2018. december 18., Auguszta
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Zöld mobilitás 

Ismerd meg közelebbről a villanyautódat!

Nemcsak a villanyautó-kínálat, de az elektromos töltőpontok száma is folyamatosan nő – szerencsére idehaza egyre többen döntenek a zéróemissziós közlekedés mellett. De mit érdemes tudni ezekről a járgányokról? A Villanyautósok hírportál most a legnépszerűbb modelleket mutatja be közelebbről. 

villanyautosok.hu
Zöld mobilitás 

A bringások teljesen átalakíthatják a nagyvárosok közlekedését

Idehaza egyre gyakrabban hallhatunk bringás fejlesztésekről, ám azt már kevesen tudják, hogy pontosan milyen számok bújnak meg a döntések mögött. Mivel támasztják alá a kerékpáros-infrastruktúra fejlesztésének szükségességét? Mik a jövőbeni tervek?

Zöld mobilitás 

150 milliárd a hazai kerékpárutakra

Óriási összeget, mintegy 150 milliárd forintot fordítanak a hazai kerékpárutak fejlesztésére az elkövetkezendő 4 évben. Ha minden jól megy, néhány esztendő múlva jóval többen választják majd az emissziómentes közlekedés egyik legegészségesebb módját, a bringázást. 

Zöld mobilitás 

Kerékpáros fejlesztések indulnak Székesfehérváron

Székesfehérváron idén és jövőre 14 kilométer hosszú kerékpárút és kerékpáros nyomvonal épül. A fenntartható közlekedés feltételeit megteremtő és erősítő  fejlesztések célja, hogy a város útvonalain biztonságosan lehessen közlekedni, ezáltal pedig a károsanyag-kibocsátás is csökkenjen.

infofehervar.hu
Zöld mobilitás 

Elektromosbérbicikli-hálózat indul Franciaországban

A Párizs környéki Ile-de-France régió egy éven belül elindítja elektromosbérbicikli-hálózatát. A cél az, hogy a francia főváros és környékén élő 12 millió lakost arra ösztönözzék, hogy kerékpárral járjanak dolgozni. 

Zöld mobilitás 

Hatvankét kilométer hosszú kerékpárút épül a Sió mentén

A kerékpáros turizmus fejlesztését szolgáló tervekből kiderül, hogy az új útvonal mellett fedett, szélvédett, kerékpártárolóval ellátott pihenőhelyek is létesülnek majd. 

Zöld mobilitás 

Ipolytarnócon is lehet már villanyautót tölteni

Elektromos töltőállomással bővült az Ipolytarnóci Ősmaradványok természetvédelmi terület. Ezzel lehetővé vált, hogy villanyautóval is felfedezhető legyen a határon átnyúló Novohrad–Nógrád Geopark turisztikai kínálata, aminek eddig a töltőállomás hiánya jelentette a legnagyobb gátját.

Zöld mobilitás 

A város, ahol ingyen jár sör, jégkrém vagy mozijegy a bringásoknak

Sör, jégkrém vagy mozijegy – ilyen ajándékokat kapnak azok, akik Bolognában kerékpárral, gyalogosan vagy tömegközlekedési eszközökkel közlekednek. A Bella Mossa elnevezésű program óriási sikernek örvend. 

Zöld mobilitás 

GreenGo, MolLimo, BlinkeeCity, MolBubi és Donkey Republic – Autó-, robogó- és bringamegosztókat tesztelt a TVE

Az utóbbi néhány évben Budapesten is elterjedtek a megosztással működő közlekedési szolgáltatások. Ezeket tesztelte most a Tudatos Vásárlók Egyesülete.

tve.hu
Zöld mobilitás 

Budapest és Dunakeszi között is lesz kerékpárút

Várhatóan 2019 végére megépül a teljes kerékpárút Budapest és Dunakeszi között. Az új szakasszal teljessé válik az Eurovelo 6-os kerékpárút, így gyakorlatilag Budapestről egészen az országhatárig lehet majd bringaúton kerékpározni.

Zöld mobilitás 

Két keréken a Dunakanyarban

A Dunakanyar nemcsak hazánk egyik legszebb vidéke, de jól kiépített bringás útvonalakkal is rendelkezik. Érdemes tehát az autót parkolópályára állítani, és két keréken felfedezni a környék őszi arcát. A legszebb látnivalókról az infoesztergom.hu készített listát. 

infoesztergom.hu
Zöld mobilitás 

Élet a spanyol városban, ahol betiltották az autókat

A Spanyolországban található Pontevedrában az  utcákon gyakorlatilag nem közlekednek se autók, se buszok. A motorok zúgását a madárcsicsergés, a kávéskanalak zörgése és az emberi hangok váltották fel, a tanároknak pedig nem kell többé aggódniuk, hogy tanítványaiknak bármi bajuk esik az utakon a sűrű forgalomban.

Zöld mobilitás 

Mi, magyarok is szeretünk bringázni

Először készült a magyarok biciklizési szokásairól szóló nagy mintájú, átfogó kutatás. A felmérés szerint Dánia és Hollandia után Magyarországon a harmadik legmagasabb az elsősorban kerékpárral közlekedők aránya.

Zöld mobilitás 

Műanyaghulladékból készült a világ első okoskerékpárútja

Átadták a világ első műanyaghulladékból készült kerékpárútját, amely az észak-hollandiai Zolle városában épült. A 30 méteres útszakaszhoz 218 ezer darab műanyag pohárnak megfelelő hulladékot használtak fel; ráadásul kétszer-háromszor tartósabb, mint a hagyományos bringautak. 

Zöld mobilitás 

Székesfehérváron is népszerűsítik az elektromos autókat

Székesfehérváron szeptember 15-én, az Európai Mobilitás Hét előtti napon minden az elektromos autókról fog szólni. Az érvényes jogosítvánnyal rendelkező érdeklődők akár ki is próbálhatják majd a villanyjárgányokat. 

feol.hu
Zöld mobilitás 

Jön a vízválasztó technológia az e-autózásban

Ma már sokkal több mindenki számára alkalmas az e-autózás, mint ahányan ezt tudják magukról. Az előttünk álló évben kilencszázra bővül Magyarországon az e-töltők száma, ráadásul nagyobb lesz köztük a gyorstöltők aránya, mint a mostani állományban – emlékeztetett a Magyar Elektromobilitás Szövetség elnöke. 

Zöld mobilitás 

Városi kerékpározást segítő térképet jelentetett meg a Budapesti Közlekedési Központ

A városi kerékpározást segítő térképet jelentetett meg a Budapesti Közlekedési Központ (BKK), amely a biciklizéshez kapcsolódó információkra fókuszál.

Zöld mobilitás 

Célegyenesben a PécsiKe

Hiánypótló beruházás indul Pécsett: több más város példáját követve itt is elérhető lesz a közösségi kerékpármegosztás. A „pécsi” és a „bike”, azaz kerékpár szó összeolvasztása révén elnevezett PécsiKe e-közbringa-rendszer építési munkálatai a tervek szerint heteken belül elkezdődhetnek.

Zöld mobilitás 

Már a Balatonnál is van elektromos kerékpárokat töltő hálózat

Most már elektromos kerékpárral is körbebringázhatjuk a Balatont, hiszen elkezdte működését az a 14 töltőhely, melyet a magyar tenger köré telepítettek. A régiós töltőhálózat tagjai éttermek, büfék és más szolgáltatóegységek.

Zöld mobilitás 

Indul az elektromos jet skik tömeggyártása Balatonvilágoson

Készen áll a tömeggyártásra a világ első electrojetje. A Narke team Balatonvilágoson kifejlesztett és környezettudatos, elektromos meghajtással gyártott jet skije a tesztelési időszak befejeztével elsőként Magyarországon előrendelhető augusztus közepétől.