2018. június 17., Alida, Laura
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás
Zöld mobilitás 

Kerékpáros-kisokos: mit vigyünk magunkkal a túrákra?

Beköszöntött a jó idő, ezért egyre többen döntenek úgy, hogy bringára pattannak. A nagyobb túrákra azonban érdemes alaposabban felkészülni, és ügyelni arra, hogy minden olyan eszköz bekerüljön a batyuba, amelyre utunk során szükségünk lehet. 

Zöld mobilitás 

Tovább tekerhetünk Balatonalmádiban

Balatonalmádiban hamarosan még egyszerűbben és biztonságosabban lehet bringázni: a vörösberényi településrészt a központtal, valamint Káptalanfüredet és a Szentkirályszabadja felől a városba futó bicikliutat a Balatoni Bringakörúttal összekötő új szakaszok építése kezdődik meg a nyáron.

veol.hu
Zöld mobilitás 

Hogyan repüljünk környezettudatosan?

Ebben az időszakban sokan készülődünk már a nyaralásra, de ilyenkor se feledkezzünk el környezetünk megóvásáról! Bár a repülés a leginkább légszennyező utazási forma, néhány tippel saját magunk is mérsékelhetjük a gépek károsanyag-kibocsátását és a szén-dioxid-lábnyomunkat.

Zöld mobilitás 

Bringázz a munkába!

Négy év szünet után ismét elindult a Bringázz a munkába!-kampány. A Magyar Kerékpárosklub által megálmodott kezdeményezés célja, hogy megmutassák, bringával könnyen, gyorsan és szabadon lehet akár munkába is járni. 

Zöld mobilitás 

Ha zavarja a budapesti dugó, segít a közösségi villanyrobogó

Nemcsak a környezetet védheti, de a bosszantó dugót is elkerülheti azzal a közösségi villanyrobogóval, amely néhány napja jelent meg Budapest utcáin. A Blinkee névre keresztelt villanyjárgányból egyelőre harmincat telepítettek, de a cég közleménye szerint hamarosan bővítik a fővárosi flottát. 

Zöld mobilitás 

Elektromos minibringa hódíthatja meg a városlakók szívét

Elektromos meghajtása segítségével akár 30 km/h-val hasít, és könnyen elfér bárhol. Utunk végeztével pedig egyszerűen csak fel kell emelni és vinni, mint egy nagy bőröndöt. Munkahelyre, lakásba is könnyen bevihető, a liftbe simán befér. Ha lépcsőzni kell vele, az sem akadály. Nézzük, mit is tud a DYU villanybringája!

Zöld mobilitás 

Magántőke bevonásával megvalósuló gyűjtőállomással bővült a MOL Bubi közbringarendszer

A SKANSKA Magyarország Kft. támogatásával márciusban megvalósult a második, magántőke bevonásával létrehozott, Nordic Light Offices elnevezésű gyűjtőállomás, amely a Váci út 96–98. szám alatti irodaház előtt található. A fejlesztés kiegészítő közlekedési módot biztosít az irodaház dolgozóinak és a környéken lakóknak.

Zöld mobilitás 

Már nem kell sokat várnunk a Budapest–Balaton bringaútra

2019 nyarára megépülhet a Budapest–Balaton kerékpárút – az örömteli hírről Révész Máriusz az InfoRádió műsorában számolt be. A kerékpározásért és aktív kikapcsolódásért felelős kormánybiztos arra is kitért, hogy a távlati célok között egyebek mellett a Rajka–Budapest útvonal is szerepel.

Zöld mobilitás 

Ennél a cégnél tekerni kell a fizetésemelésért

Az új-zélandi Make Collective vállalat napi 5 dollárt ad azoknak a kollégáknak, akik biciklivel járnak dolgozni. Megéri tekerni, ugyanis a nagyon elszántaknak – akik több mint hat hónapig résztvevői ennek a programnak – napi 10 dollárt ajánlanak fel. A pénzt év végi bónuszként zsebelhetik be a dolgozók. 

Zöld mobilitás 

Fűtött kerékpárutat építenek a hollandok

Nyugat-Európa leghosszabb fűtött kerékpárútját építik meg egy holland természetvédelmi övezeten keresztül, hogy egész évben hó- és jégmentes úttal kössék össze Wageningen és Arnhem városát. Az 1,7 kilométer hosszú utat a közeli papírgyár gyártási folyamatában keletkezett hő fogja fűteni.

Zöld mobilitás 

Mehet! A Börzsönyben májustól mutatják a napelemes vonatoknak a vasúti jelet

A Királyréti Erdészet Facebook-oldalára került ki a hír, hogy március 28-án sikeres pályavizsgát tettek a napelemes motorkocsik, amelyekre előreláthatólag májustól lehet jegyet váltani. Az Ipoly Erdő Zrt. már csak egy dokumentumot vár, és máris közlekedhetnek a szerkezetek.

Zöld mobilitás 

Már Magyarországon is elérhető a Xiaomi M365 elektromos roller

Már hazánkban is elérhető a világszerte nagy népszerűségnek örvendő Xiaomi M365 elektromos roller, amely egyetlen töltéssel 30 km-t is kibír. Ráadásul a  gyorsasággal sincs gond: a modern járgány akár 25 km/h-s sebességre is képes. 

Zöld mobilitás 

Menő alternatívák a városi közlekedésre

Sokat közlekedsz a városban, de eleged van már a dugókból és a  tömegközlekedésből? Itt az ideje annak, hogy felfedezz néhány szupermenő közlekedési eszközt, amelyekkel nemcsak gyorsabban érhetsz célba, de még az ökológiai lábnyomodat is csökkentheted. 

Zöld mobilitás 

Úton vannak az elektromos távolsági buszok

Most már a távolsági mobilitás esetében is választhatunk elektromos, környezetkímélő járműveket. A FlixBus ugyanis e-buszokat tesztel Németországban és Franciaországban is, hamarosan pedig zöldvonattal jelennek majd meg a shared mobility piacán. 

Zöld mobilitás 

Szabadkáig Bringa?

Egy uniós pályázatnak köszönhetően hamarosan nagyszabású beruházások kezdődnek Ásotthalmon. A határ menti településen és környékén 100 kilométernyi kerékpárút épül – így a központtól akár Bajáig és Szabadkáig is elkerekezhetünk. 

delmagyar.hu
Zöld mobilitás 

Közös kerékpárkölcsönző rendszer kötheti össze Esztergomot és Párkányt

Közös kerékpárkölcsönzési rendszert hoz létre Esztergom és a szlovákiai Párkány. Ez azt jelenti, hogy a párkányiak és a városba látogatók a jövőben a Párkányban kölcsönzött biciklivel áttekerhetnek Esztergomba, majd azt itt „leparkolhatják”. Hasonlóképpen tehetnek az esztergomiak is, akik Párkányban hagyhatják a kölcsönzött kerékpárt.

Zöld mobilitás 

Szeretjük az elektromos autókat

Az Ipsos közvélemény-kutató cég legfrissebb felmérése szerint a magyar autósok negyede nyitott az elektromosautó-vásárlásra. A szakértők úgy vélik, hogy a villanyjárgányok száma az év végére az 5000-et is meghaladhatja Magyarországon. 

Zöld mobilitás 

Balatoni nyár villanyautóval?

Ha minden jól megy, akkor hamarosan akár villanyautóval is körbeutazhatjuk a Balatont. A tervek szerint Zamárdiban egy, Fonyódon pedig két elektromos töltőállomást is telepítenek. A hirbalaton.hu információja szerint a környezettudatosság jegyében több hazánkban működő nemzetközi áruházlánc is tovább gyarapítaná a balatoni töltőállomások számát. 

hirbalaton.hu
Zöld mobilitás 

Elektromos közbringahálózat jön létre Pécsett

Két esztergomi cég, a Cycleme Bérkerékpár Rendszerek Kft. és a Neuzer Kft. építheti ki nettó 160 millió forintért a pécsi e-közbringa-rendszer első ütemét. A hírek szerint a dokkolóállomásokra napelemes rendszert és mozgásérzékelős infrakamerát is felszerelnek majd.

Zöld mobilitás 

Szabad egy körre? Elindult a Mol közösségi autómegosztó szolgáltatása

A Mol Limo szolgáltatás keretében 100 elektromos, valamint 200 benzinüzemű, kifejezetten városi közlekedésre tervezett márkájú gépkocsiból álló flottát helyez üzembe a társaság. A bevezető időszakban az érdeklődők percenként 33 forintért használhatják a járműveket.