dedikált parkolóhelyek nyíltak a közösségi autók számára a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren, amelyeket minden regisztrált MOL Limo-felhasználó igénybe vehet, 1990 forint reptéri díj ellenében.

Zöld mobilitás 

Színházak Éjszakája karszalagért kedvezményes bérlet

Két izgalmas, sokszínű programon, az Autómentes Hétvégén és a Színházak Éjszakáján is érdemes volt Mol Bubira pattanni szeptember utolsó előtti hétvégéjén.

Zöld mobilitás 

Még az idén elkészülhet a Győr–Balaton kerékpárút első üteme

Az év végére elkészül a Győr–Balaton kerékpárút első szakasza, jövőre pedig a tervek szerint teljes hosszában átadják – jelentette be Révész Máriusz, az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos.

Zöld mobilitás 

Rengetegen érdeklődnek az Európai Mobilitási Hét iránt

Kiemelkedő érdeklődés előzi meg Magyarországon a szeptember 16-tól 22-ig tartó Európai Mobilitási Hetet, amelynek helyi programjait az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) 180 millió forinttal támogatja – közölte a tárca energiaügyekért és klímapolitikáért felelős államtitkára.

Zöld mobilitás 

Így utazhat környezettudatosan

Szinte minden hétre jut egy, a klímaváltozás számlájára írható természeti katasztrófa. A szén-dioxid-kibocsátás visszaszorítása ma már közös ügy. Sokat tehetünk azzal is, ha az utazásnál odafigyelünk a környezettudatosságra. Mutatjuk a legfontosabb tanácsokat. 

Zöld mobilitás 

Rengeteg település csatlakozna az európai mobilitási héthez

Több mint 200 millió forint támogatási igényt nyújtottak be a települések az európai mobilitási héthez és autómentes naphoz kapcsolódó programok szervezéséhez – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM). A szeptember 16-án startoló kampány idei témája a gyaloglás, mottója pedig a „Sétálj velünk!”

Zöld mobilitás 

Bécsben okoslámpákkal turbózzák fel a gyalogosforgalmat

A gyaloglás a környezetbarát közlekedés legjobb módja – tudják ezt jól az osztrákok is, hiszen Bécsben ősztől 1300 közlekedési lámpa közül 200 régi nyomógombosat küldenek nyugdíjba, helyüket pedig okoskamerával ellátott lámpák veszik át. 

Zöld mobilitás 

Hazánkban is egyre többen döntenek a kerékpáros közlekedés mellett

Magyarországon olyannyira elterjedt a kerékpárt fő közlekedési eszközként használók aránya, hogy az EU-ban hazánk már közvetlenül Hollandiát és Dániát követi. A Chikansplanet ezúttal azokat a kezdeményezéseket gyűjtötte össze, amelyek tovább erősíthetik a bringás közlekedést. 

chikansplanet.blog.hu
Zöld mobilitás 

Ön bringázna a csillagösvényre emlékeztető lengyel kerékpárúton?

Még az is szívesen végigkerekezne a kék fényben tündöklő lengyel kerékpárúton, aki egyébként nem szokott nyeregbe pattanni. A burkolat különlegessége, hogy nappal összegyűjti a fényt, majd éjszaka önmagát világítja meg; így nemcsak elképesztő látványt nyújt, de energiát is spórol. 

Zöld mobilitás 

A világ bringás szemmel

A gyaloglás mellett a kerékpározás az egyik legjobb módja a zéróemissziós közlekedésnek – utóbbi esetében azonban igen fontos szerepük van a bicikliutaknak. A Flowcycle nemrég azt vette górcső alá, hogy melyik országban a legjobb bringásnak lenni. 

flowcycle.hu
Zöld mobilitás 

Ön tudja, hogy melyik országban üzemel a legtöbb elektromosautó-töltő?

A villanyjárgányok világszerte nagy népszerűségnek örvendenek, ám az igazi áttöréshez elegendő számú elektromos töltőállomásra is szükség van. Ezt ismerte fel Kína is, ahol a statisztika szerint nagyon komolyan veszik a zéróemissziós közlekedést.

Zöld mobilitás 

Varsót elárasztják a villanybuszok

A zéróemissziós közlekedés fontosságát Lengyelország is felismerte: Varsó most annyi villanybuszt vásárolt egyszerre, amennyit Európában még senki sem. Az ország célkitűzése ráadásul az, hogy két éven belül 400 ilyen járművet helyezzen forgalomba.

Zöld mobilitás 

Villanytaxik álltak szolgálatba Pakson

Elektromos taxik forgalomba állításával folytatódnak Paks e-mobilitást célzó fejlesztései, az összesen mintegy tízmilliárd forintos Protheus projekt keretében hamarosan lezárul az elektromos autóbuszok beszerzésére kiírt pályázat – közölte Kiss Péter, a Protheus Zrt. vezérigazgatója.

Zöld mobilitás 

A Lidl is villanykutakkal árasztja el az országot

Újabb lökést ad Magyarország e-autókkal való átjárhatóságának a Lidl által üzemeltetendő csaknem 400 töltőpont, miután az NKM gyorstöltői már minden autópályán és főúton elérhetők. 

Zöld mobilitás 

Csak elektromos autóval lehet majd taxizni Dubrovnikban?

Dubrovnikban a nyári szezonban akár háromezer taxi is közlekedik. Az Adria gyöngyszemének is nevezett város komolyan fontolóra vette, hogy akár már az idei évtől csak elektromos taxik fuvarozzák az utasokat. 

Zöld mobilitás 

Új villanykutakkal gazdagodott Dunaújváros és Tata

A villanyautósoknak szerencsére idehaza is egyre több helyen van lehetőségük a „tankolásra”. Ezúttal az NKM Mobilitás Kft. a Dunaújvárosban található Decathlon parkolóban és a tatai INTERSPAR áruháznál is üzembe helyezte elektromosautó-töltőit.

Zöld mobilitás 

Mi a baj a nagy autókkal?

Hiába van egyre több hibrid, elektromos és környezetkímélőbb motorral szerelt új autó, nagyobb méretük miatt szén-dioxid-kibocsátásuk nemhogy csökkenne, hanem még növekedésnek is indult – legalábbis ez derült ki a JATO autóipari elemzéséből.

g7.hu
Zöld mobilitás 

A SPAR is elektromos töltőpontokkal kedveskedik a vásárlóinak

Elektromosautó-töltőket telepít hazai áruházaihoz a SPAR. Az üzletlánc az NKM Mobilitás Kft.-t választotta elektromobilitási partnerének. A két vállalat 33 e-töltő fokozatos kiépítéséről és üzemeltetéséről állapodott meg, amelyeket a SPAR vásárlói 17 áruháznál tudnak majd igénybe venni.