2021. április 14., Tibor
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Zöld mobilitás 

Elektromos mikromobilitás: most még egyszerűbb pályázni az e-biciklik támogatására

Április 6-án reggel 8 órakor indult az e-kerékpárok vásárlásának támogatására kiírt pályázat ötödik szakasza, most április 9-ig lehet benyújtani a dokumentumokat, és idén tavasztól még egyszerűbb az ügyintézés, mint eddig volt.

Zöld mobilitás 

Új balatoni biciklis út épül

Már építik a kerékpárutat a Balatonberény–Balatonszentgyörgy–Vörs útvonalon, közölte Balatonszentgyörgy vezetése az MTI-vel. A projekt célja a környezetbarát közlekedési mód népszerűsítése, valamint a kerékpározás feltételeinek turisztikai célú fejlesztése a Balaton és a Kis-Balaton térségében.

Zöld mobilitás 

Békéscsabán is sikeresnek bizonyul a Zöld Busz Program

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium 800 millió forintos támogatási keretösszegének köszönhetően Magyarországon elsőként 8 nagyvárosban indult útjára a Zöld Busz Mintaprogram.

Zöld mobilitás 

Újabb villanykutakat telepített a Mol

Az olajvállalat 14 elektromos töltővel bővítette hazai töltőhálózatát, így már 71 elektromos töltőt üzemeltet országszerte. A társaság a NEXT-E projekt részeként az elmúlt hetekben a legforgalmasabb autópályák mentén telepített villanykutakat. 

Zöld mobilitás 

Kisokos: hogyan bringázz télen?

Sok tévhit uralkodik azzal kapcsolatban, hogy télen lehet-e egyáltalán bringázni. A Magyar Kerékpárosklub elárulja a titkot: igen, lehet. A bicikli télen is a legmegbízhatóbb közlekedési eszköz, amivel nem kell dugóban állnod, parkolóhelyet keresned, és a fertőzésektől is védettebben közlekedhetsz.

kerekparosklub.hu
Zöld mobilitás 

15%-kal többen kerékpároztak Budapesten tavaly

A BKK öt kerékpárszámlálóján 15%-kal nagyobb forgalmat mértek 2020-ban, mint 2019-ben. Soha nem mértek ennyi embert, 2020-ban összesen 2 771 710 kerékpározót számoltak ezeken az útvonalakon. Munkanapokon és munkaszüneti napokon is nőtt a fővárosi kerékpárforgalom, ami az otthoni munkavégzés, az oktatási intézmények és vendéglátóhelyek bezárása mellett kiemelkedő eredmény. A Magyar Kerékpárosklub elemezte a nyilvánosan elérhető adatokat.

kerekparosklub.hu
Zöld mobilitás 

Triplázik a Volvo

A Volvo bejelentette, hogy 2022-re a jelenlegi több mint háromszorosára növeli Recharge típusjelzésű modelljeinek gyártási kapacitását a genti gyárában – ez a teljes kapacitás mintegy 60 százalékát jelenti. 

Zöld mobilitás 

Ismét a miskolci adventi villamos lett Európa legszebbje

Negyedszerre is Miskolc adventi villamosa lett Európa legszebbje. A fényárban tündöklő járműnek köszönhetően a verseny kezdete óta eddig minden alkalommal elvitték a pálmát a miskolciak.

Zöld mobilitás 

Egyre népszerűbb a kerékpáros közlekedés Bécsben

A hideg ellenére is egyre többen kerékpároznak Bécsben: tavaly november óta több mint 20 százalékkal nőtt a biciklisek száma az osztrák fővárosban. A kerékpáros infrastruktúra fejlesztésére a város évente húszmillió eurót különít el.

Zöld mobilitás 

Különleges töltőoszlopok várják a villanyautósokat Leányfalun

Átadták Magyarország első, multimédiás felülettel ellátott elektromosautó-töltő berendezését, amely az ALTEO energetikai szolgáltató és kereskedő vállalat elektromobilitási üzletágát képviselő ALTE-GO, valamint az Elektromotive Hungaria Kft. együttműködésében valósult meg Leányfalun. 

Zöld mobilitás 

Megalakult a Jövő Mobilitása Szövetség

Húsz hazai és nemzetközi vállalat megalapította a Jövő Mobilitása Szövetséget, amelynek kiemelt célja a fenntartható közlekedési megoldások és innovációk bemutatása, fejlesztése, az érintett hazai piaci szereplők szakmai képviselete – jelentette be Pukler Gábor, a szövetség elnöke.

Zöld mobilitás 

Extreme E: ralilegenda erősíti Hamilton villanyautós csapatát

Sébastien Loeb lesz az X44 csapat férfi versenypilótája az Extreme E tisztán elektromos versenysorozatban – jelentette be az FIA. A csapat alapítója és vezetője Lewis Hamilton lesz, így a világ egyik legismertebb ralibajnoka, valamint a hétszeres Formula–1-es világbajnok közösen vág neki a 2021-ban induló off-road szériának.

Zöld mobilitás 

Villanykút nyílt Nagy-Britanniában

A Gridserve megnyitotta az első, kizárólag elektromosságot használó töltőállomását Nagy-Britanniában. A vállalat azt tervezi, hogy a következő öt évben száz különböző helyszínen üzemel be ilyen állomást.

Zöld mobilitás 

Kerékpáros fellendülést hozott a pandémia

Sokszor hallhatjuk, hogy a világjárvány hatására ugrásszerűen megnőtt a kerékpározás iránti érdeklődés. A flowcycle.hu most  megvizsgálta a háttérben lévő számadatokat.

flowcycle.hu
Zöld mobilitás 

Már lehet pályázni az elektromoskerékpár-vásárlás támogatására

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium a környezetkímélő közlekedés és az elektromobilitás ösztönzése jegyében összesen 1 milliárd forint támogatást biztosít elektromos rásegítésű kerékpárok megvásárlásához – közölte a minisztérium. Az első pályázati időszak november 23-án kezdődik, és november 27-én ér véget.

Zöld mobilitás 

Újabb villanykutakat telepít az ALDI

2026-ra 180 töltőre és 360 töltőpontra tett vállalást az ALDI, a teljes kiépítés után így országosan 79 településen lesz töltési lehetőség az áruházlánc parkolóiban. Nemrég újabb 18 üzletnél adtak át e-töltőket, melyek a drivE.ON mobilapplikációval vehetők igénybe.

Zöld mobilitás 

A teslások elfelejthetik a „hatótávparát”

A villanyautózás elterjedésével együtt jelent meg az úgynevezett „hatótávpara”, amely az attól való félelmet jelenti, hogy az autónkban lévő energiával nem jutunk el az úti célunkig. A Tesla-tulajdonosok azonban egyre nyugodtabbak lehetnek: már 20 000 Supercharger szolgálja őket világszerte. 

Zöld mobilitás 

Jól teljesített az Ionity

2017-ben debütált az IONITY villám-töltőhálózata, amely tulajdonképpen egy autógyártókból álló konzorcium, gyorstöltőhálózat építésére és üzemeltetésére. A cél az volt, hogy Európa főbb útvonalai villanyautóval is probléma nélkül átjárhatók legyenek.

e-cars.hu
Zöld mobilitás 

Ilyen lett a Harley-Davidson első elektromos biciklije

A Harley-Davidson bemutatta első elektromos kerékpárját, amelyet Serial 1-nak neveztek el.  A villanybringa márciusban válik majd elérhetővé, vastag fehér gumikkal, viszonylag vékony fekete vázzal, barna bőrüléssel és a márkára jellemző dizájnnal, színvilággal. 

Zöld mobilitás 

Napenergiával világító kerékpárút épül Esztergomnál

Különleges, a nap energiáját felhasználó világító tesztburkolatot telepít a Magyar Közút Nonprofit Zrt. az EuroVelo 6 nemzetközi kerékpárút Komárom-Esztergom megyei két kilométeres szakaszán.