2022. július 6., Csaba
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Zöld mobilitás 

A vasúti és a távolsági buszos közlekedés idén nyáron komolyan versenybe száll az autózással

Az idei nyári menetrend célja, hogy az ország minden tájáról el lehessen jutni a Balatonhoz a MÁV és a Volán járataival – derült ki a kelenföldi szezonnyitó sajtótájékoztatón az MTI szerint. A nyári menetrend a Volánbusznál június 16-án lépett életbe, a vasútnál pedig június 18-án fog – mondta el Vitézy Dávid az eseményen.

Zöld mobilitás 

Lehet, hogy itthon is jön a nyári olcsó bérlet?

Palkovics László, a technológiai és ipari tárca vezetője Volker Wissing közlekedési és digitális infrastruktúráért felelős német szövetségi miniszterrel találkozott 2022. június 15-én, szerdán Berlinben. A megbeszélés után Palkovics kiemelte: az energiahordozók drágulását illetően a német kormány bölcs döntéseket hozott.

Zöld mobilitás 

Keddtől csütörtökig tart az országos Zebra akció

Hétfőn a police.hu oldalon közölte az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata, hogy a héten keddtől csütörtökig a gyalogosbalesetek elkerülését célzó kampányt tart a rendőrség. A Zebra akcióban a gyalogosokat és a járművezetőket is ellenőrzik – testkamera, drónok és civil járművek bevetésével.

Zöld mobilitás 

Hasznos funkciókkal gazdagodott a BudapestGO

Az applikáció június 8-án a kerékpárral közlekedőket lepte meg klassz új funkciókkal. Emellett a Telebusz- és a Telefogas-szolgáltatások is elérhetővé váltak a BudapestGO-ban. Az újítások eléréséhez frissíteni kell az alkalmazást, az új verzió fokozatosan jelenik meg a felhasználók készülékein.

Zöld mobilitás 

Bringaponttal és napelemparkkal is zöldül a KÖKI

Kerékpáros-szolgáltatópontot, illetve multifunkcionális B+R parkolót nyitott a KÖKI bevásárlóközpontnál a kispesti önkormányzat. A KÖKI zöldprogramjának fontos eleme a bringapont, de napelemparkot is terveznek telepíteni – tájékoztatta az önkormányzat közleményében az MTI-t.

Zöld mobilitás 

Elindult a menetrendi városnéző villamos Budapesten

Több BKK-járat is versenybe szálhatott volna a kinevezésért, például a 2-es villamos, amelyet a világ legszebb villamosvonalai közé is beválogattak már, de végül a 19-es villamost érte az a megtiszteltetés, hogy a nyári hétvégékre valódi városnéző villamossá válhat.

Zöld mobilitás 

Biciklis rekordot hozott a 2022-es május Budapesten

A Magyar Kerékpárosklub összesítette a 2022 májusára vonatkozó forgalmi adatokat, és arra jutott, hogy a tavalyi év azonos időszakához képest 38 százalékkal többen ültek biciklire idén a fővárosban. Ez azt jelenti, hogy rekordot döntött a májusi budapesti kerékpáros forgalom, sose gurultak még ennyien az utolsó tavaszi hónapban.

Zöld mobilitás 

Külön lejátszási listája lett minden metróvonalnak a Spotifyon Bécsben

A bécsi közlekedési vállalat, a Wiener Linien minden metróvonalnak összeállította a saját zenei válogatását. A lejátszási listák a Spotifyon érhetők el. Egy-egy összeállítás éppen olyan hosszú, mint ameddig az utazás tart az egyik végállomástól a másikig. Minden metróvonal más-más stílust képvisel.

Zöld mobilitás 

Gyakrabban jár a reptérbusz Budapesten, de hamarosan drágább lesz a jegy

Június 1-jétől, szerdától sűrűbben jár a repülőtéri, 100E jelzésű autóbusz, azonban a jegy ára júliustól 900 forintról 1500 forintra emelkedik. A BKK közleménye szerint a jegyár európai és regionális viszonylatban még mindig alacsony marad, és egy felmérés szerint a főként külföldi utazóközönség számára elfogadható.

Zöld mobilitás 

A pünkösdi hosszú hétvégén újraindul a zugligeti libegő

Június 4-től, szombattól újra jár a zugligeti libegő. A libegő túlesett a 12 évente esedékes, egy hónapig tartó nagyjavításon, amelyet sikerült határidőre befejezni – tájékoztatta a BKV az MTI-t.

Zöld mobilitás 

A Közlekedési Múzeumba költöztek az első Bubik

Néhány társával együtt a Közlekedési Múzeumba költözött Budapest első ikonikus almazöld közösségi kerékpárja. A veterán Mol Bubi 2014-től 2020 végéig gyűjtögette a kilométereket a fővárosban. Az új Bubik tavaly tavaszi érkezése óta az első generációs kerékpárok többsége nehéz sorsú családok mindennapjait teszi könnyebbé.

Zöld mobilitás 

Vörös szőnyeget a gyalogosok lábai elé

Három bécsi kerület készített átfogó fejlesztési tervet a gyaloglás ösztönzésére, három további kerület pedig már dolgozik a saját tervén. „A gyaloglás egészséges és klímabarát, így vörös szőnyeget azoknak, akik gyalog járnak!” – mondta Ulli Sima közlekedési tanácsnok az ügy kapcsán.

Zöld mobilitás 

Itt a vakációs vonatbérlet!

Június 1-jétől, szerdától tudnak vakációbérletet váltani a nappali vagy esti tagozatos diákigazolvánnyal rendelkezők. A vakációbérletek korlátlan utazást biztosítanak másodosztályon a MÁV-START Zrt. és a GYSEV Zrt. teljes belföldi hálózatán. A bérletek 15, 30, 60 vagy 90 napig érvényesek – közölte a MÁV az MTI-vel.

Zöld mobilitás 

Már működnek a rollerparkolók, és frappáns nevük is lett

Május 30-án, hétfőn Budapesten átadták azt a több mint 300 megállóból álló, mikromobilitási eszközök parkolására szolgáló hálózatot, amelyet a Budapesti Közlekedési Központ a fővárossal és a kerületekkel együttműködve dolgozott ki, hogy megszüntessék a rollerkáoszt, és biztonságosabbá, rendezettebbé váljon a város.

Zöld mobilitás 

Beépített elektronikával a halálos közúti balesetek ellen?

Szoros az összefüggés a gyorshajtás és a halálos balesetek közt, mégsem tartják be a sebességhatárokat az autósok. Változtat-e ezen a 2022. július 6. után piacra dobott új modellekbe már kötelezően beépítendő intelligens sebességasszisztens? Egy tisztán elektromos Volvo C40 Recharge-ban tesztelte a rendszert az Alapjárat.

(A Volvo C40 Recharge. A kép illusztráció. Fotó: Volvo Car Group)

telex.hu
Zöld mobilitás 

Gyereknapon nosztalgiavillamos röpít Hűvösvölgybe

Gyermeknap alkalmából május 29-én, vasárnap az egyik legszebb budapesti villamosvonalon is egy több mint százéves villamos-motorkocsi koptatja majd a síneket: a Széll Kálmán tér és Hűvösvölgy között igazi világlátott villamosmatuzsálemre válthat jegyet az utazóközönség.

Zöld mobilitás 

Június 2-ig bárki beleszólhat, merre terjeszkedjen a MOL Bubi

A Budapesti Közlekedési Központ társadalmi egyeztetést indít a MOL Bubi kerékpárhálózat bővítésének lehetséges helyszíneiről. A BKK a közeljövőben 75 új gyűjtőállomást tervez telepíteni, ezek helyének kiválasztásához kérik ügyfeleik véleményét és tapasztalatait.

Zöld mobilitás 

Újságírók lycrában

Utolsó hetéhez ért a Giro d'Italia, húzós hegyi szakaszokkal az olasz Alpokban – a telex.hu két újságírója Észak-Olaszországba utazott, hogy „megmásszák” az egyik legnehezebb emelkedőt, a Mortirolo-hágót. Videójukon csodás táj és végeláthatatlan szenvedés, heroikus fizikai és mentális küzdelem látható két keréken.
(A 2019-es Giro d'Italia 16. szakasza. A kép illusztráció. Fotó: Tim de Waele/Getty Images)

telex.hu
Zöld mobilitás 

Újbuda sem maradt új Bubi-állomások nélkül

Május 20. óta Újbudán tíz új gyűjtőállomáson lehet felvenni vagy lerakni a budapesti közbringákat, a Bubikat. Az egy évvel ezelőtt újjászületett Mol Bubi egyre népszerűbb, májusban elérte a 2 milliót az utazások száma. Ezért nemcsak új gyűjtőállomásokkal, hanem 900 vadonatúj Mol Bubi kerékpárral is bővül a rendszer.

Zöld mobilitás 

Okosparkolás a budapesti P+R-ekben

Digitális okosparkolási rendszert vezettek be több budapesti P+R parkolóban. Ezekben a parkolókban a be- és kihajtás parkolócédula és fizetőautomata használata nélkül, automatikus rendszámfelismeréssel történik. Az ehhez szükséges, ingyenesen letölthető alkalmazással most egy hétig ingyen lehet parkolni.