2019. február 17., Donát
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Zöld mobilitás 

Európában zöld utat kapott az Audi töltési szolgáltatása

Nemcsak a villanyautók, de az elektromos töltőpontok száma is folyamatosan nő Európában. Ezúttal az Audi e-tron Charging Service szolgáltatás is zöld utat kapott a kontinensen, így itt az előfizetők 220 üzemeltető több mint 72 000 töltőpontját vehetik igénybe.

Zöld mobilitás 

Convercycle, az ideális teherszállító kerékpár

A városi közlekedéshez ideális eszköz a kerékpár, de vannak olyan helyzetek, mint például a bevásárlás, amikor egyszerűbb (kényelmesebb) az autót használni. Bár vannak teherszállító bringák, de azok sokszor túl nagyok és kényelmetlenek, nehéz őket tárolni vagy szállítani. Convercycle erre a problémára kínál megoldást.

Zöld mobilitás 

Mol Limo: egy év alatt hárommillió kilométer

A 2018 és 2019. január 25-e közötti időszak alatt hárommillió kilométert tettek meg a Mol Limók. Ez azt jelenti, hogy a közösségi villanyautók több mint tízmillió percet, átszámítva 19 évet voltak forgalomban a társaság közleménye szerint.  

Zöld mobilitás 

Formula-E: videón a marrakesi futam legjobb pillanatai

Az elmúlt hétvégén Marokkóban járt a Formula–E száguldó villanycirkusza, és nem kevés izgalom volt a pályán, elkezdve a gyakorló futamoktól egészen a versenyig. Aki lemaradt volna a zéróemissziós megmérettetésről, az most a legjobb pillanatokat videón is megnézheti. 

Zöld mobilitás 

Már Dömösön is lehet villanyautót tölteni

Országszerte egyre több elektromos töltőpontot telepítenek. Legutóbb Dömös első nyilvános villanykútját adták át, melyet közösségi támogatásokból finanszíroztak. Ennek köszönhetően a Dunakanyar népszerű kirándulóhelyét már elektromos autóval is felfedezhetjük. 

villanyautosok.hu
Zöld mobilitás 

51 érv a bringázás mellett

Kerékpározni jó! Nemcsak azért, mert ez a környezetbarát közlekedés egyik legjobb módja, hanem azért is, mert nagyon jót tesz az egészségünknek. A bringázás mellett szóló érvek listája igen hosszú, ám a legfontosabb 51-et a biztonság kedvéért a Flowcycle is csokorba foglalta. 

flowcycle.hu
Zöld mobilitás 

Bécsben egyre több az áramkút

Az osztrák fővárosban 2018 végére 250-re emelkedett az elektromos autók nyilvános töltőállomásainak száma, ezeket a villanyautósok az év folyamán több mint 30 ezer alkalommal vették igénybe – jelentette be a Wien Energie áramszolgáltató vállalat.

Zöld mobilitás 

Ismerd meg közelebbről a villanyautódat!

Nemcsak a villanyautó-kínálat, de az elektromos töltőpontok száma is folyamatosan nő – szerencsére idehaza egyre többen döntenek a zéróemissziós közlekedés mellett. De mit érdemes tudni ezekről a járgányokról? A Villanyautósok hírportál most a legnépszerűbb modelleket mutatja be közelebbről. 

villanyautosok.hu
Zöld mobilitás 

A bringások teljesen átalakíthatják a nagyvárosok közlekedését

Idehaza egyre gyakrabban hallhatunk bringás fejlesztésekről, ám azt már kevesen tudják, hogy pontosan milyen számok bújnak meg a döntések mögött. Mivel támasztják alá a kerékpáros-infrastruktúra fejlesztésének szükségességét? Mik a jövőbeni tervek?

Zöld mobilitás 

150 milliárd a hazai kerékpárutakra

Óriási összeget, mintegy 150 milliárd forintot fordítanak a hazai kerékpárutak fejlesztésére az elkövetkezendő 4 évben. Ha minden jól megy, néhány esztendő múlva jóval többen választják majd az emissziómentes közlekedés egyik legegészségesebb módját, a bringázást. 

Zöld mobilitás 

Kerékpáros fejlesztések indulnak Székesfehérváron

Székesfehérváron idén és jövőre 14 kilométer hosszú kerékpárút és kerékpáros nyomvonal épül. A fenntartható közlekedés feltételeit megteremtő és erősítő  fejlesztések célja, hogy a város útvonalain biztonságosan lehessen közlekedni, ezáltal pedig a károsanyag-kibocsátás is csökkenjen.

infofehervar.hu
Zöld mobilitás 

Elektromosbérbicikli-hálózat indul Franciaországban

A Párizs környéki Ile-de-France régió egy éven belül elindítja elektromosbérbicikli-hálózatát. A cél az, hogy a francia főváros és környékén élő 12 millió lakost arra ösztönözzék, hogy kerékpárral járjanak dolgozni. 

Zöld mobilitás 

Hatvankét kilométer hosszú kerékpárút épül a Sió mentén

A kerékpáros turizmus fejlesztését szolgáló tervekből kiderül, hogy az új útvonal mellett fedett, szélvédett, kerékpártárolóval ellátott pihenőhelyek is létesülnek majd. 

Zöld mobilitás 

Ipolytarnócon is lehet már villanyautót tölteni

Elektromos töltőállomással bővült az Ipolytarnóci Ősmaradványok természetvédelmi terület. Ezzel lehetővé vált, hogy villanyautóval is felfedezhető legyen a határon átnyúló Novohrad–Nógrád Geopark turisztikai kínálata, aminek eddig a töltőállomás hiánya jelentette a legnagyobb gátját.

Zöld mobilitás 

A város, ahol ingyen jár sör, jégkrém vagy mozijegy a bringásoknak

Sör, jégkrém vagy mozijegy – ilyen ajándékokat kapnak azok, akik Bolognában kerékpárral, gyalogosan vagy tömegközlekedési eszközökkel közlekednek. A Bella Mossa elnevezésű program óriási sikernek örvend. 

Zöld mobilitás 

GreenGo, MolLimo, BlinkeeCity, MolBubi és Donkey Republic – Autó-, robogó- és bringamegosztókat tesztelt a TVE

Az utóbbi néhány évben Budapesten is elterjedtek a megosztással működő közlekedési szolgáltatások. Ezeket tesztelte most a Tudatos Vásárlók Egyesülete.

tve.hu
Zöld mobilitás 

Budapest és Dunakeszi között is lesz kerékpárút

Várhatóan 2019 végére megépül a teljes kerékpárút Budapest és Dunakeszi között. Az új szakasszal teljessé válik az Eurovelo 6-os kerékpárút, így gyakorlatilag Budapestről egészen az országhatárig lehet majd bringaúton kerékpározni.

Zöld mobilitás 

Két keréken a Dunakanyarban

A Dunakanyar nemcsak hazánk egyik legszebb vidéke, de jól kiépített bringás útvonalakkal is rendelkezik. Érdemes tehát az autót parkolópályára állítani, és két keréken felfedezni a környék őszi arcát. A legszebb látnivalókról az infoesztergom.hu készített listát. 

infoesztergom.hu
Zöld mobilitás 

Élet a spanyol városban, ahol betiltották az autókat

A Spanyolországban található Pontevedrában az  utcákon gyakorlatilag nem közlekednek se autók, se buszok. A motorok zúgását a madárcsicsergés, a kávéskanalak zörgése és az emberi hangok váltották fel, a tanároknak pedig nem kell többé aggódniuk, hogy tanítványaiknak bármi bajuk esik az utakon a sűrű forgalomban.

Zöld mobilitás 

Mi, magyarok is szeretünk bringázni

Először készült a magyarok biciklizési szokásairól szóló nagy mintájú, átfogó kutatás. A felmérés szerint Dánia és Hollandia után Magyarországon a harmadik legmagasabb az elsősorban kerékpárral közlekedők aránya.