2020. július 10., Amália
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Vezethetünk takarékosan is

Ha szem előtt tartunk pár trükköt, akkor akár 10-30% üzemanyagot is megspórolhatunk. Ezzel nemcsak a pénztárcánkat kíméljük meg, de a környezetszennyezés csökkentéséhez is hozzájárulunk, sőt még a városi közlekedést is hatékonyabbá tehetjük!

Használj navigációs alkalmazást

A Waze egy közösségi alapon működő, közlekedési és navigációs alkalmazás. Egész konkrétan csak be kell írni a kívánt célt, és a közösségnek hála, a rendszer megkeresi a legrövidebb utat, pillanatok alatt kivisz a dugóból, ha arra bármilyen lehetőség van,  nem mellesleg a legolcsóbb tankolási lehetőséget is meg tudjuk keresni, mert a felhasználók folyamatosan töltik az adatokat. És még azt is kiválaszthatjuk, hogy férfi- vagy női hang irányítson minket utunkon. A dugók kikerülése pedig maga a spórolás és környezetvédelem.

Fotó: Pexels.com

Felesleges araszolni

Piros lámpánál gyakori rossz szokás, hogy sokan, amikor úgy érzik, hogy a lámpának ideje lenne már „kizöldülni”, a váltót egyesbe rakva elkezdenek előrearaszolni kétszer-háromszor is elindulva – megállva. Ilyenkor az egyszeri elinduláshoz egyébként szükséges üzemanyagnál 200-400%-kal is többet fogyaszt az autó. Csak akkor indulj el, amikor a lámpa tényleg zöldre vált. Ne próbáld ezzel az araszolással siettetni a lámpát, csak üzemanyagot fogyasztasz, valamint koptatod a motort és a hajtásláncot! A legnagyobb energiát az álló autó megmozdítása igényli. Amikor távolról meglátod, hogy a közlekedési lámpa sárgára vált, vagy messziről észreveszed, vedd le a lábad a gázról. Azt is érdemes megtenned, hogy a lámpától akár 60-80 méterre annyira lelassítod az autót, hogy a lendület kitartson a lámpáig, ugyanakkor ne érj oda, mielőtt az feltételezhetően zöldre vált. Így, mire odaérsz, a lámpa éppen zöldre vált, tehát már mehetsz is tovább anélkül, hogy az autót állóra kellett volna fékezned. Az álló jármű mozgásba hozása és felgyorsítása mintegy 600%-kal több üzemanyagot használ föl az 5-10 km/h-val gurulóéhoz képest. (Ez hétszeres fogyasztást jelent!)

Fotó: Pexels.com

Figyelj a követési távolságra

Tarts észszerű követési távolságot az előtted haladó autótól! Ez segít abban, hogy fenntartható legyen autód lendülete, hiszen nem kell az illető minden egyes lassítására szintén erőteljes fékezéssel reagálnod. Ha ő például elkanyarodik, és emiatt lassít, akkor ha jó a követési távolság, neked nem is kell lassítanod. Mire odaérsz, a másik autó már el is tűnt előled.

Fotó: Pexels.com

Fontold meg a sebességet

Érdemes megfontolnod, hogy milyen sebességgel haladsz az autóúton, autópályán. A legtöbb mai autó ötödik sebességfokozatban, 90-110 km/h sebességnél fogyaszt a legkedvezőbben. Vegyünk alapul egy 100 km-es távolságot és egy közepes hengerűrtartalmú autót. 110 km/h sebességgel haladva 5,5-7,5 literes fogyasztás érhető el, és 54 perc alatt tesszük meg az utat. Ha ugyanezt az utat 140 km/h sebességgel vezetjük le, akkor a fogyasztás 10-14 liter, a menetidő pedig 42 perc. A kettő között 12 perc különbség van, ugyanakkor 800-1000 forinttal többet költöttünk üzemanyagra.

Fotó: Pexels.com

További hasznos tippek az alábbi linken találhatók.

Neked ajánljuk
Már körbe lehet tekerni a Tisza-tavat Bécs belvárosából kitiltják az autókat Környezettudatosság már gyermekkorban – Tóbiás Károly (videó) Ötletek a fenntartható fejlődési célok oktatásához – Tisztességes munka és gazdasági növekedés A hidrogén lehetne a jövő tiszta energiája
Tovább a forrásra: Tudatosvasarlo.hu
Vissza
Hírfolyam