2019. június 19., Gyárfás
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Zöld mobilitás 

Új villanykutakkal gazdagodott Dunaújváros és Tata

A villanyautósoknak szerencsére idehaza is egyre több helyen van lehetőségük a „tankolásra”. Ezúttal az NKM Mobilitás Kft. a Dunaújvárosban található Decathlon parkolóban és a tatai INTERSPAR áruháznál is üzembe helyezte elektromosautó-töltőit.

Zöld mobilitás 

Mi a baj a nagy autókkal?

Hiába van egyre több hibrid, elektromos és környezetkímélőbb motorral szerelt új autó, nagyobb méretük miatt szén-dioxid-kibocsátásuk nemhogy csökkenne, hanem még növekedésnek is indult – legalábbis ez derült ki a JATO autóipari elemzéséből.

g7.hu
Zöld mobilitás 

A SPAR is elektromos töltőpontokkal kedveskedik a vásárlóinak

Elektromosautó-töltőket telepít hazai áruházaihoz a SPAR. Az üzletlánc az NKM Mobilitás Kft.-t választotta elektromobilitási partnerének. A két vállalat 33 e-töltő fokozatos kiépítéséről és üzemeltetéséről állapodott meg, amelyeket a SPAR vásárlói 17 áruháznál tudnak majd igénybe venni.

Zöld mobilitás 

Villanyautós szálláskeresés – hamarosan ez is egyszerűbb lesz

A villanyautó-tulajdonosok között többen is vannak, akik szálláskeresésnél elsőként azt nézik meg, hogy az adott vendéglátónál van-e elektromos töltőpont. A turizmus is észrevette az igényeket, így egyre csak nő a „villanyautó-barát”szálláshelyek száma. 

villanyautosok.hu
Zöld mobilitás 

Bringaút a Velencei-tó körül

Velence belterületén átadták a mintegy 170 millió forintból épített újabb szakaszt, amely a tavat körbeölelő, már meglévő kerékpárúthoz csatlakozik. A beruházásnak köszönhetően teljessé vált a város északi és déli része közötti bringás közlekedés.

Zöld mobilitás 

Még mindig a gyaloglás a legkörnyezetbarátabb közlekedési mód

A Treehugger azt javasolja mindenkinek, aki tenni akar a klímaváltozás ellen, hogy inkább sétáljon. A portál az Egyesült Királyság éghajlatváltozási bizottságának kiadványát elemezte, és nem találta túl jó jelnek, hogy a környezettudatos közlekedés nagyjából csak az elektromos autókra való átállásra korlátozódik.

Zöld mobilitás 

16 új gyűjtőállomással és 300 új kerékpárral bővült a MOL Bubi

A Fővárosi Önkormányzat finanszírozásában 16 gyűjtőállomással és 300 kerékpárral bővült május elején Budapest népszerű közbringarendszere, a MOL Bubi. A fejlesztés eredményeként a fővárosban immár 1846 kerékpár várja a városi biciklistákat 143 helyszínen, az összetéveszthetetlen almazöld színben.

Zöld mobilitás 

A közösségi autózás etikettje

Az utóbbi időben Magyarországon is egyre nagyobb népszerűségnek örvend a közösségi autómegosztás. A több mint egy éve működő MOL Limónak például már 40 000 regisztrált felhasználója van. Vajon milyen szabályok könnyítik a Limo-közösség tagjai számára a kényelmes és zavartalan együttműködést?

Zöld mobilitás 

Bringázz a munkába MOL Bubival

Remek kezdeményezés várja a biciklizőket: még nem késő csatlakozni a Magyar Kerékpárosklub szervezésében május végéig tartó Bringázz a munkába! kampányhoz, ahol a csapatokat nagy nyeremények várják. Ráadásul a MOL Bubinak köszönhetően ma már a város számos pontján biciklire pattanhatunk! 

Zöld mobilitás 

Villanyautóval a Balaton körül

Hazánkban is egyre többen döntenek úgy, hogy villanyautóra váltanak. A zéróemissziós járművel ráadásul egyre könnyebben vállalhatunk be hosszabb távú utakat. A Balaton körül például több mint harminc új elektromos töltőállomást alakított ki az e-Mobi.

Zöld mobilitás 

Mobilitási pont nyílt a budapesti Szent Gellért téren

Kísérleti jelleggel nyitottak mobilitási pontot a budapesti Szent Gellért téren, a 4-es metró kijáratánál, ahol két hónapon keresztül autó-, bicikli- és elektromosroller-megosztó szolgáltatás érhető el.

Zöld mobilitás 

Kerékpárbarát főváros: Lendületben a MOL Bubi

Már Budapestet is Európa bringás városai között említhetjük, ahol a kerékpározás egyre több ember mindennapjainak része. Nemcsak környezetkímélő, de rövid távokon gyorsabb, mint a tömegközlekedés vagy az autó. Ráadásul a MOL Bubi közösségi kerékpármegosztó rendszerből fél órára ingyen kölcsönözhetünk biciklit.

Zöld mobilitás 

Ezek a legjobb bringás helyek Magyarországon

A kerékpározás az egyik legzöldebb módja a közlekedésnek. A bringázással azonban nem csak az ökológiai lábnyomunkat csökkenthetjük. Menet közben ráadásul felejthetetlen élményekkel is gazdagodhatunk; főleg akkor, ha ellátogatunk Magyarország legjobb bringás helyeire. 

flowcycle.hu
Zöld mobilitás 

Meseszép kerékpárút épül a Garda-tónál

A bringázás szerelmeseinek minden bizonnyal felkerül a bakancslistájára az a 140 kilométer hosszú kerékpárút, amely a Garda-tó köré épül. A kivitelezés már elkezdődött, várhatóan 2-3 éven belül el is készül az út. 

Zöld mobilitás 

Metrópótlás két keréken

Több szakaszban lezárják a 3-as metrót, de semmi ok az aggodalomra: biciklivel könnyen elkerülhetjük a fennakadásokat. A Kerékpárosklub most bringabarát útvonalakat, MOL Bubi-állomásokat és kezdőknek szóló tippeket ajánl.

kerekparosklub.hu
Zöld mobilitás 

Ilyen az, amikor szétszednek egy Teslát, hogy megcsinálják belőle a világ leggyorsabb lakóautóját

Travis Rabenberg és csapata gondolt gondolt egyet, és lakóautóvá alakított egy Tesla Model S-t. Azt nem mondjuk, hogy szebb lett a világ egyik legkedveltebb villanyjárgánya, de azt rebesgetik, hogy új funkcióját tekintve akár Guinness-rekorder is lehet. 

Zöld mobilitás 

Kerékpárral Békéscsabán

Bővítették a kerékpárút-hálózatot Békéscsabán, a fejlesztésre a város több mint 810 millió forintot fordított a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében. A beruházás jelentősen hozzájárulhat a levegőszennyezés csökkentéséhez.

Zöld mobilitás 

Ebben a városban 20 ezer villanytaxi állt szolgálatba

A kínai Sencsenben is komoly problémát jelent a légszennyezettség – a város ezért úgy döntött, hogy egyszerűen az összes taxizásra használt autót elektromosra cseréli. 

Zöld mobilitás 

Milyen bringát érdemes használni a városban?

A zéróemissziós közlekedés egyik legnépszerűbb módja a bringázás. Felmerül azonban a kérdés: milyen kerékpárt válasszunk városlakóként, ha nemcsak alkalmanként tekernénk, hanem napi rendszerességgel használnánk? Erre ad választ a Flowcycle bringaajánlója. 

flowcycle.hu
Zöld mobilitás 

Hamarosan Etyekig is elbringázhatnak a budapestiek

Jelentős közlekedési beruházások indulnak hazánkban: az országos kerékpárút-törzshálózat részét képező Balatoni Bringakörön, a Budapest–Etyek-szakaszon, valamint Nyugat-Magyarország kiemelt turisztikai pontjain is építenek bringás létesítményeket.