2021. december 9., Natália
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Menő alternatívák a városi közlekedésre

Sokat közlekedsz a városban, de eleged van már a dugókból és a  tömegközlekedésből? Itt az ideje annak, hogy felfedezz néhány szupermenő közlekedési eszközt, amelyekkel nemcsak gyorsabban érhetsz célba, de még az ökológiai lábnyomodat is csökkentheted. 

New Yorktól kezdve a nagy európai városokig mindenhol népszerűek, és Budapesten is egyre gyakrabban találkozunk biciklik helyett kisebb, jól tárolható eszközökkel. Nemcsak férfiaknak, de nőknek is praktikusak: kényelmesek, könnyűek, és időt spórolhatsz velük. 

Longboard, a gördeszka nagy testvére

Ez a közlekedési eszköz lényegesen nagyobb a hétköznapi gördeszkánál. Egy longboard 84-150 centi hosszú, körülbelül 25 centi széles. Hamarabb gyorsul, mint a gördeszka - ez azért is van, mert a kerekei nagyobbak. Ezzel az eszközzel nemcsak gyorsabb, de kényelmesebb is a közlekedés, mint a klasszikus gördeszkával.

Íme egy videó, amelyben lépésről lépésre bemutatják, hogyan kell használni a különleges deszkát:

 

 Roller, a kortalan

Sokan akkor is alternatív közlekedési eszközt választanak, ha az autót a munkanap elején a parkolóban hagyják, onnan azonban már nincs kedvük tömegközlekedni. Egy roller tökéletes választás: gyors, kényelmes, és ha arról van szó, fel lehet vele szállni minden eszközre. Ráadásul az egyensúlyérzékelést és a koordinációs képességet is fejleszti. A kisgyerekektől kezdve az üzletemberekig mindenki örömmel rollerezik, Magyarországon is egyre inkább.

Pattanj rollerre! Fotó: Freepik

Gaushweel: a deszka és a roller ötvözete

Az egyébként magyar találmányt már a világ több országában is használják. A Göczey András építész-formatervező alapötletéből készült eszközre két oldalon, a talpakra lehet felállni, és a rollerhez hasonlóan az egyik lábbal kell lökni, ha pedig már elért egy sebességet, mindkét lábbal kényelmesen állni lehet rajta.

 
Neked ajánljuk
A látássérültek számára veszélyt jelentenek a széthagyott rollerek Kiadta a BKK a 2021. októberi közlekedési riportját A luxusfogyasztás és a fenntarthatóság nem fér össze Árvizek és földcsuszamlások a Hawaii-szigeteken A szokásosnál nagyobb aszteroida repül el a Föld mellett
Tovább a forrásra: life.hu
Vissza
Hírfolyam